Materiał promocyjny

Ramen, łosoś w sosie teriyaki i zupa pho. Proste, azjatyckie dania w twojej kuchni

Lubisz kuchnię azjatycką, ale uważasz że jest za trudna? Nic bardziej mylnego! Zobacz przepisy na ramen, filet z łososia w sosie teriyaki i zupę pho.

Więcej: Ziemniaki z grilla – jak je piec, aby były najsmaczniejsze?

Ramen z bulionem mięsnym

Składniki:

  • 3 łyżki bulionu mięsnego Winiary
  • 2 litry wody
  • suszone glony prasowane
  • 6 jajek
  • 500 g makaronu ramen (świeży lub suszony)
  • pęczek dymki
  • kawałek imbiru
  • suszone grzyby shitake
  • łyżka masła klarowanego
  • olej sezamowy
  • sos chilli sambal
  • 2 szt pak choy

Przygotowanie:

Zalej grzyby wrzątkiem. Odstaw na 15 min do napęcznienia. Po tym czasie odcedź je i posiekaj na cienkie paski. Podsmaż na łyżce masła klarowanego. Odstaw.

Pak choy przekrój na pół i krótko podsmaż na patelni. Ugotuj jajko na miękko (5 min). Odstaw. Dymkę posiekaj na ukos. Imbir pokrój na cienkie zapałki. Odstaw.

Ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedź i włóż do miski.

Zagotuj 2 litry wody, wymieszaj z 3 łyżkami bulionu, zagotuj ponownie i odstaw.

Zalej makaron gorącym bulionem. Dodaj przepołowione ugotowane jajko, grzyby shitake, posyp imbirem, dymką. Polej łyżką oleju sezamowego oraz skrop sosem chilli sambal do smaku.

Serwuj od razu!

Filet z łososia z warzywami w sosie teriyaki z bulionem warzywnym

Składniki:

  • 2 łyżki bulionu warzywnego Winiary
  • 2 filety z łososia ze skórą
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • olej sezamowy
  • sok z limonki
  • świeża kolendra
  • świeży imbir

Przygotowanie:

Posmaruj filety z łososia bulionem. Odstaw na 15 min.

Pokrój imbir i warzywa w cienkie zapałki.

Zagotuj 1 litr wody, wymieszaj z jedną łyżką bulionu. Zblanszuj w tym warzywa przez około 3 minuty.

Wyjmij warzywa z wody, osusz i podsmaż na oleju sezamowym na patelni 1 minutę, muszą zostać al dente. Na koniec dodaj sos teriyaki, wymieszaj i odstaw.

Na patelni podsmaż krótko filety z łososia na złoty kolor z obu stron.

Serwuj na talerzu, posyp świeżym imbirem i kolendrą.

Więcej: 

Lekka kuchnia wegetariańska

Szybka pho z bulionem mięsnym

Składniki:

  • 3 łyżki bulionu mięsnego Winiary
  • 2 litry wody
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 300 g antrykotu sezonowanego bez kości
  • 2 szt szpiku kostnego (opcjonalnie)
  • 400 g makaronu ryżowego (grube wstążki)
  • liście świeżej mięty
  • liście świeżej kolendry
  • limonka
  • papryczka chilli
  • prażone posiekane orzechy ziemne

Przygotowanie:

Zagotuj 2 litry wody, wymieszaj z 3 łyżkami bulionu, zagotuj ponownie i odstaw.

Jeśli używasz szpiku kostnego, upiecz go w 180 st lub usmaż na wolnym ogniu na patelni, aż tłuszcz się wytopi.

Antrykot podsmaż 2 min na medium rare z obu stron na patelni. Pokrój w paski o grubości ok 2 cm.

Przygotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu.

Posiekaj drobno chilli.

Przełóż makaron do miski, zalej gorącym bulionem. Dodaj kawałki mięsa, szpik, posyp orzechami, chilli i świeżymi ziołami. Skrop limonką. Serwuj od razu!

Zobacz też: 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości