Szybkie dania na lepszą odporność: owsianka z jagodami, krwisty koktajl, kanapki z pastą Muhammara

Martyna Chomecka w Dzień Dobry TVN 
Pogodowo to już właściwie przedwiośnie, choć mamy luty. Nie ma jeszcze pachnących nowalijek, za to dokuczają nam przeziębienia. Dlatego w naszej kuchni gotujemy pysznie, kolorowo i naturalnie - dodajemy sobie odporności i energii. Przepisy finalistki Masterchefa - Martyny Chomeckiej.

Śniadanie - owsianka na odporność z jagodami

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych
    • 1 łyżka ziaren chia
      • 4 łyżki mrożonych jagód
        • miód, erytrytol, lub stevia (1 łyżeczka)
          • szczypta kurkumy
            • garść orzechów włoskich
              • pół miękkiego banana
                • łyżka naturalnego jogurtu

                  Można dodać opcjonalnie by jeszcze bardziej zwiększyć przeciwzapalną moc działania owsianki:

                  • 1/3 łyżeczki ashwagandhy
                    • pół łyżeczki pyłku pszczelego

                      Pola Namysł/DDTVN

                      Sposób przygotowania:

                      Do małego garnka wrzucamy płatki owsiane, ziarna chia, jagody, przyprawy, zioła i zalewamy całość wodą. Gotujemy na małym ogniu aby płatki mogły zmięknąć. Baza owsianki ma być kwaskowata i nie za słodka. Jeśli lubimy więcej słodyczy, może zwiększyć ilość miodu lub naturalnego słodzika w przepisie.

                      Banana rozgniatamy i na chwilę wkładamy do małego garnka. Chcemy go lekko podgrzać i skarmelizować naturalne cukry. To on będzie równoważył nam kwaskowaty smak owsianki.

                      Orzechy siekamy. Gotową owsiankę wykładamy do miseczki. Na górze kładziemy rozgnieciony mus z banana, obok niego wylewamy odrobinę jogurtu i całość posypujemy orzechami.

                      Obiad - Makaron soba z awokado i krewetkami (1 porcja)

                      Składniki:

                      • gryczany makaron soba (jeśli nie znajdziemy, możemy użyć zwykły makaron spaghetti pełnoziarnisty)
                        • pół awokado (najlepiej by było dość miękkie ale jednak stawiające opór, takie al dente ;) )
                          • 5-6 krewetek (mrożone, surowe i oczyszczone krewetki, które znajdziemy w sieciowych dyskontach spożywczych, świetnie się tu sprawdzą)
                            • 3 ząbki czosnku
                              • 1 cytryna lub 1 limonka
                                • kilka szczypt płatków chilli lub 1/3 posiekanej, świeżej papryczki
                                  • sól/pieprz
                                    • odrobina sosu rybnego lub sojowego
                                      • odrobina miodu do smaku
                                        • biały lub czarny sezam (łyżeczka)
                                          • szczypiorek lub świeża pietruszka do wykończenia dania
                                            • masło klarowane do smażenia

                                              Sposób przygotowania:

                                              Czosnek kroimy w bardzo cienkie plasterki. Chilli siekamy. Awokado kroimy najpierw na pół a następnie w grubsze paski. Krewetki płuczemy pod bieżącą wodą. Sezam prażymy na suchej, gorącej patelni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

                                              Gdy wszystko mamy przygotowane, możemy przejść do łączenia składników. Na rozgrzane masło klarowane wrzucamy chilli i czosnek. Przesmażamy razem przez chwilę. Dodajemy krewetki, sos sojowy lub rybny i odrobinę miodu. Smażymy całość przez 2 minuty. Dodajemy awokado i sok z limonki. Wrzucamy odcedzony i ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy i wykładamy następnie na talerz. Całość posypujemy sezamem i świeżymi ziołami.

                                              Pola Namysł/DDTVN

                                              Krwisty koktajl na podwieczorek

                                              Składniki:

                                              • sok z buraka 50 ml
                                                • garść mrożonych jagód
                                                  • sok z pomarańczy - 200 ml

                                                    opcjonalnie:

                                                    • syrop z pędów sosny (1 łyżeczka)

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Całość wrzucamy do blendera i miksujemy. Gotowe!

                                                      Kolacja - kanapki z pastą Muhammara

                                                      Składniki:

                                                      • 3 papryki
                                                        • pestki świeżego granatu
                                                          • 4 łyżki oliwy z oliwek
                                                            • 2 garści orzechów (najlepiej włoskie lub migdały)
                                                              • 4 ząbki czosnku
                                                                • sok z 1 limonki
                                                                  • łyżeczka miodu
                                                                    • 3 szczypty płatków chilli
                                                                      • chleb żytni na zakwasie lub czystoziarnisty bez mąki

                                                                        Pola Namysł/DDTVN

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Usuwamy z papryk gniazdo nasienne. Układamy je na blasze razem z czosnkiem, pieczemy pod folią, w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, przez 40 do 50 minut. Gdy zmiękną rzucamy je do blendera razem z oliwą, orzechami, sokiem wyciśniętym z limonki, miodem i chilli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem według uznania.

                                                                        Chlebek grillujemy, następnie wykładamy na niego naszą pastę. Całość posypujemy pestkami granata i świeżą, posiekaną, pietruszką.

                                                                        Martyna Chomecka w Dzień Dobry TVN

                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                        Zobacz także:

                                                                        Olej z czarnuszki - właściwości i przykłady zastosowania

                                                                        Co pić przed snem, żeby się wyciszyć i zrelaksować?

                                                                        Kiełki – bomba witaminowa na zimowe dolegliwości. Dowiedz się, jak wysiać sobie zdrowie

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości