Przetwory z gruszek nie są smakołykiem zarezerwowanym jedynie dla tych, którzy nie boją się kalorii. Istnieje bowiem możliwość przygotowania przetworów z gruszek bez cukru, którymi mogą raczyć się osoby na diecie i dzieci.
Dlaczego gruszki są dobre na przetwory na zimę?
Gruszki, o charakterystycznym smaku i zapachu, to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Często wytwarza się przetwory z gruszek, które są nie tylko pyszne, ale mają również wysoką wartość odżywczą. Owoce są źródłem witamin: B1, B2, B6, PP, C i A. Stanowią również kopalnie składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Owoce
W gruszce można znaleźć zapobiegający osteoporozie wapń, ale też fosfor, sód, magnez, żelazo, miedź, jod i bor. W owocu tym jest również dość sporo błonnika, węglowodanów, pektyn, olejków eterycznych i kwasów owocowych, takich jak jabłkowy czy cytrynowy.
Przetwory z gruszek, których warto spróbować
Gruszka jest owocem do zadań specjalnych – można z niej zrobić niemal wszystko. Przetwory z gruszki stosuje się nie tylko jako dodatek do ciast i naleśników. Można je dodawać do sałatek. Bardzo popularne są przetwory z gruszek do mięsa, które swoją słodyczą przełamują smak bardziej wytrawnych dań. Gruszki w zalewie octowej lub w musztardzie pasują do potraw z drobiem w roli głównej.
Do przetworów z gruszek na zimę zaliczyć można m.in. dżem, powidła i konfiturę. Smakują one doskonale na ciepłym pieczywie. Często dodawane są do nich inne owoce. Przepisy na przetwory z gruszek urozmaica się np. poprzez dodanie jabłek, pomarańczy, dyni, malin czy pigwy. Co ciekawe, gruszkom, wykorzystywanym do przetworów takich jak dżem, może towarzyszyć cukinia.
Każdy, kto dopiero stawia pierwsze kroki w robieniu konfitur i dżemów owocowych, powinien wiedzieć, że istnieje możliwość przygotowania przetworów z gruszek bez cukru . Wbrew pozorom, nie zawsze są to wyroby wysokokaloryczne. Stanowi to dobrą wiadomość dla osób próbujących schudnąć i dla dzieci, których lepiej nie przyzwyczajać do słodyczy. Przetwory z gruszek dla niemowlaka, pozbawione dodatku cukru, są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Aby mogły się udać, należy pamiętać o tym, że gruszek nie należy mrozić. Niska temperatura sprawia, że miąższ owoców gruszy staje się wodnisty i niesmaczny. Ponadto realizując przepisy na przetwory z gruszek, należy zadbać o odpowiedni czas pasteryzacji.
Jakich owoców użyć, przygotowując przetwory z gruszek?
Gruszki wykorzystywane do przygotowania przetworów na zimę powinny być tej samej odmiany. Trzeba również dopilnować, aby były tak samo dojrzałe. Wtedy można mieć pewność, że ugotują się równomiernie. Warto podkreślić, że nie wszystkie odmiany owoców, o których mowa, nadają się na przetwory.
Gruszki, które mają delikatny miąższ, rozpadający się w trakcie gotowania, nie sprawdzą się jako składnik dżemów czy musów. Do odmian, które można jeść na surowo, w cieście i które nadają się do przetworów, należy odmiana ‘Konferencja’, którą zbiera się na przełomie września i października. Wyróżnia się słodkim i soczystym miąższem. Idealna na przetwory jest też ‘Paryżanka’, którą zbiera się pod koniec października. Ma ona słodko-kwaśny miąższ.
Do przygotowania dżemów, kompotów i konfitur doskonała jest również odmiana ‘General leclerc’, którą zbiera się wczesną jesienią.
Dżem z gruszek - przepis krok po kroku
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 50 g dojrzałych gruszek,
- sok z połowy cytryny,
- 15–20 dag cukru,
- ½ szklanki wody,
- łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
- ½ łyżeczki imbiru,
- ½ laski wanilii,
- 2 goździki.
Przygotowanie:
- Obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Do małego garnka wlej wodę, po jej zagotowaniu dołóż gruszki i nakryj garnek. Po 10 minutach owoce powinny być miękkie.
- Dodaj do owoców cukier, przyprawy i gotuj wszystko tak długo, aż woda odparuje.
- Przełóż gruszki do wyparzonych słoików, zamknij je i odwróć do góry dnem.
Gruszki w occie - przepis krok po kroku
Składniki (porcja dla 3–4 osób):
- 500 g gruszek,
- ¼ l octu 6%,
- 150 g cukru,
- 5 goździków,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ¼ szklanki wody,
- ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego.
Przygotowanie:
- Obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki przekrój na połówki, następnie przełóż je do naczynia, w którym znajduje się woda wymieszana z kwaskiem cytrynowym.
- W rondelku zagotuj ocet z cukrem, wodą i przyprawami. Doprowadź zalewę do wrzenia, po czym dodaj połówki owoców i zagotuj.
- Po 10 minutach gotowania przełóż gruszki do wyparzonych słoików, wlej zalewę, zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem.
Zobacz, co jeszcze możesz zrobić z gruszek:
- Gruszka wytrawna lub na słodko. Przepisy na tartę, drożdżówki i inne pyszności
- Gruszki w czerwonym winie z sosem z białej czekolady, czyli pyszny deser na coraz dłuższe wieczory
- Gruszki w kuchni - przepisy na tartę, jaglankę i gnocchi z gruszką
- Przepisy z gruszkami od finalistki MasterChefa. Sałatka, makaron, kotleciki i "pijane" desery
- Gruszki zapiekane z serem gorgonzola i orzechami z przepisu Bartka Durdy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: nitrub/getty Images