Szef kuchni Patryk Kwieciński zaprezentował, jak zrobić: bigos z młodej kapusty i skwarkami z jabłek, zupę ze słodkich jabłek, kurczaka z sosem śliwkowym oraz zapiekaną gruszkę z jabłkiem i śliwką. Przepisy poniżej.
Bigos z młodej kapusty serwowany z polędwiczką wieprzową, skwarkami z jabłek i świeżymi ziołami
Składniki:
- szt. młodej kapusty,
- 3 szt. liści laurowych,
- 3 szt. ziela angielskiego,
- koper,
- natka,
- 4 łyżki stołowe masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 l bulionu warzywnego,
- cebula biała,
- polędwica wieprzowa,
- 2 jabłka,
- 2 łyżeczki cukru,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- szklanka śmietany kremówki,
- 0.5 szklanki mąki razowej,
- 3 gałązki tymianku,
- 2 łyżeczki papryki wędzonej.
Przygotowanie:
Kapustę myjemy pod bieżącą wodą i siekamy w dosyć grubsze paski. Czosnek i cebulę siekamy w paski i podsmażamy je na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy zielę angielskie i liść laurowy. Wszystko dokładnie mieszamy, a kolejnym krokiem jest dodanie posiekanej kapusty. Gdy wszystko przesmażymy, dodajemy bulion warzywny i całość zostawiamy na małym ogniu. Kiedy kapusta zacznie mięknąć, dodajemy masło i śmietankę. Wszystko zagęszczamy zasmażką z masła i mąki razowej.
Na osobnej patelni karmelizujemy jabłka pokrojone w kostkę do momentu, aż zaczną delikatnie mięknąć, przekładamy na ręcznik papierowy i osuszamy. Polędwicę wieprzową marynujemy w papryce wędzonej, soli, pieprzu, oliwie z oliwek i przesiekanym tymianku. Odstawiamy na parę chwil, a następni obsmażamy z jednej i z drugiej strony, i wkładamy do pieca na 180 stopni na około 15 minut.
Zupa ze słodkich jabłek podana z lanymi kluskami
Składniki:
- 5 słodkich jabłek,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 szt. goździków,
- łyżka cukru pudru,
- 2 brzoskwinie
- woda przegotowana,
- łyżka zielonej herbaty,
- cytryna
- kilka sztuk jeżyn,
- limonka,
- mały karton śmietany kremówki.
Przygotowanie:
Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w równą kostkę o szerokości 1 cm. Zalewamy wodą z dodatkiem poszarpanej mięty i soku z limonki. W garnku zagotowujemy napar z zielonej herbaty i co jakiś czas go dosładzamy. W trakcie gotowania dodajemy ogryzki, by wyciągnąć z nich cały smak. Na samym końcu wywar cedzimy i dodajemy nasze kawałki pokrojonych jabłek. Wszystko miksujemy na gładką masę i odstawiamy do lodówki, aż się porządnie schłodzi.
Zupę przelewamy na talerz, układamy resztę skrojonych jabłek, dodajemy kawałki brzoskwini, jeżyn, dodajemy bitą śmietanę i przystrajamy listami mięty.
Kurczak pieczony w plastrach boczku, wypełniony kaszą pęczak z pieczarkami i podany z sosem śliwkowym
Składniki:
- kurczak w całości,
- 6 gałązek rozmarynu,
- łyżka mielonego imbiru,
- 3 łyżki papryki,
- olej,
- kostka masła,
- 0.5 kg pieczarek
- natka pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z białej trufli,
- 0.5 szklanki śmietany 18%,
- 350 g kaszy pęczak,
- 200 g wędzonego boczku w plastrach,
- 7 śliwek świeżych,
- 1 łyżka miodu,
- 3 gałązki mięty,
- śmietana kremówka,
- 0.5 l wywaru warzywnego.
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wsypujemy nasze suche przyprawy, zalewamy odrobiną oleju i dokładnie mieszamy. Całość marynaty przenosimy na naszego kurczaka i dokładnie go nacieramy naszą glazurą. Na patelni obsmażamy pieczarki z odrobiną soli, dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę pęczak, przesiekany czosnek, sól i pieprz. Gdy wszystko się ze sobą połączy, przekładamy farsz do wewnątrz naszego zamarynowanego kurczaka. Koniec zaszywamy nitką lub przebijamy wykałaczką. Następnie całość dania zawijamy w plastry wędzonego boczku i wkładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą brytfanny. Kurczaka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-60 minut cały czas sprawdzając, czy jest już gotowy.
W osobnym rondlu przesmażamy śliwki przekrojone na pół, dodajemy miód i powoli je karmelizujemy, następnie dokładamy odrobinę masła, i słodkiej śmietanki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje i odrobinę zagęści.
Zapiekana gruszka z jabłkiem i śliwką, podana pod kruszonką biszkoptową
Składniki:
- 3 jabłka,
- 3 gruszki,
- 6 śliwek,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- łyżka miodu,
- 50 g masła,
- limonka,
- 3 gałązki mięty,
- 2 op. biszkoptów,
- 4 szt. goździków,
- łyżeczka cynamonu,
- liść laurowy.
Przygotowanie:
Wszystkie owoce dokładnie myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Wszystko kroimy w sporą kostkę i przekładamy do rondla z rozpuszczonym cukrem. Dodajemy goździki, liść laurowy i cynamon. Gdy wszystko się ze sobą połączy, dodajemy miód i dokładnie mieszając, odstawiamy rondel z palnika. Przekładamy nasze owoce do żarowej miseczki i zasypujemy wszystko skruszonymi herbatnikami wymieszanymi z masłem. Całość zapiekamy przez około 10 minut w temperaturze 185 stopni. Deser dekorujemy miętą i świeżymi kawałkami owoców.
Zobacz także:
- Dania z jabłkami na śniadanie, obiad i deser. Niezawodne przepisy Katarzyny Bukowskiej
- Rozgrzewające jabłka pod cynamonową kruszonką. Przepis jurorki MasterChefa
- Przetwory z gruszek – poznaj przepisy, które warto wypróbować. Co można zrobić z tych owoców?
Źródło: Patryk Kwieciński
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski