Wystarczy odrobina dyni, aby złagodzić smak hummusu, dodatkowo wzbogacić go o pektyny i witaminy. Idealnie nada się w połączeniu z imbirem - taki dip będzie doskonały na wieczorne przekąski czy spotkania towarzyskie w długie wieczory.
Cieciorka czy ciecierzyca do hummusu?
Cieciorkę możemy dostać łatwo niemal w każdym sklepie. Jest niezwykle wygodna, ponieważ najczęściej sprzedawana jest już namoczona i gotowa do spożycia. Jest nieco mniejsza niż ciecierzyca. Poza tym są bardzo podobne zarówno w wyglądzie, jak i smaku. Z tego powodu często nazwy stosuje się zamiennie. Do hummusu tradycyjnie wykorzystywana jest ciecierzyca, jednak trzeba ją najpierw namoczyć przez noc, a następnie ugotować. Z obu roślin pozostaje aquafaba, z której możemy przygotować wegański majonez lub mus.
Humus z dynią i imbirem. Przepis krok po kroku
Składniki:
- cieciorka z puszki lub ugotowana ciecierzyca - 400 g,
- dynia - 350 g,
- oliwa z oliwek - 1 łyżka,
- tahini - 1 łyżka,
- imbir - 1 mały korzeń,
- czosnek - 1 ząbek,
- sól, pieprz, curry, papryka ostra lub łagodna.
Sposób przygotowania:
- Suchą ciecierzycę namoczyć przez noc, ugotować i odcedzić. Gotową cieciorkę odlać z zalewy. Zostawić pół szklanki zalewy lub wody po gotowaniu.
- Dynię upiec w 200 stopniach przez 30 minut. Oddzielić od skóry i zblendować na puree.
- Imbir obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Do blendera dodać gotową cieciorkę lub ciecierzyce oraz olej, tahini, czosnek, imbir, przyprawy i puree dyniowe.
- Całość miksować do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do szklanego, szczelnie zamykanego naczynia. W lodówce przetrzymywać maksymalnie tydzień.
Smacznego!
Zobacz wideo: Lasagne, czyli włoski klasyk
Zobacz także:
- Włoskie smaki na talerzu, czyli tiramisu, panzanella oraz tagliatelle z kiełbaską w wykonaniu Cristiny Catese
- Dżem z pigwy i dyni. Poznaj prosty przepis na konfiturę do mięs i deserów
- Pierekaczewnik - przepis na tradycyjne danie tatarskie
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images