Beza Kariny Kunkiewicz

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy aktorkę Karinę Kunkiewicz. Przygotowała dla nas placuszki z cukinii, doradę pieczoną w soli, pieczone warzywa, a na deser - bezę z kremem mascarpone.

Placuszki z cukinii

Składniki:

1 cukinia (ok. 300 g)

6-8 łyżek mąki pszennej

2 jaka

1 ząbek czosnku

pieprz

sól

olej do smażenia

Do podania:

śmietana 22 proc. gęsta

łosoś wędzony w plasterkach

kapary (z ogonkiem)

Przygotowanie:

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól. Odstaw na chwilę żeby puściła sok. Odciśnij sok z cukinii, dodaj jajko, czosnek, sól i pieprz. Dodaj mąkę tak, aby ciasto było w miarę gęste. Smaż na rozgrzanym oleju aż placki będą rumiane. Podawaj z łososiem skropionym cytryną, śmietaną i kaparami.

Dorada pieczona w soli

Składniki:

2 wypatroszone dorady

2 kg soli morskiej gruboziarnistej

6 ząbków czosnku

natka pietruszki

garść listków mięty

pieprz

oliwa

Przygotowanie:

Ryby umyj i osusz. Czosnek, natkę i miętę umyj, osusz i rozgnieć w moździerzu, dodaj pieprz i oliwę, utrzyj na pastę. Żaroodporne naczynie wysyp solą na wysokość 3 cm. Dorady ułóż w naczyniu i delikatnie przysyp solą. Skrop łyżką wody. Ryby wstaw do nagrzanego na 200 st. C piekarnika i piecz 30-40 min. Za pomocą łyżki i widelca ściągnij z ryby solną skorupkę. Następnie usuń skórę, podawaj samo upieczone mięso.

Pieczone warzywa

Składniki:

2 duże marchwie

1 pietruszka

1 burak

1 batat

rozmaryn

oliwa

1/2 łyżeczki kuminu

1/4 łyżeczki kozieradki

sól

pieprz

miód płynny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Warzywa umyj, obierz i pokrój na słupki. Polej je oliwą, posyp i natrzyj wszystkimi przyprawami. Wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia albo do naczynia żaroodpornego. Piecz 25-30 min. do miękkości.

Beza z kremem mascarpone

Składniki:

500 ml śmietany 30 proc. słodka (w kartonie) do ubijania

serek mascarpone

ok. 1 szklanki cukru pudru

konfitura malinowa dwa słoiczki

świeże truskawki do dekoracji

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pod koniec stopniowo cukier. Wylej dwa osobne blaty bezowe na papier do pieczenia. Piecz ok. godzinę w 150 st. C. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie połącz z mascarpone. Na spód bezy połóż krem i konfiturę. Przykryj drugim blatem. Udekoruj.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości