- Kulinarne podróże w czasie - odkryj przepis z II wieku na naleśniki. Jaki był ich sekret?
- Co warto dodać do naleśników, żeby były lekkie na żołądek?
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Naleśniki rodem ze starożytnej Grecji
Przepis, który za chwilę poznacie pochodzi od Galena, greckiego lekarza z II wieku, który obszernie opisywał dietę z czasów gladiatorów. Podaje nawet wskazówkę, jak zachować równowagę w żołądku podczas jedzenia. Sekret to dodatek miodu i soli.
- Teraz pora porozmawiać o innych ciastach z mąki pszennej. Ateńczycy nazywają je tagênitai… i przygotowuje się je tylko z oliwy z oliwek. Oliwę wlewa się na patelnię, którą stawia się na bezdymnym ogniu, a gdy jest gorąca, wsypuje się do niej mąkę pszenną zmieszaną z dużą ilością wody. Podczas smażenia w oliwie szybko tężeje i gęstnieje, przypominając świeży ser w wiklinowych koszach. Następnie kucharz odwraca ciasto. Gdy spód jest upieczony, obraca je ponownie, może dwa lub trzy razy, aż uzna, że jest równomiernie upieczone. Oczywiste jest, że to… hamuje żołądek i powoduje powstawanie nieokrzesanych soków. Dlatego niektórzy mieszają je z miodem, a inni dodają również sól morską - podaje De Alimentorum Facultatibus Galena.
Przepis na pankejki - naleśniki z II wieku, czyli teganites
Składniki:
- szklanka (120 g) mąki pełnoziarnistej,
- szklanka (235 ml) wody,
- 2 łyżki miodu,
- 1/4 łyżeczki soli,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- nasiona sezamu (opcjonalnie),
- miód do podania.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj sól z wodą. W dużej misce dodaj wodę i miód do mąki i wymieszaj. Przykryj i odstaw na 20 minut.
Jeśli używasz nasion sezamu, upraż je na suchej patelni na średnim ogniu przez kilka minut, aż zaczną brązowieć i nabiorą aromatu. Odstaw.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, tak aby równomiernie pokryła dno, ale nie na tyle, aby powstała kałuża. Wlej ciasto na patelnię (rozmiar naleśnika zależy od ciebie). Smaż około 1,5 minuty lub do momentu, aż brzegi zaczną tracić połysk, a następnie przewróć i smaż z drugiej strony. Powtórz z resztą ciasta, dodając w razie potrzeby więcej oliwy z oliwek.
Podawaj teganites na gorąco, polane odrobiną miodu i posypane nasionami sezamu.
Zobacz także:
- Kuchnia grecka i jej największe przysmaki
- Kuchnia grecka - najważniejsze potrawy i desery
- Greckie specjały według Doroty Wellman
Autor: Teofila Siewko
Źródło: tastinghistory.com
Źródło zdjęcia głównego: laurileesmaa/Getty Images