Przepis na jesienny hummus z dynią podawany z imbirem

Hummus z dynią podany w drewnianej miseczce
Lilechka75/Getty Images
Źródło: Getty Images
Pasta z ciecierzycy popularna jest na Bliskim Wschodzie i podbija nasze europejskie kuchnie. Hummus pochodzi z Egiptu, a w podstawowym wariancie jest zmiksowaną ciecierzycą z pastą tahini powstałą z sezamu. Można do niej dodać różne dodatki - paprykę, imbir, a nawet dynię. Przedstawiamy przepis na jesienny hummus.

Wystarczy odrobina dyni, aby złagodzić smak hummusu, dodatkowo wzbogacić go o pektyny i witaminy. Idealnie nada się w połączeniu z imbirem - taki dip będzie doskonały na wieczorne przekąski czy spotkania towarzyskie w długie wieczory.

Cieciorka czy ciecierzyca do hummusu?

Cieciorkę możemy dostać łatwo niemal w każdym sklepie. Jest niezwykle wygodna, ponieważ najczęściej sprzedawana jest już namoczona i gotowa do spożycia. Jest nieco mniejsza niż ciecierzyca. Poza tym są bardzo podobne zarówno w wyglądzie, jak i smaku. Z tego powodu często nazwy stosuje się zamiennie. Do hummusu tradycyjnie wykorzystywana jest ciecierzyca, jednak trzeba ją najpierw namoczyć przez noc, a następnie ugotować. Z obu roślin pozostaje aquafaba, z której możemy przygotować wegański majonez lub mus.

Humus z dynią i imbirem. Przepis krok po kroku

Składniki:

  • cieciorka z puszki lub ugotowana ciecierzyca - 400 g,
  • dynia - 350 g,
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka,
  • tahini - 1 łyżka,
  • imbir - 1 mały korzeń,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • sól, pieprz, curry, papryka ostra lub łagodna.

Sposób przygotowania:

  1. Suchą ciecierzycę namoczyć przez noc, ugotować i odcedzić. Gotową cieciorkę odlać z zalewy. Zostawić pół szklanki zalewy lub wody po gotowaniu.
  2. Dynię upiec w 200 stopniach przez 30 minut. Oddzielić od skóry i zblendować na puree.
  3. Imbir obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  4. Do blendera dodać gotową cieciorkę lub ciecierzyce oraz olej, tahini, czosnek, imbir, przyprawy i puree dyniowe.
  5. Całość miksować do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do szklanego, szczelnie zamykanego naczynia. W lodówce przetrzymywać maksymalnie tydzień.

Smacznego!

Zobacz wideo: Lasagne, czyli włoski klasyk

Lasagne, czyli włoski klasyk
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości