Mega kanapka z szarpaną wieprzowiną według Piotra Kucharskiego

Kanapka
kanapka
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował swoje sposoby na karkówkę. Sprawdź, jak zrobić pyszną mega kanapkę z szarpaną wieprzowiną, która sprawdzi się na śniadanie, lunch do pracy i kolację. Przedstawiamy autorski przepis kucharza.

Mega kanapka z szarpaną wieprzowiną - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 kromki dobrego chleba na zakwasie,
    • 4 ogórki małosolne,
      • duży pomidor malinowy,
        • pęczek koperku,
          • pęczek pietruszki,
            • główka sałaty dębolistnej.

              Składniki na sos:

              • 3 łyżki oliwy z oliwek,
                • łyżka octu jabłkowego,
                  • ząbek czosnku,
                    • papryczka chili,
                      • łyżka majonezu,
                        • łyżeczka musztardy,
                          • sól i pieprz,
                            • około 300 g poszarpanej wieprzowiny (przepis znajdziesz tutaj: Wolno pieczona karkówka według Piotra Kucharskiego),
                              • 150 g tartego sera cheddar.

                                Sposób przygotowania mega kanapki z szarpaną wieprzowiną

                                1. Kromki chleba lekko opiec na patelni żeby zrobiły się chrupiące.
                                  1. Na tej samej patelni ułożyć wieprzowinę i lekko ją podgrzać. Równo rozłożyć na całej patelni i posypać serem. Przykryć i pozwolić żeby ser się rozpuścił.
                                    1. W tym czasie na pieczywie ułożyć plasterki ogórka i pomidora.
                                      1. Porwać sałatę na drobne listki i wymieszać z listkami pietruszki oraz koperku. Składniki na sos zmiksować i wymieszać z sałatą.
                                        1. Na kanapki ułożyć po porcji wieprzowiny z rozpuszczonym serem a na górę ułożyć sałatę.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Teofila Siewko

                                          Źródło: Piotr Kucharski

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości