Puchar rabarbarowy
Składniki:
Krem z mascarpone:
- 15 g masła
- 1 połowa laski wanilii
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 250 g mascarpone
- skórka z 1/2 cytryny lub limonki
Kompot z rabarbaru:
- 90 g cukru
- 500 g rabarbaru
- 1/2 laski wanilii
- masło
- 3 łyżki wody
Kruszonka z orzechów laskowych i pistacji:
- 70 g brązowego cukru
- 70 g mąki razowej
- 30 g proszku z orzechów laskowych (orzechy miksowane)
- 30 g proszku z pistacji (pistacje miksowane)
- 50 g masła
- sól
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
Do dekoracji: 250 g truskawek
Przygotowanie:
Rabarbar: dzień wcześniej obierz rabarbar i pokrój w drobne kawałeczki, posyp 30 g cukru i zostaw w lodówce na noc. Następnego dnia roztop masło na patelni i duś rabarbar z pozostałym cukrem i wanilią. Gotuj 5-7 minut na średnim ogniu (muszą pozostać kawałki).
Kruszonka: umieść wszystkie składniki w salaterce i mieszaj końcówkami palców, aż uzyskasz piaszczystą pastę. Rozłożyć kruszonkę na nieprzywierającej płycie lub arkuszu silikonowym i piecz 12 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.
Krem mascarpone: w misce wymieszaj żółtka z cukrem, aż się wybielą, a następnie dodaj mascarpone, cukier i skórkę. Ubij białka ze szczyptą soli. Dodaj je delikatnie do preparatu z mascarpone za pomocą szpatułki.
Pokrój truskawki w plasterki.
Rozłóż połowę rabarbaru na dnie szklanek, dodaj warstwę kremu mascarpone, rozłóż warstwę truskawek, umieść warstwę kruszonki, rozłóż resztę rabarbaru, dodaj drugą warstwę kremu mascarpone, posyp powierzchnię kruszonką, dodaj kilka truskawek, listek mięty. Wstaw do lodówki co najmniej godzinę przed podaniem.
Fot. Tomasz Urbanek / East News
>>> Zobacz także:
- Rabarbar – uprawa. Praktyczne porady, jak uprawiać rabarbar
- Kruche z rabarbarem - najlepsze przepisy
- Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem
Polędwiczki z sosem rabarbarowym, puree z kalafiora i soczewica na wędzonce
Składniki:
Polędwica:
- 2 polędwice wieprzowe
- 3 łyżki stołowe miodu
- 3 gałęzie świeżego rozmarynu
- masło
- sól
- pieprz
Sos rabarbarowy:
- 300 g rabarbaru
- 200 g cukru
- 3 łyżki octu winnego
Puree z kalafiora:
- 1 kalafior (500 g)
- 300 ml płynnej śmietany (śmietanka 30 proc.) lub 300 ml gęstej śmietany 30 proc.
- 200 ml mleka
- tymianek
- laur
- sól
- zmielony biały pieprz
Soczewica na wędzonce:
- 300 g soczewicy
- 75 g pokrojonego w kostkę surowego wędzonego boczku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki: podsmaż polędwice na maśle z każdej strony. Jak tylko będą złote, dodaj miód i rozmaryn, a następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj szklankę wody, przykryj i gotuj na średnim ogniu, około 10-15 minut (aby sprawdzić, czy jest ugotowana, wbij w nią ostrze noża; jeśli nie wypływa z niej sok, to jest gotowa).
Sos rabarbarowy: umyj rabarbar, a następnie pokrój na małe kawałki. Umieść je w rondlu z cukrem i octem, i przykryj wodą. Gotuj na małym ogniu przez około 25 minut. Gdy jest ugotowany, włóż rabarbar do miksera, a następnie filtruj durszlakiem. Następnie dodaj trochu sosu z polędwiczek, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję (nie za gęstą).
Purée z kalafiora: kalafior obierz i umyj. Ułóż bukiety w rondlu ze śmietaną, mlekiem, tymiankiem, liściem laurowym i szczyptą grubej soli. Gotuj na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki. Następnie usuń liście tymianku i liście laurowe, i włóż kalafior z odrobiną mleka do blendera. Tekstura nie powinna być zbyt gęsta ani zbyt płynna. Dopraw białym pieprzem, w razie potrzeby dopraw solą.
Można dodać kilka kawałków grillowanego rabarbaru do dekoracji.
Pokrój cebulę, a następnie przyrumień gałkę masła w naczyniu żaroodpornym. Następnie dodaj bekon w kostce, soczewicę i 3 razy większą objętość wody, dodaj sól, pieprz i tymianek. Gotuj przez 25 minut na średnim ogniu.
Fot. Tomasz Urbanek / East News
Lemoniada z rabarbaru
Składniki:
- 2 szklanki rabarbaru
- 2 filiżanki truskawek
- 1,5 l wody
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 2 cytryny i / lub limonki (skórka i sok)
- 1 łyżka bazylii i/lub mięty
Przygotowanie:
Rabarbar umyj i pokrój na kawałki około 1 cm. Truskawki umyj, pokrój w ćwiartki. W dużym rondlu połącz wodę i syrop. Zagotuj, dodaj rabarbar i truskawki. Gotuj 5 minut na małym ogniu, dodaj skórkę cytryn / limonki i zioła. Można całość przecedzić przez sito bez ściskania. Dodaj sok z cytryny / limonki. Podawaj w dużym dzbanku wypełnionym lodem. Udekoruj szklanki pierścieniami truskawek i małymi liśćmi bazylii lub listkami mięty.
Fot. Tomasz Urbanek / East News
Clafoutis z jabłek i rabarbaru
Składniki:
- 4 pałki rabarbaru
- 3 jabłka
- 300 ml mleka (lub 200 ml mleka i 100 ml śmietanki 30 proc.)
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 4 łyżki drobnego cukru
- 1 saszetka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Obierz jabłka i rabarbar, pokrój je w kostkę, włóż do naczynia do pieczenia. Ubij jajka z cukrem, dodaj mleko i mąkę, wylej na owoce. Wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
Posyp cukrem waniliowym, podawaj letnie w naczyniu do pieczenia.
Fot. Tomasz Urbanek / East News
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN