Ciasto drożdżowe to klasyka cukiernictwa, ale ma jedną wadę, która często odstrasza domowych kucharzy – jego przygotowanie nie jest szybkie. Ciasto drożdżowe z rabarbarem rzeczywiście wymaga kilku godzin, jednak można sobie odjąć trochę pracy, zastępując ręczne wyrabianie ciasta pracą miksera. Do zrobienia ciasta nie są potrzebne wyszukane składniki, a oprócz rabarbaru możemy też wykorzystać inne owoce, które akurat mamy pod ręką – maliny, truskawki czy śliwki. Dla urozmaicenia przepisu można dodać cynamon, cukier puder czy budyń waniliowy.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – przepis
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest łatwe w przygotowaniu, jednak do pracy trzeba się zabrać kilka godzin przed planowanym przyjściem gości. Drożdże i samo ciasto muszą wyrosnąć, więc przygotowań nie da się odłożyć na ostatnią chwilę.
Składniki:
· 500 g mąki,
· 50 g drożdży,
· 1 szklanka cukru,
· 1 jajko,
· 3 łyżki roztopionego masła,
· 1 szklanka ciepłego mleka,
· 700 g rabarbaru,
· sól.
Do przygotowania kruszonki:
· 100 g masła lub margaryny,
· pół szklanki cukru,
· pół szklanki mąki.
Do pieczenia będzie potrzebna forma o wymiarach 25 cm na 37 cm.
Najpierw robimy rozczyn z drożdży. Mieszamy drożdże z 4 łyżkami cukru, 4 łyżkami mąki oraz ½ szklanki ciepłego mleka. Rozczyn odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże wyrosną, dosypujemy mąkę, odrobinę soli oraz cukier i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, kroimy rabarbar na kawałki długości około 2 cm i przygotowujemy kruszonkę, rozcierając palcami mąkę, masło i cukier.
Przekładamy ciasto do nasmarowanej tłuszczem formy, na wierzchu rozkładamy rabarbar i posypujemy całość kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około godziny. Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką podajemy po przestudzeniu.
Jeśli mamy w domu sezonowe owoce, które trzeba jak najszybciej zużyć (np. maliny czy truskawki), również możemy je dołożyć do ciasta. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami będzie smakować równie wyśmienicie.
Ten przepis można też zmodyfikować, dodając budyń waniliowy. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniem to propozycja dla fanów słodkości, ponieważ budyń dodatkowo złagodzi kwaskowaty smak rabarbaru. W tej wersji kawałki rabarbaru należy wcisnąć w ciasto, a na wierzchu rozprowadzić budyń przygotowany według wskazówek na opakowaniu. Ważne, żeby był jeszcze lekko ciepły. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy 50–60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem bez wyrabiania
Niektórych może zniechęcać wysiłek, jaki trzeba włożyć w ręczne wyrabianie ciasta drożdżowego. W takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest ciasto drożdżowe bez wyrabiania ( z rabarbarem albo innymi owocami). Niemal całą pracę wykona za nas mikser. Ten prosty placek drożdżowy z rabarbarem na pewno zyska wielu zwolenników.
Składniki:
· 500 g mąki pszennej,
· 1 szklanka cukru,
· 3 jajka,
· 250 ml mleka,
· sól,
· pół szklanki oleju,
· 50 g drożdży świeżych,
· 700 g rabarbaru.
Do pieczenia potrzebna będzie forma o wymiarach 25 cm na 37 cm.
Wsypujemy mąkę do misy miksera. Robimy łyżką wgłębienie, wkładamy do niego drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy zimne mleko. Przykrywamy misę lnianą ściereczką i odstawiamy mniej więcej na godzinę, aż drożdże zaczną wyraźnie pracować.
Następnie dodajemy szczyptę soli, roztrzepane jajka oraz olej i miksujemy wszystko mikserem na gładką masę. Ponownie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy mniej więcej na 2 godziny, aż podwoi objętość. Po upływie tego czasu jeszcze raz krótko miksujemy.
Przekładamy ciasto do formy nasmarowanej tłuszczem i rozkładamy na wierzchu pokrojony na kawałki rabarbar. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 40 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto upiekło się w środku. Jeśli patyczek jest czysty po wyjęciu, to znaczy, że placek drożdżowy z rabarbarem gotowy. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto do ostudzenia. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN