Pogodowo to już właściwie przedwiośnie, choć mamy luty. Nie ma jeszcze pachnących nowalijek, za to dokuczają nam przeziębienia. Dlatego w naszej kuchni gotujemy pysznie, kolorowo i naturalnie - dodajemy sobie odporności i energii. Przepisy finalistki Masterchefa - Martyny Chomeckiej.
Śniadanie - owsianka na odporność z jagodami
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka ziaren chia
4 łyżki mrożonych jagód
miód, erytrytol, lub stevia (1 łyżeczka)
szczypta kurkumy
garść orzechów włoskich
pół miękkiego banana
łyżka naturalnego jogurtu
Można dodać opcjonalnie by jeszcze bardziej zwiększyć przeciwzapalną moc działania owsianki:
1/3 łyżeczki ashwagandhy
pół łyżeczki pyłku pszczelego
Pola Namysł/DDTVN
Sposób przygotowania:
Do małego garnka wrzucamy płatki owsiane, ziarna chia, jagody, przyprawy, zioła i zalewamy całość wodą. Gotujemy na małym ogniu aby płatki mogły zmięknąć. Baza owsianki ma być kwaskowata i nie za słodka. Jeśli lubimy więcej słodyczy, może zwiększyć ilość miodu lub naturalnego słodzika w przepisie.
Banana rozgniatamy i na chwilę wkładamy do małego garnka. Chcemy go lekko podgrzać i skarmelizować naturalne cukry. To on będzie równoważył nam kwaskowaty smak owsianki.
Orzechy siekamy. Gotową owsiankę wykładamy do miseczki. Na górze kładziemy rozgnieciony mus z banana, obok niego wylewamy odrobinę jogurtu i całość posypujemy orzechami.
Obiad - Makaron soba z awokado i krewetkami (1 porcja)
Składniki:
gryczany makaron soba (jeśli nie znajdziemy, możemy użyć zwykły makaron spaghetti pełnoziarnisty)
pół awokado (najlepiej by było dość miękkie ale jednak stawiające opór, takie al dente ;) )
5-6 krewetek (mrożone, surowe i oczyszczone krewetki, które znajdziemy w sieciowych dyskontach spożywczych, świetnie się tu sprawdzą)
3 ząbki czosnku
1 cytryna lub 1 limonka
kilka szczypt płatków chilli lub 1/3 posiekanej, świeżej papryczki
sól/pieprz
odrobina sosu rybnego lub sojowego
odrobina miodu do smaku
biały lub czarny sezam (łyżeczka)
szczypiorek lub świeża pietruszka do wykończenia dania
masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Czosnek kroimy w bardzo cienkie plasterki. Chilli siekamy. Awokado kroimy najpierw na pół a następnie w grubsze paski. Krewetki płuczemy pod bieżącą wodą. Sezam prażymy na suchej, gorącej patelni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Gdy wszystko mamy przygotowane, możemy przejść do łączenia składników. Na rozgrzane masło klarowane wrzucamy chilli i czosnek. Przesmażamy razem przez chwilę. Dodajemy krewetki, sos sojowy lub rybny i odrobinę miodu. Smażymy całość przez 2 minuty. Dodajemy awokado i sok z limonki. Wrzucamy odcedzony i ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy i wykładamy następnie na talerz. Całość posypujemy sezamem i świeżymi ziołami.
Pola Namysł/DDTVN
Krwisty koktajl na podwieczorek
Składniki:
sok z buraka 50 ml
garść mrożonych jagód
sok z pomarańczy - 200 ml
opcjonalnie:
syrop z pędów sosny (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Całość wrzucamy do blendera i miksujemy. Gotowe!
Kolacja - kanapki z pastą Muhammara
Składniki:
3 papryki
pestki świeżego granatu
4 łyżki oliwy z oliwek
2 garści orzechów (najlepiej włoskie lub migdały)
4 ząbki czosnku
sok z 1 limonki
łyżeczka miodu
3 szczypty płatków chilli
chleb żytni na zakwasie lub czystoziarnisty bez mąki
Pola Namysł/DDTVN
Sposób przygotowania:
Usuwamy z papryk gniazdo nasienne. Układamy je na blasze razem z czosnkiem, pieczemy pod folią, w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, przez 40 do 50 minut. Gdy zmiękną rzucamy je do blendera razem z oliwą, orzechami, sokiem wyciśniętym z limonki, miodem i chilli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem według uznania.
Chlebek grillujemy, następnie wykładamy na niego naszą pastę. Całość posypujemy pestkami granata i świeżą, posiekaną, pietruszką.