Sałatka ze smażonymi kalmarami i suszonymi pomidorami
Składniki na 4 porcje:
- sałata strzępiasta,
- 300 g oczyszczonych kalmarów,
- 300 g pomidorów suszonych w oliwie,
- 2 szalotki pokrojone w ćwiartki,
- ząbek czosnku,
- 200 ml oliwy z oliwek extra virgin,
- 100 ml octu balsamicznego,
- bazylia suszona,
- mąka pszenna i olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Suszone pomidory opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie zmiksować wraz z szalotką, czosnkiem, oliwą z oliwek, bazylią oraz octem balsamicznym na jednolity, gładki sos. Kalmary obtoczyć w mące i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Jeszcze gorące wymieszać z sałatą i sosem.
Dorada z sałatą i soczewicą
Składniki:
- 300 g mieszanych sałat,
- 150 g soczewicy,
- 2 dorady (po ok. 400 g każda),
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgin,
- 70 ml octu balsamicznego,
- łyżeczka kminku całego,
- do smaku sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
W niewielkiej ilości lekko osolonej wody ugotować soczewicę, odsączyć i ostudzić. W misce wymieszać soczewicę z sałatami, oliwą z oliwek, octem balsamicznym i niewielką ilością kminku, soli i pieprzu.
Uważnie wyfiletować dorady i smażyć je na patelni grillowej z odrobiną oliwy soli i pieprzu. Podawać grillowane filety na sałacie z soczewicą, skropione niewielką ilością octu balsamicznego.
Krewetki z jogurtem i szafranem
Składniki:
- 0,5 kg krewetek mrożonych surowych i obranych w rozmiarze 16/20,
- 150 g jogurtu greckiego,
- 3 cebulki dymki,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka kolendry,
- 1/2 łyżeczki chilli, pieprzu cayenne lub papryki ostrej mielonej,
- 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
- kilka nitek szafranu,
- szklanka wody,
- 4 łyżki oliwy do smażenia,
- do smaku sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Krewetki rozmrozić i osuszyć. Posiekać drobno dymkę wraz ze szczypiorkiem i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oliwy, a następnie dodać krewetki. Dodać rozdrobniony czosnek, sól do smaku, kolendrę pieprz cayenne, szafran i pół szklanki wody. Wymieszać i zmniejszyć ogień. W pozostałej wodzie rozrobić mąkę kukurydzianą, dodać jogurt i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do krewetek. Jeszcze przez chwilę dusić, aż sos odparuje. Podawać z ugotowanym ryżem basmati.
Galaktobureko
Składniki:
- 1l mleka 3,2%,
- 260 g cukru,
- 200 g mąki durum (semolina),
- 6 jaj,
- 50 g masła,
- 1,5 łyżeczki skórki z pomarańczy,
- 1,5 łyżeczki skórki z cytryny,
- 0,5 kg ciasta filo,
- masło klarowane lub oliwa do posmarowania ciasta filo,
- 400 g cukru,
- pokrojona w plastry cytryna,
- laska cynamonu,
- kilka goździków.
Sposób przygotowania:
Do gotującego się mleka wsypać mąkę durum (semolinę) ciągle mieszać, aż masa zgęstnieje, po czym zdjąć z ognia. W misce ubić jajka z cukrem, dodać startą skórkę z pomarańczy oraz cytryny. Wlać je do kremu z mleka i semoliny. Dokładnie wymieszać. Dodać również masło. Krem przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Ciasto filo pociąć na grube pasy. Ułożyć jeden na drugim, smarując je masłem lub oliwą.
Nałożyć dwie solidne łyżki kremu i zwinąć w rulon, zawijając do środka brzegi. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Każde ciastko posmarować masłem lub oliwą i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Piec ok. 30-40 minut na złoty kolor.
W międzyczasie przygotować syrop z cukru i wody, dodać plasterki cytryny, cynamon i goździki. Syrop gotować 5-6 minut, wyjąć z syropu dodatki aromatyczne i gotować jeszcze ok 3 minuty. Przestudzonym syropem zalać gorące ciastka i odstawić do wystygnięcia. Ciastka podawać można zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można podawać z lodami waniliowymi.
Zobacz także:
- Pieczona na grillu dorada z grillowaną papryką i kozim serem
- Proste dania na bazie masła: hinduska jajecznica, kurczak szałwiowy i pieczona dorada
- Ryba po hiszpańsku – przepis na pieczoną doradę i dorsza
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Theofilos Vafidis
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News