Przepisy Ani Starmach
Jabłka pod cynamonową kruszonką
Składniki:
8 jabłek
1 łyżeczka cukru wanilinowego
100 g mąki pszennej
100 g mielonych orzechów włoskich
100 g brązowego cukru
120 g masła
1 łyżeczka cynamonu
duża szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, podsmaż na łyżce masła, dodaj szczyptę cynamonu, cukier waniliowy, łyżkę cukru, przełóż do żaroodpornej formy. Pozostałe masło wymieszaj z cukrem, mąką i orzechami, i pozostałym cynamonem, posyp kruszonką owoce. Zapiekaj przez 20–30 min. w 180 st. C.
Curry z dynią, chili i imbirem
Składniki:
400 g dyni hokkaido
300 ml mleczka kokosowego
200 ml bulionu warzywnego
4 cm świeżego imbiru
2 obrane ze skórki pomidory
2 ząbki czosnku
2 szalotki
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
1 łyżeczka ziaren kolendry
duża szczypta kurkumy
szczypta chili
świeża kolendra
sól
pieprz cayenne
olej
Przygotowanie:
W moździerzu rozetrzyj posiekany czosnek, szalotki, starty imbir, drobno pokrojoną papryczkę chili, dodaj kurkumę, pieprz cayenne. Powstałą pastę przysmaż na odrobinie oleju, dodaj pokrojone w kostkę warzywa (z wyjątkiem pomidorów), całość zalej mlekiem kokosowym i bulionem. Gotuj na małym ogniu przez 25 min. Pomidory obierz ze skórki, pokrój i dodaj do reszty gotujących się warzyw. Następnie dodaj sól, pieprz, gotuj przez 5–10 min. Podawaj z kolendrą i ryżem jaśminowym.
Pikantne chili con carne
Składniki:
500 g mielonej wołowiny
500 ml passaty pomidorowej (lub 2 puszki krojonych pomidorów)
200 ml wody
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy (lub 2 kolby ugotowanej kukurydzy)
1 cebula
1 duża szczypta: chili, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, ostrej papryki, oregano, kminu rzymskiego
2 czerwone papryki
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie. Po 2 min. dodaj wszystkie przyprawy i mięso, smaż na dużym ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodaj passatę pomidorową i wodę. Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka z mięsem. Gotuj ok. 20–30 min.
Dodaj odsączoną fasolę, kukurydzę, gotuj przez 10 min. Dopraw do smaku.
Możesz podać z ziemniakami lub ryżem.
Kompot z suszonych owoców z imbirem
Składniki:
3 l wody
100 g suszonych śliwek
500 g jabłek
500 g gruszek
skórka obrana z 2 cytryn
2 kawałki kory cynamonowej
5 goździków
3 łyżki miodu (opcjonalnie)
kawałek imbiru wielkości kciuka
1 garść rodzynek
Przygotowanie:
Jabłka i gruszki podziel na ćwiartki, pozbądź się pestek. Wszystkie składniki (oprócz miodu) umieść w dużym garnku. Do garnka wlej 3 l wody. Podgrzewaj na średnim ogniu ok. 30 min. Po ugotowaniu wyciągnij skórkę z cytryny i cynamon. Możesz dosłodzić kompot miodem. Jeśli wolisz bardziej wytrawny smak kompotu – nie dodawaj go. Kompot najlepiej smakuje ostudzony, jeśli jego smak jest zbyt intensywny – rozcieńcz go przegotowaną wodą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN