wzmacnianie odporności

    wzmacnianie odporności

    Czosnek, niegdyś wykorzystywany do walki z wampirami, naszym babciom kojarzy się raczej z przygotowaniem syropu na przeziębienia. Co ciekawe, mimo upływu lat taki specyfik nadal jest jedną z recept na sezonowe przeziębienia. Syrop z czosnku, cytryny i miodu sprawdza się w roli "wspomagacza" odporności naprawdę wyśmienicie. Ważne jednak, aby właściwie dobrać proporcje, dzięki czemu taki naturalny lek będzie działał skutecznie.

    "Wychodzimy z diety, suplementów, mówimy też o emocjach i zarządzaniu stresem"

    Jesień, która zbliża się wielkimi krokami, stawia przed nami kolejne wyzwania. Obok panującej pandemii koronawirusa będziemy musieli również zmierzyć się z sezonem zachorowań na grypę i przeziębieniem. Konieczne jest więc zadbanie o odporność dzieci, które w tym niełatwym okresie poszły do szkół. Oto praktyczne porady od naszej ekspertki.

    Jesień zbliża się wielkimi krokami, a pogoda za oknem już teraz nie rozpieszcza. Dlatego to ostatni dzwonek, by zadbać o swoją odporność i nie dać się przeziębieniom. O to, jak zrobić to w odpowiedni sposób porozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z Agnieszką Cegielską, propagatorką naturalnego, zdrowego stylu życia.

    Wielu rodziców w obawie o zdrowie dziecka, zwłaszcza w chłodniejsze dni, woli, aby ich pociechy nie wychodziły z domu. Zupełnie inne podejście do zdrowia dzieci panuje w jednym warszawskich przedszkoli. Dzieciaki, które do niego chodzą, większość dnia spędzają... w lesie. Czy to bezpieczne? Z Anną Płuską, dyrektorką leśnego przedszkola rozmawiał Robert Stockinger.

    Morsowanie od poprzedniej zimy cieszy się ogromną popularnością. Kąpiele w zimnej wodzie stały się niezwykle popularne. Dlaczego akurat ta dyscyplina zyskała taką rzeszę fanów i czy morsowanie stanie się narodowym sportem Polaków? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy o tym z Igorem Rotbergiem, psychologiem i Maciejem Dąbrowskim, twórcą internetowym.

    Nasza podatność na infekcję zależy od wielu czynników. Poza dietą i aktywnością fizyczną na układ odpornościowy oddziałuje także jakość powietrza, którym oddychamy. Co zrobić, aby było czyste i nie szkodziło?

    W środowym cyklu "Buduj odporność z Dzień Dobry TVN" radzimy, jak zadbać o zdrowie. Tym razem pochyliliśmy się nad snem. Dr n. med. Tadeusz Piotrowski, specjalista ds. zaburzeń snu wyjaśnił w programie, ile godzin powinniśmy spać oraz odpowiedział na kluczowe pytanie - jak sen wpływa na naszą odporność.

    W ostatnim czasie w szczególny sposób myślimy o odporności, nie tylko przez wzgląd na pandemię koronawirusa, ale i porę roku. Okazuje się, że nawet potrawy wigilijne mogą mieć na nią znaczny wpływ. Które z nich są zatem dla nas najlepsze? Wyjaśniła w naszym programie dietetyk, Ewa Trusewicz.

    Obecnie odporność naszych organizmów jest niezwykle istotna. Ma to związek nie tylko z pandemią koronawirusa, ale również porą roku i niższą temperaturą. W związku z tym w cyklu "Buduj odporność z DDTVN" pokazujemy różne metody wpływające na wzmocnienie naszej odporności. Jedną z nich są bańki próżniowe lub ogniowe.

    W zeszłym tygodniu przez wzrost liczby zakażeń koronawirusem, rząd zadecydował o zamknięciu w całym kraju siłowni. Wszyscy jednak są zgodni, że aby zwiększyć odporność, musimy być aktywni. Ze względu na to trener Dariusz Brzeziński pokazał w Dzień Dobry TVN kilka prostych ćwiczeń, które można samodzielnie wykonać w domu.

    Bakterie żyjące w jelitach są kluczowe dla naszego zdrowia. Jelita są miejscem kontaktu organizmu ze światem zewnętrznym, więc leki oraz przetworzona żywność mają wpływ na ich kondycję. Jak wspomagać swoją odporność i zadbać o dietę, by sprzyjała rozwojowi dobrej flory bakteryjnej? Kilku rad udzielił nam Oskar Kaczmarek, specjalista w zakresie mikrobiotyki jelitowej i probiotykoterapii.

    Krótsze dni, niższe temperatury i deszcz. Pogoda za oknem przypomina, jak ważne jest budowanie odporności. W cyklu "Buduj odporność z DDTVN" pokazujemy metody na zabezpieczenie zdrowia. Co dobrego daje nam sfermentowany miód, czyli pierzga? To wyjaśniała nam dietetyczka Agnieszka Mielczarek.

    Zadbaj o swoje zdrowie i zacznij od pożywnego śniadania. Skorzystaj z przepisów na poprawiające odporność dania idealne na jesienny i zimowy poranek. Wystarczy, że dodasz do ulubionych potraw kilka składników, które sprawią, że posiłek stanie się bombą witaminową.

    Nadeszła jesień, a co za tym idzie konieczność zadbania o swoją odporność. Szczególnie teraz, w dobie pandemii, gdy grożą nam nie tylko grypa i przeziębienie, ale także koronawirus. Warto zacząć od naturalnych lekarstw, takich jak choćby pigwa. Jakie właściwości zdrowotne posiada ten owoc?

    Okres jesienno-zimowy jest dla nas szczególnie niebezpieczny i łatwo wtedy o przeziębienie. Agnieszka Cegielska, propagatorka zdrowego stylu życia, opowiedziała o dobroczynnych działaniach naturalnych suplementów, które dostępne są właśnie teraz. Było to nasze pierwsze spotkanie w ramach nowego cyklu "Budujemy odporność z Dzień Dobry TVN".

    Wielu osobom kojarzy się głównie z nieprzyjemnym obowiązkiem z czasów szkolnych, gdy przyjmowanie go było obowiązkowe. Nie ma chyba drugiego tak wartościowego produktu z tak złym PR-em jak tran. Ale jego drogocenne właściwości wygrywają ze złą sławą. Jaki tran wybrać? Czy faktycznie warto go suplementować? O tym mówiła w naszym programie Magdalena Krajewska, lekarz medycyny rodzinnej i instagramerka.

    Królową kwiatów jest róża, a przypraw – kurkuma. To nie tylko ceniona przyprawa, ale także lek, znany i z powodzeniem stosowany od wieków w medycynie tradycyjnej jako naturalny antybiotyk. Wzmocnić odporność warto szczególnie jesienią, w okresie wzmożonych przeziębień. Jak przyrządzić smaczne szoty odpornościowe dla dzieci i dorosłych? Kilka przepisów zdradziła nam Kornelia Westergaard, biotechnolog i psychodietetyk.

    Dzika róża, zwana królową polskich kwiatów, jest niezwykle ceniona zarówno ze względu na swoje piękno, jak i właściwości lecznicze oraz walory kulinarne. Jak działa dzika róża? Właściwości zdrowotne to przede wszystkim bogactwo witamin w owocach. Piękny i intensywny zapach dzika róża zawdzięcza olejkom eterycznym zawartym w kwiatach. Podpowiadamy, do czego wykorzystać dziką różę i jak zadbać o jej zdrowie.

    Choć pandemia koronawirusa trwa, to powoli wracamy do normalnego funkcjonowania. Od 6 maja dzieci mogą uczestniczyć w zajęciach w żłobkach i przedszkolach. Jak wesprzeć odporność i przygotować malucha na spotkanie z rówieśnikami? O swoich sposobach opowiedział Marcin Korczyk.

    Pogodowo to już właściwie przedwiośnie, choć mamy luty. Nie ma jeszcze pachnących nowalijek, za to dokuczają nam przeziębienia. Dlatego w naszej kuchni gotujemy pysznie, kolorowo i naturalnie - dodajemy sobie odporności i energii. Przepisy finalistki Masterchefa - Martyny Chomeckiej.

    Seks to samo zdrowie, między innymi wzmacnia naszą odporność i podkręca metabolizm. W jego trakcie można spalić nawet do 400 kcal. Jakie jeszcze ma zalety? O pozytywnym wpływie seksu na zdrowie mówił w Dzień Dobry TVN seksuolog Robert Kowalczyk.

    Owoce głogu to skarb natury. Nie tylko wspierają naszą odporność, warto też po nie sięgać, kiedy cierpimy z powodu zaparć. Jakie inne właściwości lecznicze mają te owoce? Co można z nich zrobić? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska. Dowiedzieliśmy się również, kto nie może sięgać po owoce głogu.

    Jesienią nasza odporność jest słabsza. Jak możemy ją poprawić? Prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska przygotowała w Dzień Dobry TVN napary, które nam w tym pomogą.

    W okresie jesienno-zimowym łapiemy przeziębienia. Jak naturalnie wzmocnić odporność? Po co sięgnąć, kiedy już się rozchorujemy? O tym W dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.