Domowe kiszone śliwki i ich zdrowotne właściwości. Do czego je jeść?

Śliwki w zalewie solnej
altocumulus/Getty Images
Źródło: Getty Images
Z pestkami lub bez, mocno lub delikatnie słone. Kiszone śliwki to wyjątkowy smak i ogromna ilość witamin. Jesień jest idealnym momentem na przygotowanie domowych weków. Poznaj nasz prosty przepis.

Tak przygotowane owoce mogą być podawane nawet na świątecznym stole. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, pieczeni i sałatek.

Kiszone śliwki - właściwości

Łączą w sobie właściwości świeżych owoców z kiszonkami, jest więc to bomba witaminowa. Warto zajadać się takim przysmakiem zwłaszcza jesienią, kiedy zaczyna się sezon grypowy. Pozytywnie wpłyną nie tylko na naszą odporność, ale też na mikroflorę jelit. Do kiszenia nadadzą się przede wszystkim twarde, świeże okazy, a najpopularniejszą odmianą do przygotowania tego przetworu są węgierki.

Przygotowanie kiszonych owoców jest tak naprawdę bardzo proste - wystarczy solanka i nasze ulubione przyprawy. Dodatki mogą być naprawdę dowolne, możemy dodać chrzan, imbir, a nawet cynamon czy anyż.

Jak zrobić kiszone śliwki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • śliwka wegierka - 1 kg,
    • woda - 1 l,
      • sól - 35 g (im mniej soli, tym śliwki będą łagodniejsze),
        • cukier - 15 g,
          • goździki,
            • laska cynamonu (opcjonalnie).

              Sposób przygotowania:

              1. Śliwki umyć i osuszyć. Przepołowić i wyjąć pestkę - można je zostawić z pestkami, ale trudniej będzie się je później jadło.
                1. Owoce układać w słoikach do 3/4 wysokości naczynia. Do każdego dodać po dwa goździki i kawałku laski cynamonu.
                  1. Zagotować wodę z solą i cukrem. Odstawić do ostygnięcia. Letnim płynem zalewać owoce, tak, aby były całkowicie przykryte solanką.
                    1. Odstawić słoiki na cztery dni bez zakręcania. Najlepiej zakryć je bawełnianą ściereczką.
                      1. Po tym czasie zakręć słoiki wyparzonymi i zdezynfekowanymi zakrętkami, odstawić w zimne i ciemne miejsce. Spowolni to nieco proces fermentacji.
                        1. Po około 2 tygodniach śliwki są gotowe do spożycia.

                          Smacznego!

                          Zobacz wideo: Obiadowe propozycje Jaśka Kuronia

                          Obiadowe propozycje Jaśka Kuronia
                          Źródło: Dzień Dobry TVN

                          Zobacz także:

                          Autor: Teofila Siewko

                          Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana