Na majówkę: kaczka i botwinka

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Mateusza Gesslera oraz Kubę Tomaszczyka, który w programie MasterChef Junior zajął drugie miejsce. Panowie przygotowali takie smakołyki jak: pierś z kaczki, doradę z warzywami, sezonową botwinkę, a na deser mini torcik Pavlovej. Smacznego! :)

Pierś z kaczki

Składniki:

1 duży seler korzeniowy

1 twarde jabłko

1 ogórek zielony

2 łyżeczki sosu sojowego

2 łyżeczki miodu

1/2 limonki

Świeża kolendra

Oliwa z oliwek

Pierś z kaczki

200 ml czerwonego, wytrawnego wina

1-2 łyżki dżemu z czerwonych porzeczek

Gałązka rozmarynu

1 gwiazdka anyżu

Sól i pieprz

1 łyżeczka masła

2 gałązki świeżych porzeczek czerwonych

Mini torcik Pavlova

Składniki:

Białko z jednego jajka

½ szklanki drobnego cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

Szczypta soli

200 g serka mascarpone

100 ml śmietanki 30%

Cukier puder

Kiwi

Granat

Truskawki

Marakuja

Borówki

Owoce leśne

Mięta

Botwinka

Składniki:

2 pęczki botwinki

70 g masła

1,5 l bulionu warzywnego

Sok z cytryny lub ocet winny

Sól, pieprz, cukier

100 g siekanego kopru

150 ml śmietany słodkiej 30%

4 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Botwinę dokładnie umyć w zimnej wodzie i posiekać drobno. Buraki z botwinki lekko osolić i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Roztopić masło i smażyć botwinkę ok. 10 minut. Dodać bulion warzywny. Doprawić solą, pieprzem, octem (lub cytryną) i cukrem do smaku. Pd koniec dodać starte buraczki (już nie gotować) i zahartować śmietaną. Podawać z jajkiem na twardo i siekanym koperkiem.

Składniki:

2 dorady w całości patroszone

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 papryka zielona

1 cytryna

1 cukinia

1 bakłażan

1 główka czosnku

Świeży tymianek

1 czerwona cebula

Czarne oliwki

1 paczka Baby szpinaku

Oliwa z oliwek

Szparagi zielone małe

Bazylia

Sposób przygotowania:

Filet z dorady solimy i pieprzymy, nacinamy i nadziewamy oliwkami. Patelnie rozgrzewamy z oliwą z oliwek i smażymy rybę z każdej strony kilka minut. Wkładamy do piekarnika. Warzywa kroimy w kostkę. Na patelni z oliwą smażymy paprykę do miękkości, następnie dodajemy bakłażan, cukinię, czosnek, tymianek, doprawiamy solą i pierzem. Dekorujemy młodym szpinakiem. Jako dodatek do dania podajemy gotowane zielone szparagi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości