Pieczona na grillu dorada z grillowaną papryką i kozim serem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 5 szt. dorady w całości
- koperek, pietruszka, mięta
- 200 g masła
- olej roślinny
- sól i pieprz do smaku
- 7 cytryn
- małe słodkie papryki
- kolorowe papryki
- papryczki padron
- olej, zioła prowansalskie
- główka czosnku
- rozmaryn
- oliwa extra vergine
- 2 roladki koziego sera
Sposób przygotowanej pieczonej dorady z grillowaną papryką i kozim serem
- Doradę dokładnie wyczyść i opłucz pod bieżącą wodą.
- Do środka ryby włóż małą garść świeżych ziół (koperek, pietruszka, mięta) i kawałek zimnego masła. Wszystko powinno nam się zmieścić w środku.
- Ryby ułóż na blaszce, polej olejem i dopraw solą oraz pieprzem.
- Przygotowaną rybę ułóż na pergaminie i zawiń w cukierka dodając do środka kawałek cytryny.
- Rybę połóż na grillu na około 20 minut, aby się upiekła w środku.
- Małe słodkie papryczki i zwykłe duże papryki przełóż do miski i dodaj olej, zioła prowansalskie, czosnek i rozmaryn.
- Dokładnie je wymieszaj i grilluj, aż nabiorą lekko czarnego koloru, przełóż je do miski i dopraw sokiem z cytryny i skrop oliwą.
- Na talerzu ułóż grillowane papryki (te większe możesz pociąć na mniejsze kawałki). Następnie delikatnie wyjmij rybę z pergaminu i ułóż ją na środku.
- Kozi ser pokrusz na sam koniec.
Zobacz także:
- Proste i wiosenne dania na bazie masła: hinduska jajecznica, kurczak szałwiowy i pieczona dorada
- Ryba po hiszpańsku – przepis na pieczoną doradę i dorsza
- Żeberka, karkówka i dorada aż palce lizać! Sebastian Olma zaprasza na grilla
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: