Słodka podróż dookoła globu. Desery z różnych zakątków świata

Słodka podróż dookoła globu. Desery z różnych zakątków świata
Źródło: Dzień Dobry TVN
Słodka podróż dookoła świata
Słodka podróż dookoła świata
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wyruszając z nami w słodką podróż dookoła globu, odkryjesz, jak bardzo różnorodne, a jednocześnie uniwersalne potrafią być desery. Pełne tradycji, lokalnych składników i odrobiny magii, która sprawia, że trudno poprzestać na jednym kęsie. Sprawdź wyjątkowe przepisy na słodkości z różnych zakątków świata, które w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował Bartek Boratyn.

Kucharz przyrządził Torta della nonna, tartę z Saint Tropez, Baked Alaska, oraz Peach Melba. Przepisy poniżej.

"Torta della Nonna" - Włoska tarta z kremem cukierniczym 

"Torta della Nonna" - Włoska tarta z kremem cukierniczym
"Torta della Nonna" - Włoska tarta z kremem cukierniczym
"Torta della Nonna" - Włoska tarta z kremem cukierniczym
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki na kruche ciasto:

  • 330 g mąki pszennej,
  • 170 g masła (w temperaturze pokojowej),
  • 100 g cukru,
  • jajko,
  • 2 żółtka,
  • starta skórka z cytryny,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka,
  • 100 g żółtek (ok. 5-6 sztuk),
  • 100 g cukru,
  • 50 g skrobi kukurydzianej,
  • laska wanilii,
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 50/60 g orzeszków piniowych,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Do formy z ciastem wylej krem, delikatnie wyrównując wierzch. Resztę ciasta rozwałkuj na grubość 1/2 cm, przykryj nim nadzienie, delikatnie dociskając brzegi, tak, aby skleiły się ze sobą. Nadmiar ciasta odetnij nożem. Na koniec wierzch ciasta nakłuj widelcem, a następnie posmaruj odrobiną wody i posyp orzeszkami piniowymi.

Ciasto piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie przez kolejne 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Tarty nie wyjmuj od razu z formy, powinna pozostać w niej przynajmniej przez 10 minut. Ciasto odstaw na kratce do przestygnięcia, następnie odstaw na co najmniej 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.

Tarty nie przechowujemy w lodówce ze względu na kremowy środek, który pod wpływem zimna straci swoją aksamitną konsystencję. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem.

La Tarte Tropézienne, czyli Tarta z Saint-Tropez 

La Tarte Tropézienne, czyli Tarta z Saint-Tropez
La Tarte Tropézienne, czyli Tarta z Saint-Tropez
La Tarte Tropézienne, czyli Tarta z Saint-Tropez
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • jajko + 5 żółtek,
  • 500 ml mleka,
  • 100 ml śmietanki (la crème fleurette),
  • 80 g miękkiego lub roztopionego masła,
  • 300 g mąki,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 40 g skrobi kukurydzianej,
  • 80 g drobnego cukru,
  • 3 łyżki grubego cukru,
  • łyżka rumu,
  • szczypta soli
  • świeże truskawki.

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w 100 ml letniego mleka. Do miski przesiej mąkę, a potem dodaj całe jajko, szczyptę soli i 40 g drobnego cukru. Wymieszaj i dodaj masło oraz drożdże wymieszane z mlekiem. Wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od ręki i miski. Przykryj ściereczką i pozostaw w pokojowej temperaturze do wyrośnięcia na godzinę. Okrągłą, średnią foremkę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do foremki. Wyrównaj wierzch, przykryj i pozostaw na kolejną godzinę.

Przygotuj krem: w rondlu wymieszaj 4 żółtka ze skrobią kukurydzianą i resztą drobnego cukru. Wlej powoli mleko i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Doprowadź do wrzenia i gotuj na minimalnym ogniu około 10 minut, nieustannie mieszając. Zdejmij z ognia i wymieszaj z rumem. Przykryj przeźroczystą folią tak, aby dotykała powierzchni kremu i odłóż na bok.

Wyrośnięte ciasto posmaruj żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Zaraz po wyjęciu z pieca posyp wierzch ciasta grubym cukrem. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie przekrój na pół.

Omlet norweski, czyli Baked Alaska  

Omlet norweski, czyli Baked Alaska 
Omlet norweski, czyli Baked Alaska 
Omlet norweski, czyli Baked Alaska 
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki na biszkopt genueński:

  • 2 duże jajka,
  • 60 g cukru,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 15 g masła.

Składniki na bezę włoską:

  • 3 białka (105 g),
  • 225 g cukru (podzielonego na dwie porcje po 195 g i 30 g),
  • 45 ml wody.

Dodatkowo:

  • litr ulubionych lodów (polecamy waniliowe),
  • 50 ml rumu, whiskey lub innego 40% alkoholu.

Przygotowanie:

Biszkopt genueński: Jajka w temperaturze pokojowej przełóż do dzieży miksera. Wsyp cukier i ubijaj, aż powstanie gęsta piana. Dodaj przesianą mąkę oraz roztopione i przestudzone masło, a później delikatnie całość wymieszaj szpatułką. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 20 cm, pokrytej od spodu papierem do pieczenia, i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 20 minut. Odstaw do wystudzenia. Następnie biszkopt odkrój delikatnie od rantu i zdejmij papier do pieczenia.

Lody: Lody wyjmij na 10 minut z zamrażarki, aby zmiękły, a następnie przełóż je do miseczki o średnicy 20 cm (takiej samej, jak biszkopt), aby uformować z nich kopułę. Miseczkę warto wyłożyć folią spożywczą. Lody wstaw ponownie do zamrażarki na przynajmniej pół godziny lub do momentu podania.

Beza włoska: (Przygotuj przed samym podaniem). 195 g cukru przesyp do rondelka. Wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Zredukuj ogień i podgrzewaj, aż syrop osiągnie 118 stopni. W trakcie podgrzewania nie mieszaj zawartości garnka, można jedynie delikatnie przechylać naczynie. W tym czasie białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania wsypuj stopniowo 30 g cukru. Do ubitej bezy cienką strużką wlewaj gorący syrop, miksując cały czas na najwyższych obrotach. Po wlaniu syropu ubijaj jeszcze przez ok. 5 minut, aż beza będzie gęsta i lśniąca.

Na paterę wyłóż biszkopt. Na wierzch ułóż przygotowaną kopułę z lodów. Deser posmaruj przygotowaną bezą, tworząc z niej nieregularny kształt. Opal całość delikatnie palnikiem gazowym. Deser możesz również wstawić na 3-5 minut do piekarnika z opcją grilla nastawioną na 200 stopni. Rum bądź inny alkohol przelej do rondelka i doprowadź do wrzenia. Podpal go, a następnie wylej równomiernie na bezę. Podawaj natychmiast.

Peach Melba 

Peach Melba
Peach Melba
Peach Melba
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 2 dojrzałe brzoskwinie,
  • szklanka wody,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • laska wanilii,
  • lody waniliowe,
  • ok. 20 dag świeżych malin,
  • cukier wg gustu.

Przygotowanie:

Każdą z brzoskwiń przetnij na pół. Wyjmij pestki i obierz owoce ze skórki. Do garnuszka wlej wodę, dodaj cukier oraz pesteczki wanilii lub ekstrakt. Zagotuj i gotuj przez ok. 5 minut. Zmniejsz gaz i włóż brzoskwinie. Gotuj przez ok. 3 minuty. Wyjmij i odsącz z syropu. Zostaw brzoskwinie, aż ostygną. Maliny zmiksuj na purée. Następnie przetrzyj przez sitko. Możesz dosłodzić wg. gustu. Do pucharka włóż lody, dodaj dwie połówki brzoskwiń. Całość polej sosem malinowym.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości