Rabarbar – uprawa. Praktyczne porady, jak uprawiać rabarbar

Rabarbar
Fot: ryan michael rodrigo,eyeem / gettyimages.com
Uprawa rabarbaru to w Polsce powszechna praktyka. Jak hodować tę roślinę? Przeczytaj praktyczny poradnik.

C: Uprawa rabarbaru to popularne zjawisko w polskich ogródkach i na przydomowych działkach. Ta roślina jest zwiastunem lata. Kolorowe łodygi rabarbaru nadają ciastom i przetworom wyrazistego smaku. Cudowna kwasowość, mnogość witaminy C i ciekawy kolor rabarbaru kuszą niejednego smakosza. Te rośliny idealnie komponują się też z truskawkami. W połączeniu tworzą iście wiosenną mieszankę. Jedzenie to nie jedyne przeznaczenie tego warzywa. Uprawa rabarbaru malinowego ma także funkcję dekoracyjną. Jego duże liście pięknie prezentują się w ogródku. Jednak najważniejszym celem plonów jest uzyskanie kulinarnego przysmaku . Jak uprawiać rabarbar, aby cieszyć się dorodnymi roślinami?

Rabarbar – uprawa z nasion i sadzonek. Czego potrzebujesz?

Jeżeli szukasz roślin do zasadzenia w słonecznym miejscu, odpowiednim wyborem będzie właśnie rabarbar. Uprawa na działce powinna mieć miejsce na wapiennej i żyznej glebie. Pamiętaj o odpowiedniej wilgotności! Roślina jest bardzo wrażliwa na niedobór wody . Mimo to nie można jej „przelać”. Należy zachować zdrową proporcję. Uprawa rabarbaru z nasion powinna zacząć się na przełomie września i października, ale możliwy jest też wiosenny termin sadzenia (w marcu). Rabarbar nawozi się kompostem bądź obornikiem.

Uprawa rabarbaru to słuszny wybór, jeśli nie dysponujesz wieloma środkami. Roślina jest bowiem doskonale odporna na mróz. Nie wymaga żadnych osłon i bez problemów zimuje w polskim klimacie.

Odległość między rzędami rabarbaru to nawet metr. Rabarbar sadzimy bardzo głęboko – pąki wierzchołkowe powinny znajdować się nawet do 4 centymetrów pod powierzchnią gleby.

Istnieje również możliwość hodowli rabarbaru z tak zwanych karp korzeniowych. Sadzonki sadzimy jesienią. Każda z nich powinna mieć parę korzeni oraz co najmniej jeden pąk. Umieszczamy je w 30-centymetrowych dołkach w rzędach w odległości około 100 metrów od siebie. Sadzonki muszą być wyłożone kompostem, obornikiem bądź innym nawozem. Preferowany jest ten naturalny, aby warzywa były jak najwyższej jakości.

Rabarbar – jak zbierać dojrzałe rośliny?

Jeżeli chodzi o rabarbar, uprawa i zbiór to stosunkowo proste czynności . Kiedy uporasz się z kolejnymi etapami hodowli, przychodzi pora na zebranie dojrzałych warzyw.

Liście rabarbaru możemy zbierać z ogrodu od początku maja aż do lipca. Tak zwane „ogonki” pozyskujemy, wyłamując je bardzo nisko nad ziemią. Można zrywać te, które osiągnęły ponad 20 centymetrów długości. Nie należy zbierać więcej niż 1/3 ogonków.

Ciekawostka ! To warzywo ma wiele odmian, ale na szczególną uwagę zasługuje rabarbar malinowy. Uprawa tej rośliny skutkuje plonami o soczystym, intensywnie czerwonym miąższu. Bardzo ładnie prezentuje się w daniach, a jego smak jest charakterystyczny, ale bardzo dobry.

Powyżej przedstawione są najbardziej podstawowe rady dotyczące uprawy rabarbaru. Oczywiście, wpisując w przeglądarki frazy „rabarbar, uprawa, forum, portal ogrodniczy” wyszukamy rozmaite sposoby i gatunki, ale warto odnaleźć swój styl. Dlaczego powinieneś postawić na ich hodowlę?

Rabarbar – uprawa w ogrodzie. Czy warto?

Nie sposób odmówić samodzielnej uprawie zalet. Przede wszystkim warto podkreślić aspekt pewnego źródła. Nieważne, co uprawiasz – jeśli sam zajmujesz się ogrodnictwem, doskonale wiesz, w jakim stanie są twoje plony. Rabarbary z nieznanego pochodzenia, które możemy dostać w sklepie, rzadko pochodzą z ekologicznych upraw . Świadomość, że spożywane rośliny były naturalnie nawożone i zadbane przez cały okres uprawy, jest ważna dla człowieka, który dba o zdrowie. Własnoręcznie wyhodowane warzywa są też powodem niezmiernej satysfakcji.

Dlaczego warto hodować właśnie rabarbar? Jakie zalety kryje to warzywo?

· Pobudza pracę jelit i dezynfekuje. W dawnych czasach rabarbar był używany jako środek przeczyszczający. To sprzymierzeniec ludzi z problemami z trawieniem.

· To warzywo przyjazne kobietom – równoważy nadmiar androgenów i pozwala łagodniej przejść menopauzę.

· Jest źródłem wielu witamin – między innymi A, C czy kwasu foliowego.

· Rabarbar jest bogaty w błonnik, który doskonale wpływa na pracę przewodu pokarmowego

· Jest pyszny, nadaje szlachetnego koloru i wybitnego smaku deserom, przetworom i domowym alkoholom.

Postaw na własnoręczną uprawę rabarbaru z nasion bądź sadzonek . To doskonały wybór, jeśli zastanawiasz się, czym zasiać ogródek. Plony w postaci pysznych warzyw będą doskonałą rekompensatą.

Zobacz film: Kuchnia rabarbarowa. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości