Smacznie i zdrowo. Konserwy rybne

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące na konserwach rybnych. Jak się okazuje, zapuszkowane ryby mogą być smaczne i zdrowe. Nasz kucharz zaproponował takie dania jak: pieczone ziemniaki z mięsem i sardynkami, pastę z makreli z rukolą i chrupkami z chleba czy zupę krem z buraków z zapuszkowanymi śledziami. Macie ochotę?

Pieczone ziemniaki z mięsem i sardynkami

Składniki:

4 duże ziemniaki do pieczenia

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

Oliwa z oliwek

200 g mielonej wołowiny

1 słoiczek kaparów

1 puszka krojonych pomidorów

Sól i pieprz

1 puszka sardynek w oleju

Sposób przygotowania:

Ziemniaki skropić oliwą z oliwek i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do rozgrzanego do 180ºC i piec około 40 minut do 1 godziny w zależności jak duże są. W tym czasie podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę na oliwie z oliwek. Dodać wołowinę i smażyć ją przez kilka minut. Następnie dodać kapary oraz pomidory. Gotować na wolnym ogniu aż zredukuje się całość do gęstego sosu. Przyprawić pieprzem oraz solą. Ugotowane ziemniaki częściowo odwinąć z folii, naciąć na krzyż i lekko otworzyć. Do środka każdego ziemniaka nałożyć sos, na wierzchu ułożyć po 2 sardynki. Wstawić wszystko jeszcze na 10 minut do piekarnika.

Pasta z makreli z rukolą i chrupkami z chleba

Składniki:

2 puszki filetów z makreli w oleju

1 szalotka

50 g czarnych oliwek

Łyżka marynowanego zielonego pieprzu (opcjonalnie)

Sól i pieprz

Duża garść rukoli

100 g kwaśnej śmietany

0,5 czerstwego bochenka małego chleba na zakwasie

Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pieczywo pokroić na bardzo cienki kromki, skropić oliwą z oliwek. Ułożyć na kratce z piekarnika i wysuszyć aż będą chrupiące. Makrele odsączyć. Szalotkę i oliwki (ewentualnie pieprzu) drobno posiekać. Makrelę rozdrobnić przy pomocy widelca i wymieszać z szalotką i oliwkami. Dodać śmietanę oraz dobrze posiekaną rukolę. Wszystko dobrze przyprawić pieprzem oraz jeśli potrzeba solą. Wymieszać i podawać z chrupiącym chlebem.

Zupa krem z buraków z zapuszkowanymi śledziami

Składniki:

1 cebula

2 łyżki oleju do smażenia

4 ząbki czosnku

1 mała marchewka

Mały kawałek selera

1 liść laurowy

2-4 ziela angielskie

500 g buraków

100 ml śmietany 30%

200 g gęstej kwaśnej śmietany

5 cm korzenia chrzanu

2 puszki filetów ze śledzia w oleju

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę podsmażyć na oleju aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek oraz drobno pokrojona marchewkę i seler oraz przyprawy. Poddusić całość przez kilka minut. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę buraki. Dodać do warzyw i wszystko razem przesmażyć. Dolać około 500-600 ml wody i ugotować do miękkości. Gdy wszystko jest miękkie, wyjąć listek laurowy oraz ziele angielskie. Dolać śmietanę i zmiksować na gładki gęsty krem. Przyprawić solą oraz mocno pieprzem. Chrzan obrać, zetrzeć na drobnej tarce a następnie wymieszać z kwaśną śmietaną. Na głębokie talerze nałożyć po 2 łyżki śmietany, na wierzchu ułożyć odsączone z oleju filety ze śledzia. Dookoła nalać krem z buraków.

Jajka po rybacku

Składniki:

2 łyżki masła

1 cebulka

1 ząbek czosnku

Pęczek natki pietruszki

1 puszka podwędzanych szprotek

4 duże jajka

Mała bagietka

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekać i poddusić na maśle. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, podsmażyć. Dodać posiekany pęczek natki pietruszki i wymieszać. Zestawić z ognia. Na wierzchu ułożyć szprotki (można wcześniej usunąć kręgosłupy). Na wierzch wbić jajka i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 6-8 minut. Podawać z bagietką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!