Materiał promocyjny

Kanapkowe szaleństwo! Mocno serowe przepisy Grzegorza Zawieruchy

Kanapkowe szaleństwo Zawieruchy
Na śniadanie, kolację i przekąskę - kanapki są doskonałym pomysłem o każdej porze dnia. Najpopularniejsze są te z żółtym serem, ale można zrobić je także z jajkiem po benedyktyńsku, pastą z awokado, brokułem, dynią, indykiem i musem żurawinowym. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je Grzegorz Zawierucha.

Chrupiąca kanapka z serem żółtym i jajkiem po benedyktyńsku

Składniki:

  • 2 ciabatty
    • 4 plastry sera żółtego
      • 8 plastrów cienkiego boczku
        • 4 liście sałaty lodowej
          • 12 szparagów
            • 2 pomidory
              • 4 jajka
                • Sos holenderski:
                  • 2 żółtka jajek
                    • 1 łyżeczka soku z cytryny
                      • 100 g masła
                        • ⅓ łyżeczki soli
                          • ⅓ łyżeczki pieprzu

                            Sposób przygotowania:

                            1. Zaczynamy od przygotowania sosu holenderskiego. Masło rozpuszczamy w rondelku. Żółtka wkładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz i ubijamy w kąpieli wodnej na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy wolnym strumieniem roztopione masło. Powstanie gęsty sos. W razie konieczności doprawiamy sokiem z cytryny solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce.
                              1. Szparagi obieramy, odłamujemy zdrewniałą część i blanszujemy.
                                1. Patelnię rozgrzewamy i układamy na niej plastry boczku. Obsmażamy z dwóch stron na chrupko. Na tej samej patelni obsmażamy grube plastry pomidorów.
                                  1. Ciabattę przekrajamy na pół i wkładamy do piekarnika na 2 minuty.
                                    1. W garnku gotujemy wodę i dodajemy do niej 1 łyżeczkę octu. Jajka wybijamy do małych filiżanek (każde do osobnej). Gdy woda się zagotuje, mieszamy ją w garnku łyżką, żeby powstał wir. Następnie jajko wylewamy na płaską łyżkę cedzakową, żeby odsączyć od białka nadmiar wody i wrzucamy do garnka z gotującą wodą. Tak powstanie idealne jajko w koszulce.
                                      1. Na zgrillowaną połówkę ciabatty kładziemy 1 łyżeczkę sosu holenderskiego, plater pomidora, liść sałaty, cały plaster sera, boczek szparagi i na wierzchu jajko w koszulce. Całość polewamy sosem holenderskim.

                                        Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                        Kanapka z serem żółtym i pastą awokado

                                        Składniki:

                                        • 6 plastrów sera żółtego
                                          • 2 awokado
                                            • 1 ząbek czosnku
                                              • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                • ½ czerwonej cebuli
                                                  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
                                                    • ½ limonki
                                                      • 150 g twarogu półtłustego
                                                        • 4 rzodkiewki
                                                          • 2 ząbki czosnku
                                                            • 1 łyżka oliwy
                                                              • ⅓ łyżeczki soli
                                                                • szczypta pieprzu
                                                                  • szczypta pieprzu cayenne
                                                                    • Do serwowania
                                                                      • 1 czerwona cebula
                                                                        • 1 awokado
                                                                          • 12 pomidorów koktajlowych
                                                                            • kiełki lucerny
                                                                              • 6 kromek pieczywa razowego

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Pasta awokado:

                                                                                Awokado obieramy i wkładamy do miski. Skrapiamy sokiem z połówki limonki i rozdrabniamy widelcem. Czosnek i cebulę ścieramy na tarce, kolendrę siekamy bardzo drobno i dodajemy do awokado. Skrapiamy oliwą, doprawiamy i całość mieszamy, aż składniki się połączą.

                                                                                Twarożek:

                                                                                Do miski wkładamy twaróg, dodajemy czosnek starty na tarce i drobno posiekaną rzodkiewkę. Dodajemy oliwę oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Całość mieszamy.

                                                                                Na kromkę pieczywa razowego kładziemy pastę awokado, krążki czerwonej cebuli, następnie układamy plaster sera żółtego i na wierzchu twarożek. Ozdabiamy kiełkami, cząstkami pomidora oraz kawałkiem awokado.

                                                                                Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                Kanapka z indykiem, serem żółtym i musem żurawinowym

                                                                                Składniki:

                                                                                • 4 plastry sera żółtego
                                                                                  • 1 pierś z indyka
                                                                                    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
                                                                                      • ½ łyżeczki kurkumy
                                                                                        • 1 łyżeczka sosu chili
                                                                                          • ½ łyżeczki soli
                                                                                            • ⅓ łyżeczki pieprzu
                                                                                              • 1 szklanka żurawiny
                                                                                                • 100 ml wina czerwonego wytrawnego
                                                                                                  • ½ szklanki cukry trzcinowego
                                                                                                    • 1 ½ szklanki wody
                                                                                                      • ½ łyżeczki kardamonu
                                                                                                        • gałązka rozmarynu
                                                                                                          • 2 garści rukoli
                                                                                                            • 4 plasterki białej rzepy
                                                                                                              • 4 kromki chleba ziarnistego

                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                1. Pierś z indyka kroimy na plastry o grubości 1 cm. Doprawiamy imbirem, kurkumą, sosem chili solą i pieprzem i po 20 minutach grillujemy na suchej patelni.
                                                                                                                  1. Żurawinę płuczemy w zimnej wodzie. Wkładamy do rondelka i zalewamy winem. Gotujemy do momentu, aż wino wyparuje. Następnie wsypujemy cukier i lekko karmelizujemy, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu, aż żurawiana zacznie się rozpadać. Wyciągamy rozmaryn i całość blendujemy na gładką masę. Na koniec przecieramy przez sito.
                                                                                                                    1. Na chlebie kładziemy rukolę, na wierzchy plaster sera królewskiego, indyka oraz plaster rzepy. Całość skrapiamy musem żurawinowym.

                                                                                                                      Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                      Sałatka z brokuła, dyni i sera żółtego

                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                      • 8 plastrów sera żółtego
                                                                                                                        • 6 plastrów wędzonej szynki
                                                                                                                          • 1 brokuł
                                                                                                                            • 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę 2 cm
                                                                                                                              • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
                                                                                                                                • 1 łyżeczka tymianku
                                                                                                                                  • 5 łyżek oliwy z oliwek
                                                                                                                                    • ⅓ szklanki pestek dyni

                                                                                                                                      Dressing:

                                                                                                                                      • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
                                                                                                                                        • 3 łyżeczki syropu klonowego
                                                                                                                                          • 5 łyżek oliwy z oliwek
                                                                                                                                            • ½ startego ząbka czosnku
                                                                                                                                              • ½ łyżeczki kuminu
                                                                                                                                                • sól i pieprz do smaku.

                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                  1. Brokuł rozdzielamy na małe różyczki i blanszujemy. Odstawiamy na bok. Kostki dyni układamy na blasze do pieczenia, posypujemy kminem rzymskim, tymiankiem i skrapiamy oliwą z oliwek. Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 10 minut.
                                                                                                                                                    1. Ser oraz szynkę kroimy w paseczki. Wszystkie składniki dresingu wkładamy do małego słoiczka, zakręcamy i energicznie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.
                                                                                                                                                      1. Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki, bardzo delikatnie mieszamy ze sobą i całość skrapiamy dresingiem. Najlepiej podawać z chrupkim pieczywem dietetycznym.

                                                                                                                                                        Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                                                                        Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach

                                                                                                                                                        Kalafior w roli głównej. Poznaj przepisy Martyny Chomackiej

                                                                                                                                                        Kurczę pieczone! Sprawdzone przepisy Jakuba Kasprzaka

                                                                                                                                                        Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości