Budowanie odporności
Wielu z nas zapomina o tym, ale odporność musimy budować przez 365 dni w roku. - Za każdym razem mówię, że lato to jest pora, żebyśmy ładowali nasze baterie w sposób naturalny , chociażby tym, co rośnie na krzaku, na drzewie, bo to ma największy potencjał energetyczny, najwięcej witamin i minerałów, więc teraz będziemy korzystać z zasobów. Kolejna rzecz jest taka, że to, co jest dla nas naturalne, jest najlepiej przyswajalne - przypomniała Agnieszka Cegielska w Dzień Dobry TVN.
Natomiast, jeśli przez okres wakacji zapomnieliśmy o naszej odporności, jeszcze nie wszystko stracone. Propagatorka naturalnego stylu życia podała konkretne wskazówki, co robić, by wzmocnić organizm.
Jak zadbać o odporność? Wskazówki Agnieszki Cegielskiej:
- Pilnujemy tego, co ląduje na naszym talerzu,
- sięgamy po skarby natury,
- unikamy stresu i negatywnych emocji,
- głęboko oddychamy,
- wysypiamy się,
- nawadniamy,
- jesteśmy aktywni fizycznie,
- dbamy o higienę dnia codziennego.
Agnieszka Cegielska zwróciła również uwagę, że 90 proc. Polaków ma niedobór witaminy D , która jest dużym wsparciem dla naszego układu odpornościowego - podobnie zresztą jak witamina C. Dlatego powinniśmy zadbać o to, by nie zabrakło ich w naszej diecie. Witaminę C odnajdziemy przede wszystkim w polskich skarbach natury, czyli w dzikiej róży i czarnej porzeczce .
Co jeszcze powinno się znaleźć na naszym talerzu? - Kiełki to jest życie - witaminy, minerały. Dodatkowo tlen i nawodnienie naszego organizmu. Pamiętajmy, by połykać te kiełki w dużych ilościach. Mamy też nasz polski czosnek, cebulę, ziemniaki, ale też bataty, które mają dużo beta-karotenu. Za chwilę będą też orzechy nasze polskie, jabłka, dereń, głóg, dynia, która jest kolejnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych - tłumaczyła prezenterka.
I dodała, że na układ odpornościowy, obok diety, wpływają też inne czynniki. - Musimy pamiętać, że jesteśmy tym, co pijemy, jemy, myślimy, jakimi ludźmi się otaczamy . To jest układanka puzzli. Układ odpornościowy to są kawałki, które musimy do siebie dopasować. (...) Proces trawienia, jak mówi medycyna ajurwedyjska, rozpoczyna się na poziomie głowy - zaznaczyła.
Zobacz także:
- Przetwory z gruszek – jesienne przepisy, które warto wypróbować
- Dania ze świeżymi ziołami. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
- Niepełnosprawny uczestnik w 10. edycji "Top Model" o swoich protezach: "Ma to swoje plusy"
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Dominika Czerniszewska