Kruchy placek z rabarbarem może nie należy do wykwintnych deserów, ale za to jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Doskonale sprawdza się jako przysmak sezonowy. Kruche ciasto to przecież dobra baza, która świetnie współgra z różnymi owocami.

Warto poznać przepisy na ten wypiek - z pewnością posmakuje twojej rodzinie i przyjaciołom.

Kruche ciasto jest w Polsce niezwykle popularne i samo w sobie nie jest niczym szczególnym. Rys charakteru nadają mu wybrane przez nas dodatki. Oryginalnym i smacznym wyborem będzie rabarbar. Dość cierpki smak sprawi, że ciasto będzie zaskakiwać swoją niejednoznacznością.

Warto najpierw dowiedzieć się, co to za roślina. Rabarbar zwyczajny to gatunek byliny, która należy do rodziny rdestowatych. Choć jest uprawiany w Polsce, pochodzi prawdopodobnie z obszarów Azji Środkowej, Bułgarii i południowej Syberii. Zwykle jest hodowany jako warzywo ze względu na różowe i jadalne ogonki liściowe. Wykorzystuje się go najczęściej jako dodatek do soków, popularnych drożdżówek i oczywiście ciast. Zbiory rabarbaru przeprowadza się od początku maja aż do lipca, zwykle w drugim roku po posadzeniu. Dzięki temu, że sezon na to warzywo jest dość długi, z powodzeniem możesz je wykorzystywać w swoich wypiekach.

Ciasto kruche z rabarbarem - przepis

Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką to świetny pomysł na prosty i smaczny wypiek. Poniżej przedstawiamy instrukcję, jak je przygotować. Wykorzystaj blachę o rozmiarze 20x30 centymetrów.

Składniki:

· pęczek rabarbaru,

· 3 łyżki stołowe cukru pudru,

· ½ szklanki cukru,

· 1 torebka cukru waniliowego.

Składniki na ciasto:

· 4 pełne szklanki mąki,

· 1 cukier waniliowy,

· ½ szklanki cukru,

· 5 żółtek,

· margaryna,

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem należy zacząć realizować od przygotowania samej rośliny. Rabarbar obierz ze skóry i pokrój w dość drobne kawałki. Następnie wsyp do niego cukier, cukier waniliowy i cukier puder. Całość wymieszaj. Teraz należy odczekać, aż rabarbar puści soki. Gdy to się stanie, należy go dokładnie odcedzić.

Teraz możesz przystąpić do przygotowywania ciasta. Przygotuj dość dużą miskę i przesiej do niej przez sitko mąkę. Następnie dodaj pokrojoną drobno margarynę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Teraz postaraj się dokładnie wyrobić ciasto. Przygotuj dużą blachę, natłuszczając ją i posypując bułką tartą. Około ¾ ciasta wyłóż i rozprowadź na blasze (resztę pozostaw na posypkę w postaci kruszonki). Teraz w końcu możesz wyłożyć na ciasto rabarbar, który następnie posyp startą na tarce lub w rękach kruszonką. Tak przygotowany placek wsadź do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 55 minut. Pamiętaj, gdy ciasto będzie gotowe, zarumieni się lekko z wierzchu. Gdy twój wypiek wystygnie, będzie gotowy do podania, smacznego!

Zobacz film: Ciasto kruche. Źródło: Dzień Dobry TVN

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą to jeszcze oryginalniejszy i słodszy przepis, który z pewnością warto wypróbować. Słodka beza świetnie współgra z cierpkim rabarbarem. Będzie Ci potrzebna blacha o rozmiarze około 20x30 centymetrów.

Składniki na ciasto:

· 120 g mąki,

· kostka margaryny,

· 50 g zmielonych migdałów,

· 1 żółtko,

· 50 g cukru,

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

· 1 łyżka stołowa kwaśnej śmietany.

Składniki na bezę:

· 5 białek z jajek,

· 350 g drobnego cukru,

· 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo będziesz potrzebował:

· 500 g rabarbaru,

· 10 g płatków migdałowych,

· 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

Wykonanie przepisu rozpoczynamy od ciasta. Wszystkie składniki dokładnie pokrój nożem na stolnicy, a następnie zagnieć, aż powstanie gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wsadź na około pół godziny do lodówki. Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je i rozmieść równomiernie na natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blasze o wymiarach 20x20 centymetrów. Nakłuj je w kilku miejscach widelcem i umieść w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Piecz przez około 15 minut.

Teraz możesz przystąpić do przygotowania rabarbaru. Umyj roślinę i osusz, możesz użyć do tego celu papierowego ręcznika. Następnie pokrój go na kawałki, które powinny mieć około 2 centymetrów długości.

Na podpieczony spód wyłóż przygotowane kawałki rabarbaru i lekko oprósz je mąką ziemniaczaną.

Białka ubij na sztywno, powoli dodawaj cukier, cały czas miksując, aż powstanie gęsta, jednolita i lśniąca masa. Pod sam koniec miksowania dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną.

Tak przygotowaną masę bezową wyłóż równomiernie na rabarbar. Ciasto wsadź do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut. Teraz możesz już wyłączyć piekarnik, ale pozostaw w nim ciasto na kolejne 25 minut. Wypieczony przysmak wyjmij i pozostaw do wystygnięcia. Przed samym podaniem ciasto posyp migdałami, które wcześniej należy wyprażyć na suchej patelni. Wykorzystując migdały, nadajesz swojemu wypiekowi oryginalny posmak. Wreszcie twoje ciasto jest gotowe, smacznego!

Co sądzisz o tym artykule?
60
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0