Przepisy kulinarne

Szybkie dania na lepszą odporność: owsianka z jagodami, krwisty koktajl, kanapki z pastą Muhammara

Martyna Chomecka w Dzień Dobry TVN 

Przepisy kulinarne

Szybkie dania na lepszą odporność: owsianka z jagodami, krwisty koktajl, kanapki z pastą Muhammara

Martyna Chomecka w Dzień Dobry TVN 

Pogodowo to już właściwie przedwiośnie, choć mamy luty. Nie ma jeszcze pachnących nowalijek, za to dokuczają nam przeziębienia. Dlatego w naszej kuchni gotujemy pysznie, kolorowo i naturalnie - dodajemy sobie odporności i energii. Przepisy finalistki Masterchefa - Martyny Chomeckiej.

Śniadanie - owsianka na odporność z jagodami

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka ziaren chia
  • 4 łyżki mrożonych jagód
  • miód, erytrytol, lub stevia (1 łyżeczka)
  • szczypta kurkumy
  • garść orzechów włoskich
  • pół miękkiego banana
  • łyżka naturalnego jogurtu

Można dodać opcjonalnie by jeszcze bardziej zwiększyć przeciwzapalną moc działania owsianki:

  • 1/3 łyżeczki ashwagandhy
  • pół łyżeczki pyłku pszczelego
Owsianka z jagodami

Pola Namysł/DDTVN

Sposób przygotowania:

Do małego garnka wrzucamy płatki owsiane, ziarna chia, jagody, przyprawy, zioła i zalewamy całość wodą. Gotujemy na małym ogniu aby płatki mogły zmięknąć. Baza owsianki ma być kwaskowata i nie za słodka. Jeśli lubimy więcej słodyczy, może zwiększyć ilość miodu lub naturalnego słodzika w przepisie.

Banana rozgniatamy i na chwilę wkładamy do małego garnka. Chcemy go lekko podgrzać i skarmelizować naturalne cukry. To on będzie równoważył nam kwaskowaty smak owsianki.

Orzechy siekamy. Gotową owsiankę wykładamy do miseczki. Na górze kładziemy rozgnieciony mus z banana, obok niego wylewamy odrobinę jogurtu i całość posypujemy orzechami.

Obiad - Makaron soba z awokado i krewetkami (1 porcja)

Składniki:

  • gryczany makaron soba (jeśli nie znajdziemy, możemy użyć zwykły makaron spaghetti pełnoziarnisty)
  • pół awokado (najlepiej by było dość miękkie ale jednak stawiające opór, takie al dente ;) )
  • 5-6 krewetek (mrożone, surowe i oczyszczone krewetki, które znajdziemy w sieciowych dyskontach spożywczych, świetnie się tu sprawdzą)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna lub 1 limonka
  • kilka szczypt płatków chilli lub 1/3 posiekanej, świeżej papryczki
  • sól/pieprz
  • odrobina sosu rybnego lub sojowego
  • odrobina miodu do smaku
  • biały lub czarny sezam (łyżeczka)
  • szczypiorek lub świeża pietruszka do wykończenia dania
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Czosnek kroimy w bardzo cienkie plasterki. Chilli siekamy. Awokado kroimy najpierw na pół a następnie w grubsze paski. Krewetki płuczemy pod bieżącą wodą. Sezam prażymy na suchej, gorącej patelni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

Gdy wszystko mamy przygotowane, możemy przejść do łączenia składników. Na rozgrzane masło klarowane wrzucamy chilli i czosnek. Przesmażamy razem przez chwilę. Dodajemy krewetki, sos sojowy lub rybny i odrobinę miodu. Smażymy całość przez 2 minuty. Dodajemy awokado i sok z limonki. Wrzucamy odcedzony i ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy i wykładamy następnie na talerz. Całość posypujemy sezamem i świeżymi ziołami.

Makaron soba z awokado

Pola Namysł/DDTVN

Krwisty koktajl na podwieczorek

Składniki:

  • sok z buraka 50 ml
  • garść mrożonych jagód
  • sok z pomarańczy - 200 ml

opcjonalnie:

  • syrop z pędów sosny (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Całość wrzucamy do blendera i miksujemy. Gotowe!

Kolacja - kanapki z pastą Muhammara

Składniki:

  • 3 papryki
  • pestki świeżego granatu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 garści orzechów (najlepiej włoskie lub migdały)
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z 1 limonki
  • łyżeczka miodu
  • 3 szczypty płatków chilli
  • chleb żytni na zakwasie lub czystoziarnisty bez mąki
Pasta Muhammara

Pola Namysł/DDTVN

Sposób przygotowania:

Usuwamy z papryk gniazdo nasienne. Układamy je na blasze razem z czosnkiem, pieczemy pod folią, w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, przez 40 do 50 minut. Gdy zmiękną rzucamy je do blendera razem z oliwą, orzechami, sokiem wyciśniętym z limonki, miodem i chilli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem według uznania.

Chlebek grillujemy, następnie wykładamy na niego naszą pastę. Całość posypujemy pestkami granata i świeżą, posiekaną, pietruszką.

Martyna Chomecka w Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Zobacz także:

Olej z czarnuszki - właściwości i przykłady zastosowania

Co pić przed snem, żeby się wyciszyć i zrelaksować?

Kiełki – bomba witaminowa na zimowe dolegliwości. Dowiedz się, jak wysiać sobie zdrowie

Co sądzisz o tym artykule?
94
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0