Pyszne kanapki i tosty. Przepisy Piotra Kucharskiego

Jak zrobić tosty na patelni i jak przygotować kanapkę z pastą jajeczną, żeby dało się ją zjeść? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przedstawił swoje przepisy na tosty z mieloną wołowiną, kanapkę z pastą jajeczną, kanapkę z wędzonym dorszem i tosty ze schabowym

Tost z mieloną wołowiną Składniki:

  • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
      • 1 łyżka oleju do smażenia
        • 200 g mielonej wołowiny
          • sól i pieprz
            • 4 łyżki plasterków papryczek jalapeno ze słoika
              • garść roszponki
                • 100 g sera cheddar
                  • 8 kromek chleba na zakwasie

                    Sposób przygotowania:

                    Cebulę czosnek posiekać i podsmażyć w rondlu na oleju. Dodać wołowinę i przesmażyć całość razem około 10 minut. Wołowinę rozłożyć na czterech kromkach chleba, na niej ułożyć plasterki papryczek, na nich roszponkę, na górę ułożyć plastry sera. Kanapki ułożyć na rozgrzanej patelni z odrobiną masła i smażyć dociskając podczas smażenia. Z każdej strony smażyć po kilka minut.

                    Kanapka z pastą jajeczną Składniki:

                    • 4 dwu centymetrowe kromki chleba
                      • 4 jajka
                        • 1 łyżka majonezu
                          • 1 łyżka śmietany
                            • 1 łyżeczka kaparów
                              • pęczek szczypiorku
                                • sól i pieprz

                                  Sposób przygotowania:

                                  Jajka ugotować na twardo. Obrać, pokroić w kostkę, dodać posiekane kapary i szczypiorek. Dodać majonez i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

                                  Z pieczywa odkroić skórki i w środku zrobić nacięcie w które nałożyć pastę jajeczną.

                                  Kanapka z wędzonym dorszem i piklowaną cebulą Składniki:

                                  • 200 g mrożonego groszku
                                    • 4 łyżki masła
                                      • 2 ząbki czosnku
                                        • 8 kromek chleba na zakwasie
                                          • 300 g wędzonego dorsza

                                            Sos:

                                            • 2 łyżeczki tartego chrzanu
                                              • 1 łyżka majonezu
                                                • 1 łyżka kwaśnej śmietany
                                                  • Piklowana cebula:
                                                    • 1 czerwona cebula
                                                      • 1 szczypta cukru
                                                        • 2 łyżki octu jabłkowego

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Cebulę pokroić w cienkie piórka. Zalać octem, dodać cukier, wymieszać i odstawić. Pieczywo lekko posmarować masłem i obsmażyć na patelni. Groszek ugotować w małej ilości wody aż będzie miękki. Odcedzić, dodać masło i posiekany czosnek. Widelcem rozdusić na pure, doprawić solą i pieprzem. Groszek ułożyć na czterech podpieczonych kromkach, na groszku ułożyć mięso z wędzonego dorsza.

                                                          Chrzan wymieszać z majonezem i śmietaną. Sosem polać rybę. Obok ułożyć odcedzoną piklowaną cebulę.

                                                          Tosty ze schabowym Składniki:

                                                          • 1 cebulka
                                                            • 2 łyżki masła
                                                              • 8 pieczarek
                                                                • 4 grube kotlety schabowe
                                                                  • pieprz i sól
                                                                    • jajko
                                                                      • bułka tarta
                                                                        • olej do smażenia
                                                                          • 8 kromek chleba na zakwasie
                                                                            • tarty żółty ser

                                                                              Sos:

                                                                              • 4 łyżki majonezu
                                                                                • mały pęczek czosnku niedźwiedziego
                                                                                  • 1 łyżeczka musztardy
                                                                                    • 2 łyżki oliwy z oliwek

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Cebulkę posiekać i poddusić na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i poddusić aż będą miękkie. Schabowe przyprawić solą i pieprzem. Zanurzyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Usmażyć na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoto-brązowy kolor. Kotlety ułożyć na czterech kromkach, na wierzchu ułożyć podduszone pieczarki, u góry posypać tartym serem. Opiekać a obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną masła.

                                                                                      Majonez zmiksować z czosnkiem niedźwiedzim, musztardą i oliwą.

                                                                                      Kanapki podawać z sosem.

                                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości