Przepisy kulinarne

Wypasione kanapki i bajgle. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego 

Kanapka wegetariańska, rybna a może mięsna? Śniadania nie muszą być nudne. Przygotuj wyśmienite bajgle lub dodatki do chleba czy bułek według pomysłów Piotra Kucharskiego. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Kanapka wegetariańska

Składniki:

  • pasta z czarnej fasoli
  • 1 mała puszka czarnej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 4-8 boczniaków
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 8 plasterków bakłażana
  • sól i pieprz
  • 4 ciabatty
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Fasolę odsączyć, dodać do niej przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, kmin rzymski i oliwę z oliwek. Wszystko rozgnieść przy pomocy widelca i nałożyć na obie części bułki. Boczniaki lekko rozklepać, przyprawić solą i pieprzem, zanurzyć w roztrzepanym jajku, bułce i usmażyć. Bakłażana posolić i po kilku minutach osuszyć ręcznikiem papierowym i również usmażyć. Usmażonego bakłażana i boczniaki nałożyć do bułek i posypać natką pietruszką.

Kanapka

Piotr Kucharski

Kanapka rybna

Składniki:

  • 1 ogórek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 kromki jasnego chleba na zakwasie
  • kwaśna śmietana
  • 150 g wędzonego łososia
  • 10 g prażonego sezamu
  • 1 łyżeczka majonezu
  • mały pęczek szypiorku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ogórka pokroić przy pomocy obieraczki do warzyw na paski i zamarynować w occie z cukrem. Łososia posiekać, wymieszać z prażonym sezamem, łyżeczką majonezu i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Chleb posmarować śmietaną nałożyć kilka plasterków ogórka oraz tatar z łososia. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem oraz podprażonym sezamem.

Kanapka

Piotr Kucharski

Kanapka mięsna

Składniki:

  • 1 kg antrykotu wołowego
  • sól i pieprz
  • pęczek szparagów
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 8 plasterków kindziuka
  • 4 bajgle
  • musztarda

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Antrykot przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C i piec jeszcze 1,5 godziny. Na ostatnie 15 minut ułożyć obok mięsa plasterki kindziuka. Po wyjęciu odstawić na 10 minut żeby mięso odpoczęło, następnie pokroić w cienkie plasterki. W tym czasie podsmażyć na oliwie z oliwek zielone szparagi.

Przekroić bajgle, posmarować musztardą, na każą połówkę nałożyć kilka plasterków mięsa, na wierzch ułożyć szparagi i całość posypać pokruszonym kindziukiem.

Bajgle

(6 sztuk po około 110 g)

Składniki:

  • 10 g drożdży
  • 250 ml wody
  • 400 g mąki pszennej typ 750
  • 1½ łyżeczki soli
  • Woda do gotowania
  • 3 litry wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Posypka

  • mak, sezam, siemię lniane

Sposób przygotowania:

W misce robota kuchennego wymieszać wodę z drożdżami. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 6 równych bułek o wadze około 110 g. Każdy kawałek ciasta uformować w okrągłą bułkę. Odstawić na 15 minut aby ciasto się odprężyło.

W tym czasie przygotować w szerokim rondlu wodę do „obwarzania”. W wodzie rozpuścić miód i sodę oczyszczoną i zagotować. W misce wymieszać ze sobą nasiona i ziarna.

Z odprężonego ciasta uformować wałeczki jak na chałkę. Każdy wałeczek owinąć wokół dłoni tak żeby od spodu jego końce nachodziły na siebie po około 4 cm. Zrolować na blacie aby końce dobrze się połączyły i żeby powstała oponka. Każdego bajgla zanurzyć w wodzie i gotować około 2 min, obracając 2-3 razy. Ciasto w tym czasie powiększy objętość. Wyjąć łyżką cedzakową, osuszyć i ułożyć w misce z ziarnami. Czynność powtórzyć z pozostałymi bajglami.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Wstawić blachę do piekarnika. Piec około 16-18 minut. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

Bajgiel z mięsem

Piotr Kucharski

Zobacz też:

Poznaj przepis na pasztet z kurczaka w wersji tradycyjnej oraz fit

Otręby na śniadanie, czyli zdrowy początek dnia według Darii Ładochy 

Na obiad i na deser. Poznajcie ryżowe przepisy Jana Kuronia

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Co sądzisz o tym artykule?
75
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0