Masz ochotę zjeść coś po grecku? Wypróbuj dania z prawdziwie greckiej kuchni Theofilosa Vafidisa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Grecka kuchnia z Teo Vafidisem
Grecka kuchnia z Teo Vafidisem
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN zrobiło się cieplej - wszystko za sprawą Theofilosa Vafidisa, który przygotował dania z kuchni greckiej. Poznaj jego przepisy na sałatkę ze smażonych kalmarów i z suszonymi pomidorami, doradę z sałatą i soczewicą, krewetki z jogurtem i szafranem, a także galaktobureko, czyli pyszny grecki deser z ciasta filo i z kremem.

Sałatka ze smażonymi kalmarami i suszonymi pomidorami

Składniki na 4 porcje:

  • sałata strzępiasta,
    • 300 g oczyszczonych kalmarów,
      • 300 g pomidorów suszonych w oliwie,
        • 2 szalotki pokrojone w ćwiartki,
          • ząbek czosnku,
            • 200 ml oliwy z oliwek extra virgin,
              • 100 ml octu balsamicznego,
                • bazylia suszona,
                  • mąka pszenna i olej do smażenia.

                    Sposób przygotowania:

                    Suszone pomidory opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie zmiksować wraz z szalotką, czosnkiem, oliwą z oliwek, bazylią oraz octem balsamicznym na jednolity, gładki sos. Kalmary obtoczyć w mące i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Jeszcze gorące wymieszać z sałatą i sosem.

                    Sałatka ze smażonymi kalmarami i suszonymi pomidorami
                    Sałatka ze smażonymi kalmarami i suszonymi pomidorami
                    Sałatka ze smażonymi kalmarami i suszonymi pomidorami
                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                    Dorada z sałatą i soczewicą

                    Składniki:

                    • 300 g mieszanych sałat,
                      • 150 g soczewicy,
                        • 2 dorady (po ok. 400 g każda),
                          • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin,
                            • 70 ml octu balsamicznego,
                              • łyżeczka kminku całego,
                                • do smaku sól, pieprz.

                                  Sposób przygotowania:

                                  W niewielkiej ilości lekko osolonej wody ugotować soczewicę, odsączyć i ostudzić. W misce wymieszać soczewicę z sałatami, oliwą z oliwek, octem balsamicznym i niewielką ilością kminku, soli i pieprzu.

                                  Uważnie wyfiletować dorady i smażyć je na patelni grillowej z odrobiną oliwy soli i pieprzu. Podawać grillowane filety na sałacie z soczewicą, skropione niewielką ilością octu balsamicznego.

                                  Dorada z sałatą i soczewicą
                                  Dorada z sałatą i soczewicą
                                  Dorada z sałatą i soczewicą
                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                  Krewetki z jogurtem i szafranem

                                  Składniki:

                                  • 0,5 kg krewetek mrożonych surowych i obranych w rozmiarze 16/20,
                                    • 150 g jogurtu greckiego,
                                      • 3 cebulki dymki,
                                        • ząbek czosnku,
                                          • łyżeczka kolendry,
                                            • 1/2 łyżeczki chilli, pieprzu cayenne lub papryki ostrej mielonej,
                                              • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
                                                • kilka nitek szafranu,
                                                  • szklanka wody,
                                                    • 4 łyżki oliwy do smażenia,
                                                      • do smaku sól i pieprz.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Krewetki rozmrozić i osuszyć. Posiekać drobno dymkę wraz ze szczypiorkiem i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oliwy, a następnie dodać krewetki. Dodać rozdrobniony czosnek, sól do smaku, kolendrę pieprz cayenne, szafran i pół szklanki wody. Wymieszać i zmniejszyć ogień. W pozostałej wodzie rozrobić mąkę kukurydzianą, dodać jogurt i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do krewetek. Jeszcze przez chwilę dusić, aż sos odparuje. Podawać z ugotowanym ryżem basmati.

                                                        Krewetki z jogurtem i szafranem
                                                        Krewetki z jogurtem i szafranem
                                                        Krewetki z jogurtem i szafranem
                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                        Galaktobureko

                                                        Składniki:

                                                        • 1l mleka 3,2%,
                                                          • 260 g cukru,
                                                            • 200 g mąki durum (semolina),
                                                              • 6 jaj,
                                                                • 50 g masła,
                                                                  • 1,5 łyżeczki skórki z pomarańczy,
                                                                    • 1,5 łyżeczki skórki z cytryny,
                                                                      • 0,5 kg ciasta filo,
                                                                        • masło klarowane lub oliwa do posmarowania ciasta filo,
                                                                          • 400 g cukru,
                                                                            • pokrojona w plastry cytryna,
                                                                              • laska cynamonu,
                                                                                • kilka goździków.

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Do gotującego się mleka wsypać mąkę durum (semolinę) ciągle mieszać, aż masa zgęstnieje, po czym zdjąć z ognia. W misce ubić jajka z cukrem, dodać startą skórkę z pomarańczy oraz cytryny. Wlać je do kremu z mleka i semoliny. Dokładnie wymieszać. Dodać również masło. Krem przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Ciasto filo pociąć na grube pasy. Ułożyć jeden na drugim, smarując je masłem lub oliwą.

                                                                                  Nałożyć dwie solidne łyżki kremu i zwinąć w rulon, zawijając do środka brzegi. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Każde ciastko posmarować masłem lub oliwą i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Piec ok. 30-40 minut na złoty kolor.

                                                                                  W międzyczasie przygotować syrop z cukru i wody, dodać plasterki cytryny, cynamon i goździki. Syrop gotować 5-6 minut, wyjąć z syropu dodatki aromatyczne i gotować jeszcze ok 3 minuty. Przestudzonym syropem zalać gorące ciastka i odstawić do wystygnięcia. Ciastka podawać można zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można podawać z lodami waniliowymi.

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                  Źródło: Theofilos Vafidis

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana