Więcej: Ziemniaki z grilla – jak je piec, aby były najsmaczniejsze?
Ramen z bulionem mięsnym
Składniki:
- 3 łyżki bulionu mięsnego Winiary
 - 2 litry wody
 - suszone glony prasowane
 - 6 jajek
 - 500 g makaronu ramen (świeży lub suszony)
 - pęczek dymki
 - kawałek imbiru
 - suszone grzyby shitake
 - łyżka masła klarowanego
 - olej sezamowy
 - sos chilli sambal
 - 2 szt pak choy
 
Przygotowanie:
Zalej grzyby wrzątkiem. Odstaw na 15 min do napęcznienia. Po tym czasie odcedź je i posiekaj na cienkie paski. Podsmaż na łyżce masła klarowanego. Odstaw.
Pak choy przekrój na pół i krótko podsmaż na patelni. Ugotuj jajko na miękko (5 min). Odstaw. Dymkę posiekaj na ukos. Imbir pokrój na cienkie zapałki. Odstaw.
Ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedź i włóż do miski.
Zagotuj 2 litry wody, wymieszaj z 3 łyżkami bulionu, zagotuj ponownie i odstaw.
Zalej makaron gorącym bulionem. Dodaj przepołowione ugotowane jajko, grzyby shitake, posyp imbirem, dymką. Polej łyżką oleju sezamowego oraz skrop sosem chilli sambal do smaku.
Serwuj od razu!
Filet z łososia z warzywami w sosie teriyaki z bulionem warzywnym
Składniki:
- 2 łyżki bulionu warzywnego Winiary
 - 2 filety z łososia ze skórą
 - 2 marchewki
 - 1 cukinia
 - 1 papryka czerwona
 - 2 łyżki sosu teriyaki
 - olej sezamowy
 - sok z limonki
 - świeża kolendra
 - świeży imbir
 
Przygotowanie:
Posmaruj filety z łososia bulionem. Odstaw na 15 min.
Pokrój imbir i warzywa w cienkie zapałki.
Zagotuj 1 litr wody, wymieszaj z jedną łyżką bulionu. Zblanszuj w tym warzywa przez około 3 minuty.
Wyjmij warzywa z wody, osusz i podsmaż na oleju sezamowym na patelni 1 minutę, muszą zostać al dente. Na koniec dodaj sos teriyaki, wymieszaj i odstaw.
Na patelni podsmaż krótko filety z łososia na złoty kolor z obu stron.
Serwuj na talerzu, posyp świeżym imbirem i kolendrą.
Więcej:
Szybka pho z bulionem mięsnym
Składniki:
- 3 łyżki bulionu mięsnego Winiary
 - 2 litry wody
 - 4 łyżki sosu rybnego
 - 300 g antrykotu sezonowanego bez kości
 - 2 szt szpiku kostnego (opcjonalnie)
 - 400 g makaronu ryżowego (grube wstążki)
 - liście świeżej mięty
 - liście świeżej kolendry
 - limonka
 - papryczka chilli
 - prażone posiekane orzechy ziemne
 
Przygotowanie:
Zagotuj 2 litry wody, wymieszaj z 3 łyżkami bulionu, zagotuj ponownie i odstaw.
Jeśli używasz szpiku kostnego, upiecz go w 180 st lub usmaż na wolnym ogniu na patelni, aż tłuszcz się wytopi.
Antrykot podsmaż 2 min na medium rare z obu stron na patelni. Pokrój w paski o grubości ok 2 cm.
Przygotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu.
Posiekaj drobno chilli.
Przełóż makaron do miski, zalej gorącym bulionem. Dodaj kawałki mięsa, szpik, posyp orzechami, chilli i świeżymi ziołami. Skrop limonką. Serwuj od razu!
Zobacz też:
- Bananowe przepisy Piotra Kucharskiego: chlebek, curry i naleśniki
 - Dania z rabarbarem podane na jadalnych naczyniach z otrębów wyprodukowanych w Polsce
 - Przepisy na łososia z grilla - z koperkiem, kolendrą lub masłem czosnkowo-limonkowym
 
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN