Z jabłek można przygotowywać nie tylko dżemy, powidła i musy. Można również zalewać je solanką i dodawać do mięsnych dań. Są źródłem witaminy C, pektyn oraz bakterii, które wzbogacają florę jelitową, a dzięki temu wspierają odporność organizmu. Wspomagają także układ trawienny i zapobiegają zaparciom.
Jakie jabłka do kiszenia są najlepsze?
Do kiszenia najbardziej nadają się twarde i małe owoce. Znacznie lepsze są też stare odmiany, takie jak papierówki czy antonówki. Kwaśne jabłka będą lepiej komponowały się z zalewą solną, będą idealne jako dodatek do obiadów lub potraw mięsnych. Mogą też służyć do faszerowania.
Słodkie odmiany będą delikatniejsze po ukiszeniu, można dodać do nich cynamon i goździki, lepiej sprawdzą się do takich delikatnych mięs, np. kaczki. Niezależnie od tego, jaki gatunek wybierzemy, powinno się kisić owoce jeszcze lekko niedojrzałe, dzięki temu zachowają jędrność.
Kiszone jabłka - przepis krok po kroku
Składniki:
- jabłka - 3 kg,
- sól jodowana - 3 łyżki,
- woda - 3 litry,
- imbir - 1 korzeń,
- goździki,
- laska cynamonu,
- cukier - 1 łyżka,
- opcjonalnie: sok z innych kiszonek, np. ogórków lub kapusty.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć i oczyścić z ogonków. Pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne.
- Imbir umyć i pokroić w cienkie plastry.
- Wodę z solą i cukrem zagotować. Odstawić do ostygnięcia.
- Jabłka umieszczać w wyparzonych i zdezynfekowanych słoikach. Nie powinny być mocno dociśnięte, lepiej zostawić więcej miejsca.
- Do każdego słoika wkładać kilka goździków, kawałek laski cynamonu i kilka plastrów imbiru.
- Do przygotowanej zalewy solnej dodać 3 łyżki soku z kiszonek, zamieszać. Jeśli nie ma się soku - pominąć ten krok.
- Przygotowanym roztworem zalewać owoce tak, aby były w całości zanurzone.
- Odkręcone pojemniki zakryć bawełnianą lub lnianą ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. Po tym czasie jabłka można jeść lub szczelnie zakręcić wyparzonymi zakrętkami i przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Smacznego!
Zobacz wideo: Recepty od matki natury na infekcje
Zobacz także:
- Kiszony czosnek. Przepis na jesienną odporność
- Ogórki kiszone - tradycyjne, ostre i kruche. Jak je zrobić?
- Domowe kiszone śliwki i ich zdrowotne właściwości. Do czego je jeść?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images