Smaki z polskiego sadu. Tymi daniami zachwycisz swoich gości

Bigos z młodej kapusty serwowany z polędwiczką wieprzową, skwarkami z jabłek i świeżymi ziołami
W sadzie już pachnie jesienią - jabłka, śliwki i grusze się mienią
Źródło: Dzień Dobry TVN

Szef kuchni Patryk Kwieciński zaprezentował, jak zrobić: bigos z młodej kapusty i skwarkami z jabłek, zupę ze słodkich jabłek, kurczaka z sosem śliwkowym oraz zapiekaną gruszkę z jabłkiem i śliwką. Przepisy poniżej.

Bigos z młodej kapusty serwowany z polędwiczką wieprzową, skwarkami z jabłek i świeżymi ziołami

Składniki:

  • szt. młodej kapusty,
  • 3 szt. liści laurowych,
  • 3 szt. ziela angielskiego,
  • koper,
  • natka,
  • 4 łyżki stołowe masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • cebula biała,
  • polędwica wieprzowa,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • szklanka śmietany kremówki,
  • 0.5 szklanki mąki razowej,
  • 3 gałązki tymianku,
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej.

Przygotowanie:

Kapustę myjemy pod bieżącą wodą i siekamy w dosyć grubsze paski. Czosnek i cebulę siekamy w paski i podsmażamy je na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy zielę angielskie i liść laurowy. Wszystko dokładnie mieszamy, a kolejnym krokiem jest dodanie posiekanej kapusty. Gdy wszystko przesmażymy, dodajemy bulion warzywny i całość zostawiamy na małym ogniu. Kiedy kapusta zacznie mięknąć, dodajemy masło i śmietankę. Wszystko zagęszczamy zasmażką z masła i mąki razowej.

Na osobnej patelni karmelizujemy jabłka pokrojone w kostkę do momentu, aż zaczną delikatnie mięknąć, przekładamy na ręcznik papierowy i osuszamy. Polędwicę wieprzową marynujemy w papryce wędzonej, soli, pieprzu, oliwie z oliwek i przesiekanym tymianku. Odstawiamy na parę chwil, a następni obsmażamy z jednej i z drugiej strony, i wkładamy do pieca na 180 stopni na około 15 minut.

Zupa ze słodkich jabłek podana z lanymi kluskami

Zupa ze słodkich jabłek podana z lanymi kluskami
Zupa ze słodkich jabłek podana z lanymi kluskami
Zupa ze słodkich jabłek podana z lanymi kluskami
Źródło: Adam Burakowski

Składniki:

  • 5 słodkich jabłek,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 szt. goździków,
  • łyżka cukru pudru,
  • 2 brzoskwinie
  • woda przegotowana,
  • łyżka zielonej herbaty,
  • cytryna
  • kilka sztuk jeżyn,
  • limonka,
  • mały karton śmietany kremówki.

Przygotowanie:

Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w równą kostkę o szerokości 1 cm. Zalewamy wodą z dodatkiem poszarpanej mięty i soku z limonki. W garnku zagotowujemy napar z zielonej herbaty i co jakiś czas go dosładzamy. W trakcie gotowania dodajemy ogryzki, by wyciągnąć z nich cały smak. Na samym końcu wywar cedzimy i dodajemy nasze kawałki pokrojonych jabłek. Wszystko miksujemy na gładką masę i odstawiamy do lodówki, aż się porządnie schłodzi.

Zupę przelewamy na talerz, układamy resztę skrojonych jabłek, dodajemy kawałki brzoskwini, jeżyn, dodajemy bitą śmietanę i przystrajamy listami mięty.

Kurczak pieczony w plastrach boczku, wypełniony kaszą pęczak z pieczarkami i podany z sosem śliwkowym

Kurczak pieczony w plastrach boczku, wypełniony kaszą pęczak z pieczarkami i podany z sosem śliwkowym
Kurczak pieczony w plastrach boczku, wypełniony kaszą pęczak z pieczarkami i podany z sosem śliwkowym
Kurczak pieczony w plastrach boczku, wypełniony kaszą pęczak z pieczarkami i podany z sosem śliwkowym
Źródło: Adam Burakowski

Składniki:

  • kurczak w całości,
  • 6 gałązek rozmarynu,
  • łyżka mielonego imbiru,
  • 3 łyżki papryki,
  • olej,
  • kostka masła,
  • 0.5 kg pieczarek
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z białej trufli,
  • 0.5 szklanki śmietany 18%,
  • 350 g kaszy pęczak,
  • 200 g wędzonego boczku w plastrach,
  • 7 śliwek świeżych,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 gałązki mięty,
  • śmietana kremówka,
  • 0.5 l wywaru warzywnego.

Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wsypujemy nasze suche przyprawy, zalewamy odrobiną oleju i dokładnie mieszamy. Całość marynaty przenosimy na naszego kurczaka i dokładnie go nacieramy naszą glazurą. Na patelni obsmażamy pieczarki z odrobiną soli, dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę pęczak, przesiekany czosnek, sól i pieprz. Gdy wszystko się ze sobą połączy, przekładamy farsz do wewnątrz naszego zamarynowanego kurczaka. Koniec zaszywamy nitką lub przebijamy wykałaczką. Następnie całość dania zawijamy w plastry wędzonego boczku i wkładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą brytfanny. Kurczaka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-60 minut cały czas sprawdzając, czy jest już gotowy.

W osobnym rondlu przesmażamy śliwki przekrojone na pół, dodajemy miód i powoli je karmelizujemy, następnie dokładamy odrobinę masła, i słodkiej śmietanki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje i odrobinę zagęści.

Zapiekana gruszka z jabłkiem i śliwką, podana pod kruszonką biszkoptową

Zapiekana gruszka z jabłkiem i śliwką, podana pod kruszonką biszkoptową
Zapiekana gruszka z jabłkiem i śliwką, podana pod kruszonką biszkoptową
Zapiekana gruszka z jabłkiem i śliwką, podana pod kruszonką biszkoptową
Źródło: Adam Burakowski

Składniki:

  • 3 jabłka,
  • 3 gruszki,
  • 6 śliwek,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • łyżka miodu,
  • 50 g masła,
  • limonka,
  • 3 gałązki mięty,
  • 2 op. biszkoptów,
  • 4 szt. goździków,
  • łyżeczka cynamonu,
  • liść laurowy.

Przygotowanie:

Wszystkie owoce dokładnie myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Wszystko kroimy w sporą kostkę i przekładamy do rondla z rozpuszczonym cukrem. Dodajemy goździki, liść laurowy i cynamon. Gdy wszystko się ze sobą połączy, dodajemy miód i dokładnie mieszając, odstawiamy rondel z palnika. Przekładamy nasze owoce do żarowej miseczki i zasypujemy wszystko skruszonymi herbatnikami wymieszanymi z masłem. Całość zapiekamy przez około 10 minut w temperaturze 185 stopni. Deser dekorujemy miętą i świeżymi kawałkami owoców.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości