Przepisy kulinarne

Ogórki kiszone - tradycyjne, ostre i kruche. Jak je zrobić?

Przepisy kulinarne

Fot. gpointstudio / Getty Images

Ogórki, ogóreczk - kto ich nie lubi? Idealne na kanapkę, zupę, a także jako przekąska. Gdy sezon na te warzywa trwa w najlepsze, warto zrobić zapas i przygotować przetwory na zimę. Z tej okazji wybraliśmy najlepsze przepisy na ogórki kiszone – tradycyjne, kruche oraz z chilli.

Ogórki kiszone – moc witamin

Ogórki kiszone to jedna z najpopularniejszych w Polsce przekąsek. Jest nie tylko smaczna, ale także i zdrowa. Zawiera cenne dla naszego organizmu witaminy tj. magnez, potas, żelazo i wapń. Co więcej, ogórki kiszone są także naturalnym probiotykiem, wzmacniają odporność organizmu oraz go oczyszczają. Pozytywnie wpływają również na kondycję skóry, włosów i paznokci. Zatem róbmy przetwory i cieszmy się ich wspaniałym smakiem także zimą.

Przepisy na ogórki kiszone

Przepisów na ogórki kiszone znajdziecie w sieci mnóstwo. Od tych tradycyjnych, znanych z babcinych opowieści po nowoczesne rozwiązania, które wymagają nieco więcej wprawy. Wybraliśmy dla was trzy najlepsze opcje.

Tradycyjne ogórki kiszone

Składniki:

  • 3 kg małych ogórków gruntowych
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 3 małe czosnki
  • duży pęczek kopru włoskiego
  • 3 litry wrzątku
  • 6 płaskich łyżek soli

Przygotuj sześć litrowych słoików. Do każdego włóż pionowo ogórki, koper włoski, kilka ząbków czosnku oraz chrzan. Kolejny krok to przygotowanie zalewy. Do 3 litrów wrzątku dodaj 6 płaskich łyżek soli i dobrze wymieszaj. Mieszankę wlej do słoików, tak, by przykryć wszystkie ogórki oraz dobrze zakręć wieczko. Szkło przewróć do góry dnem i trzymaj przez kilka godzin. Następnie odstaw ogórki na 3 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.

Ogórki kiszone z chilli

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 3 szklanki octu
  • 9 łyżeczki soli
  • 6 łyżek chilli w proszku
  • 16 łyżek oleju
  • 4 szklanki cukru

Umyj ogórki i pokrój w plasterki. Następnie posyp solą i odstaw na 3 godziny, by puściły sok. Po tym czasie wylej powstały płyn, a ogórki zalej roztworem. Jak go przyrządzić? Wymieszaj i zagotuj ocet z cukrem oraz olejem. Po zdjęciu z płyty dodaj chilli. Gorącą zalewę przelej do słoików odstaw na 12 godzin.

Kruche ogórki kiszone bez wody

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków
  • czosnek
  • koper
  • chrzan
  • sól

Mocz ogórki w zimnej wodzie przez godzinę, trzykrotnie ją zmieniając. Następnie wysusz i odetnij końcówki. Do dużego worka do mrożenia wrzuć ogórki, koper, czosnek i chrzan. Posyp solą i usuń powietrze z worka. Paczkę włóż do lodówki na 8 godzin. Po tym czasie zostaw warzywa na blaszce na kolejne 48 godzin w temperaturze pokojowej.

Zobacz wideo: Jak przygotować ogórki kiszone?

Zobacz także:

Janginizacja, czyli metoda robienia przetworów bez użycia cukru

Sałatka z ogórków do słoika. Jak ją zrobić?

Największe błędy przy kiszeniu ogórków małosolnych. Daria Ładocha zdradza swój trik

Autor: Nastazja Bloch

Pozostałe wiadomości