Materiał promocyjny

Proste i wiosenne dania na bazie masła: hinduska jajecznica, kurczak szałwiowy i pieczona dorada

Dzień Dobry TVN
Hinduska jajecznica, pieczony kurczak szałwiowy, pieczona dorada - takie pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Gessler. A wszystko to na bazie smacznego masła. Poznaj wyjątkowe przepisy.

Hinduska jajecznica

Składniki na hinduską jajecznicą:

  • 2 duże jaja
  • mały pomidor, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę
  • mała cebula, pokrojona w kostkę
  • garść świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • mała zielona papryczka chili, drobno posiekana
  • szczypta soli
  • szczypta grubo mielonego pieprzu
  • łyżka masła
  • podgrzany chlebek naan

Jak przygotować hinduską jajecznicę:

Jajka wybij do miski. Ubijaj, aż żółtka i białka się połączą. Dodaj pomidora, cebulę, kolendrę, chili oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. Masło podgrzej na patelni o nieprzywierającej powłoce, aż do zagotowania. Dodaj masę jajeczną. Smaż przez kilka minut, ciągle mieszając, do uzyskania ulubionej konsystencji. Zdejmij jajecznicę z patelni. Podaj z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi i chlebkiem naan posmarowanym masłem.

Pieczony kurczak szałwiowy

Składniki na pieczonego kurczaka szałwiowego:

  • tuszka kurczaka o wadze ok. 1,5 kg
  • pęczek lub doniczka świeżej szałwii
  • 2-3 kwaśne jabłka
  • 2 łyżki miksu klasycznego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: inne ulubione przyprawy, np. słodka papryka w proszku

Jak przygotować pieczonego kurczaka szałwiowego:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. C. Kurczaka umyj i osusz. Natrzyj tuszkę z zewnątrz i w środku solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz miksem klasycznym. Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Umieść je wewnątrz kurczaka razem z kilkoma gałązkami szałwii. Tuszkę umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez ok. 1,5 godziny, aż kurczak się przyrumieni, a mięso będzie miękkie (możesz to sprawdzić, wbijając w nie patyczek do szaszłyków - jeśli wejdzie bez problemu, kurczak powinien być gotowy). Podawaj na ciepło lub zimno.

Pieczona dorada

Składniki na pieczoną doradę:

Ryba:

  • 2 duże lub 4 małe dorady
  • łyżka nasion fenkułu
  • 3 bulwy fenkułu
  • 2 czerwone papryczki chilli, drobno posiekane
  • 200 g masła
  • 4 liście laurowe
  • obrana skórka z 2 cytryn
  • pęczek koperku
  • pęczek tymianku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 100 ml wody

Młode ziemniaki w maśle:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 20 g koperku
  • 20 g natki pietruszki
  • 20 g mięty
  • 100 g masła

Gorzka sałata:

  • mała główka sałaty radicchio
  • żółta cykoria
  • 50 g rukoli
  • 50 g rukwi wodnej
  • 15 g prażonych orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • 80 g pestek granatu (opcjonalnie)

Sos sałatkowy:

  • 100 g masła
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • sól
  • pierz

Jak przygotować pieczoną doradę:

Ryba: piekarnik elektryczny podgrzej do temperatury 170 st. C, piekarnik gazowy ustaw na 3 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na małej patelni przez kilka sekund upraż nasiona fenkułu, aż poczujesz aromatyczny zapach. Rozgnieć w moździerzu. Czerwone papryczki chilli, fenkuł i skórkę z cytryny drobno posiekaj. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posiekaj zioła. Połową posiekanych ziół i nasionami fenkułu posyp warzywa, na wierzchu rozłóż połowę masła i wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie dobrze wymieszaj. Ryby nadziej pozostałymi ziołami i plasterkami cytryny. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Ryby ułóż na pieczonych warzywach. Na wierzchu rozłóż pozostałą część masła. Dodaj wodę lub białe wino. Włóż do piekarnika na 30-40 minut lub do momentu, gdy mięso ryb ściemnieje i będzie je można łatwo dzielić na płaty. Wyjmij z piekarnika. Ryba jest gotowa do podania.

Młode ziemniaki w maśle: ziemniaki włóż do garnka z zimną wodą. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut lub do miękkości. Stopień ugotowania sprawdź poprzez nakłucie ziemniaków nożem. Odcedź, następnie włóż ponownie do garnka i dodaj masło. Wymieszaj. Przełóż do dużej miski.

Gorzka sałata: do małego rondelka dodaj posiekane w drobną kostkę masło. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut, aż zacznie nabierać orzechowego koloru. Zdejmij z ognia i przelej do małej miseczki. Dodaj biały ocet winny, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polej sałatę sosem.

Więcej przepisów na stronie lurpac.com.pl.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Dania na różowo: hummus, budyń jaglany, chłodnik i placuszki

Przepisy Sebastiana Olmy na dania z serem w roli głównej. W pozostałych: grillowana cukinia, szparagi i pieczony łosoś

Przepisy Jaśka Kuronia zgodne z dietą SIRT. To dzięki niej Adele przeszła spektakularną metamorfozę

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Mateusz Gessler

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!