Materiał promocyjny

Proste i wiosenne dania na bazie masła: hinduska jajecznica, kurczak szałwiowy i pieczona dorada

Dzień Dobry TVN
Hinduska jajecznica, pieczony kurczak szałwiowy, pieczona dorada - takie pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Gessler. A wszystko to na bazie smacznego masła. Poznaj wyjątkowe przepisy.

Hinduska jajecznica

Składniki na hinduską jajecznicą:

  • 2 duże jaja
    • mały pomidor, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę
      • mała cebula, pokrojona w kostkę
        • garść świeżej kolendry, drobno posiekanej
          • mała zielona papryczka chili, drobno posiekana
            • szczypta soli
              • szczypta grubo mielonego pieprzu
                • łyżka masła
                  • podgrzany chlebek naan

                    Jak przygotować hinduską jajecznicę:

                    Jajka wybij do miski. Ubijaj, aż żółtka i białka się połączą. Dodaj pomidora, cebulę, kolendrę, chili oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. Masło podgrzej na patelni o nieprzywierającej powłoce, aż do zagotowania. Dodaj masę jajeczną. Smaż przez kilka minut, ciągle mieszając, do uzyskania ulubionej konsystencji. Zdejmij jajecznicę z patelni. Podaj z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi i chlebkiem naan posmarowanym masłem.

                    Pieczony kurczak szałwiowy

                    Składniki na pieczonego kurczaka szałwiowego:

                    • tuszka kurczaka o wadze ok. 1,5 kg
                      • pęczek lub doniczka świeżej szałwii
                        • 2-3 kwaśne jabłka
                          • 2 łyżki miksu klasycznego
                            • 2-3 ząbki czosnku
                              • sól
                                • pieprz
                                  • opcjonalnie: inne ulubione przyprawy, np. słodka papryka w proszku

                                    Jak przygotować pieczonego kurczaka szałwiowego:

                                    Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. C. Kurczaka umyj i osusz. Natrzyj tuszkę z zewnątrz i w środku solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz miksem klasycznym. Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Umieść je wewnątrz kurczaka razem z kilkoma gałązkami szałwii. Tuszkę umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez ok. 1,5 godziny, aż kurczak się przyrumieni, a mięso będzie miękkie (możesz to sprawdzić, wbijając w nie patyczek do szaszłyków - jeśli wejdzie bez problemu, kurczak powinien być gotowy). Podawaj na ciepło lub zimno.

                                    Pieczona dorada

                                    Składniki na pieczoną doradę:

                                    Ryba:

                                    • 2 duże lub 4 małe dorady
                                      • łyżka nasion fenkułu
                                        • 3 bulwy fenkułu
                                          • 2 czerwone papryczki chilli, drobno posiekane
                                            • 200 g masła
                                              • 4 liście laurowe
                                                • obrana skórka z 2 cytryn
                                                  • pęczek koperku
                                                    • pęczek tymianku
                                                      • pęczek zielonej pietruszki
                                                        • 100 ml wody

                                                          Młode ziemniaki w maśle:

                                                          • 500 g młodych ziemniaków
                                                            • 20 g koperku
                                                              • 20 g natki pietruszki
                                                                • 20 g mięty
                                                                  • 100 g masła

                                                                    Gorzka sałata:

                                                                    • mała główka sałaty radicchio
                                                                      • żółta cykoria
                                                                        • 50 g rukoli
                                                                          • 50 g rukwi wodnej
                                                                            • 15 g prażonych orzechów włoskich (opcjonalnie)
                                                                              • 80 g pestek granatu (opcjonalnie)

                                                                                Sos sałatkowy:

                                                                                • 100 g masła
                                                                                  • 2 łyżki białego octu winnego
                                                                                    • sól
                                                                                      • pierz

                                                                                        Jak przygotować pieczoną doradę:

                                                                                        Ryba: piekarnik elektryczny podgrzej do temperatury 170 st. C, piekarnik gazowy ustaw na 3 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na małej patelni przez kilka sekund upraż nasiona fenkułu, aż poczujesz aromatyczny zapach. Rozgnieć w moździerzu. Czerwone papryczki chilli, fenkuł i skórkę z cytryny drobno posiekaj. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posiekaj zioła. Połową posiekanych ziół i nasionami fenkułu posyp warzywa, na wierzchu rozłóż połowę masła i wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie dobrze wymieszaj. Ryby nadziej pozostałymi ziołami i plasterkami cytryny. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Ryby ułóż na pieczonych warzywach. Na wierzchu rozłóż pozostałą część masła. Dodaj wodę lub białe wino. Włóż do piekarnika na 30-40 minut lub do momentu, gdy mięso ryb ściemnieje i będzie je można łatwo dzielić na płaty. Wyjmij z piekarnika. Ryba jest gotowa do podania.

                                                                                        Młode ziemniaki w maśle: ziemniaki włóż do garnka z zimną wodą. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut lub do miękkości. Stopień ugotowania sprawdź poprzez nakłucie ziemniaków nożem. Odcedź, następnie włóż ponownie do garnka i dodaj masło. Wymieszaj. Przełóż do dużej miski.

                                                                                        Gorzka sałata: do małego rondelka dodaj posiekane w drobną kostkę masło. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut, aż zacznie nabierać orzechowego koloru. Zdejmij z ognia i przelej do małej miseczki. Dodaj biały ocet winny, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polej sałatę sosem.

                                                                                        Więcej przepisów na stronie lurpac.com.pl.

                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                        >>> Zobacz także:

                                                                                        Dania na różowo: hummus, budyń jaglany, chłodnik i placuszki

                                                                                        Przepisy Sebastiana Olmy na dania z serem w roli głównej. W pozostałych: grillowana cukinia, szparagi i pieczony łosoś

                                                                                        Przepisy Jaśka Kuronia zgodne z dietą SIRT. To dzięki niej Adele przeszła spektakularną metamorfozę

                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                        Autor: Iza Dorf

                                                                                        Źródło: Mateusz Gessler

                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości