W programie "MasterChef" kucharze-amatorzy walczą o zwycięstwo poprzez brzuchy i podniebienia grupy jurorów, oceniających ich kulinarny talent. W artykule przygotowaliśmy zestawienie ciekawych przepisów, gdzie głównym składnikiem jest ryba. Łosoś, dorsz czy sandacz?
Sprawdź przepis na bourdeto, czyli rybę w sosie paprykowym z kuchni Dzień Dobry TVN.
Leszcz jest wszechobecny w całej Europie, a także poza nią, dlatego często trafia na nasze talerze. Można go przyrządzić na wiele sposobów - ugotować, usmażyć lub zapiec. Ryba leszcz ma wiele drogocennych witamin.
Sielawa to ryba słodkowodna z polskich jezior. Delikatna w smaku, z dużymi, łatwo odchodzącymi ośćmi. Nietrudna do przyrządzenia, dobrze smakuje wędzona, grillowana i marynowana w occie. Jak można podać sielawę? Jakie ma wartości odżywcze?
Hinduska jajecznica, pieczony kurczak szałwiowy, pieczona dorada - takie pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Gessler. A wszystko to na bazie smacznego masła. Poznaj wyjątkowe przepisy.
Przemysław Klima to szef kuchni i współtwórca restauracji La Bottigliera 1881, nagrodzonej w 2020 r. gwiazdką Michelin. Zaprosiliśmy go do kuchni Dzień Dobry TVN, aby zdradził przepisy na niektóre ze swoich specjałów. Nasz gość pokazał, jak przygotować: kamienie z jogurtu, rybę w sosie rybno-cebulowym i z soczewicą, a także stek z jelenia z sosem na bazie kości i piklowanymi burakami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował dania na maśle: gotowane na parze ryby z warzywami i ziołowo-maślanym sosem, maślaną tartę z karmelizowaną cebulką, grzybami i serem cheddar, a dla łasuchów - dwuczęściowe czekoladowe brownie z suszoną żurawiną i chili.
Wybierając się nad polskie morze, trzeba koniecznie skosztować nadmorskich przysmaków i jeść jak najwięcej ryb. Ryszard Pilecki Robert Bochenko polecają Wam przepisy na: sałatkę z pieczonego buraka, wędzonej ryby i ogórka kołobrzeskiego, zupę grzybową z polędwicą z dorsza, troć bałtycką na salsie paprykowej, a na deser - zabaglione z truskawką. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy aktorkę Karinę Kunkiewicz. Przygotowała dla nas placuszki z cukinii, doradę pieczoną w soli, pieczone warzywa, a na deser - bezę z kremem mascarpone.
W kuchni Dzień Dobry TVN Janusz Fic przygotował dania z ryb: zupę rybną z płatkami marynowanego leszcza i suszonymi pomidorami, sandacza pieczonego w soli z kiszonym selerem i polentą oraz jesiotra duszonego w białym winie z kulebiakiem z kiszonej kapusty i brokułami. Był też smażony filet z okonia na tarcie z jarmużu. Smacznego!
Czy w Warszawie, czy w Kołobrzegu zawsze zapraszamy do naszej kuchni najlepszych kucharzy i serwujemy Wam najsmaczniejsze potrawy. Tym razem do kuchni, na statku, zaprosiliśmy kucharzy: Roberta Bochenko i Ryszarda Pileckiego. Panowie przygotowują dla Was potrawy ze świeżych ryb: ceviche z troci z guacamole, turbota z patelni z karmelizowanymi świeżymi warzywami, sałatkę z dorsza oraz zupę rybną z nutą trawy cytrynowej i mleka kokosowego. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Andrzeja Polana, który poprzez przygotowane potrawy zaprosił nas do polskich kurortów. Co powiecie na czekoladowe gofry, bundz z sałatką z brzoskwiń czy świeżą, bałtycką rybkę z sałatką z kiszonych warzyw?
Co jeść, by treningi były efektywne? Z tym pytaniem zwróciliśmy się do szefa kuchni Kuby Korczaka, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy dla aktywnych. Na śniadanie - zielony koktajl, na obiad - warzywne curry z surowymi zielonymi szparagami, a na kolację - pieczonego suma z batatami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Mateusza Gesslera oraz Kubę Tomaszczyka, który w programie MasterChef Junior zajął drugie miejsce. Panowie przygotowali takie smakołyki jak: pierś z kaczki, doradę z warzywami, sezonową botwinkę, a na deser mini torcik Pavlovej. Smacznego! :)
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Michała Kurka, znawcę kuchni polskiej i azjatyckiej. Bloger przygotował kurczaka satay z sosem z orzeszków ziemnych oraz tajską rybę na parze. Spróbujecie? Skorzystajcie z przepisów Miachała!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące na konserwach rybnych. Jak się okazuje, zapuszkowane ryby mogą być smaczne i zdrowe. Nasz kucharz zaproponował takie dania jak: pieczone ziemniaki z mięsem i sardynkami, pastę z makreli z rukolą i chrupkami z chleba czy zupę krem z buraków z zapuszkowanymi śledziami. Macie ochotę?
Prowadząca program „Wiem, co jem na diecie” Katarzyna Bosacka przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyczne dania. Na stole pojawiły się: kanapki z serkiem wiejskim i pomidorem, sałatka owocowa, ryba z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną oraz placuszki z cukinii. Kasia powiedziała nam również o swoim nowym programie, który poprowadzi w TVN Style.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś małżeństwo Kuroniów. Jan i Aneta, którzy sami zostaną wkrótce rodzicami, przygotowali smaczne i bardzo zdrowe potrawy dla kobiet w ciąży. Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: smoothie, czyli zielona bomba witaminowa, rozgrzewająca zupa oraz zapiekany dorsz z warzywami.
Jeżeli czujecie ssanie w brzuchu, to znak, że trzeba coś zjeść. A na jedzeniu i gotowaniu najlepiej zna się blogerka kulinarna Daria Ładocha. Skorzytajcie z jej przepisów i rad, bo proponowane przez nią potrawy są pożywne, zdrowe i nie tuczą. Dzięki nim odchudzisz się bez specjlnego wysiłku. Zatem polecmy Wam przepis na: pieczoną czerwoną kapustę, dorsza pieczonego z koprem włoskim oraz pikantny krem z pomidorów z ciecierzycą i bazylią. Zobaczcie też, co Marcin Prokop potrafi zrobić z liścia kapusty! :-)
Tym razem nasz smakosz udał się do kopalni soli w Kłodawie. Szukał tam odpowiedniej soli do świątecznej potrawy. Podobno sól z tamtejszej kopalni to samo zdrowie. Jakie właściwości ma kłodawska sól? I jakie danie przygotował Mikołaj?
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Anna Starmach. Pomaga jej Ludwika Dąbrowska, uczestniczka programu „Masterchef”. Panie postanowiły rozprawić się z jesienną depresją i przygotowały takie potrawy jak: sałatka pomarańczowa i dorada z pomarańczami. Na deser zaproponowały sernik z białą czekoladą i mango. Wygląda smakowicie, prawda?
Co takiego je Robert Lewandowski, że jest w tak świetnej formie? Postanowiliśmy to sprawdzić zapraszając do kuchni Dzień Dobry TVN Tomasza Leśniaka, Szefa Kuchni Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej, ktory już od 9 lat karmi "nasze orły". Czy to on decyduje o tym, co pilkarze mogą jeść? Czy dla każdego przygotowuje indywidualne menu? Jakie są ulubione potrawy piłkarzy? Tomasz Leśniak w naszej kuchni przygotował m.in.: „Ryżankę” na mleku kokosowym z siemieniem lnianym, halibuta w pistacjach z dzikim ryżem i salsą z buraków oraz cielęcinę marynowaną w syropie klonowym. Skorzystajcie z jego przepisów!
Daria Ładocha, blogerka kulinarna i miłośniczka zdrowego żywienia, a także mama dwójki dzieci, przyznaje że sama ma czasami problem z przygotowaniem posiłków dla swoich pociech. Dlatego postanowiła zainspirować matki do zdrowego gotowania. Skorzystajcie z jej przepisów na: pastę z fasoli do kanapek, szybki krem z marchewki, rybę po grecku, kaszę jaglaną z gruszką i truskawkami.
Zapiekane filety rybne, pierś kurczaka z jabłkami, zapiekanka warzywna, deser z nektarynkami i lawendą. W kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało Prowansją za sprawą kucharza Pascala Brodnickiego.