Dorada marynowana z pomarańczami
Składniki:
Dorada
Butelka octu winnego
3 gwiazdki Anyżu
Laska Wanilii
Pomarańcza
2 Cytryny
200 g Cukru
1 op. Rukoli
1 op. Roszpunki
Pędy groszku
Kwiatki do ozdoby np. bratki
Przygotowanie:
Zagotować marynatę ze składników: ocet, cukier, cząstki wyfiletowanej pomarańczy oraz z 2 cytryn. Rozciąć wanilie wyciągając ziarna wrzucić ziarenka i laskę. Pogrzać do temperatury aż rozpuści się cukier. Następnie włożyć doradę i zostawić do 50 stopni C. Jak spadnie poniżej, ponownie podgrzać i tak trzykrotnie. Podać z sałatą skąpaną w marynacie z cząstkami pomarańczy.
Sernik z białą czekoladą i mango
Składniki:
Duże miękkie mango
600 g mielonego białego sera
400 g białej czekolady
1,5 łyżki żelatyny
200 ml śmietanki 36%
1 łyżka cukru waniliowego
200 g pokruszonych ciasteczek zbożowych
100 g roztopionego masła
Przygotowanie:
Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem, przełożyć do tortownicy, wyrównać i przechować w lodówce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, mango pokroić w kostkę, śmietankę ubić na sztywno. Lekko ostudzoną czekoladę wymieszać z serem, cukrem waniliowym, żelatyną (wcześniej namoczoną w wodzie i podgrzaną), dodać śmietankę i połową mango. Masę delikatnie wymieszać i przełożyć do formy. Schładzać przez noc w lodówce, udekorować pozostałym mango i świeżą miętą.
Naleśniki suzette
Składniki:
500 ml mleka
200 g mąki
2 jaja
1 łyżka cukru
Szczypta soli
Łyżka roztopionego masła
Skórka otarta z ½ pomarańczy
Szklanka soku z pomarańczy
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
Miękkie mango
Przygotowanie:
Za pomocą miksera wymieszać dokładnie wszystkie składniki ciasta. Dać mu odpocząć około 30 minut. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni, następnie składać w trójkąty. Cukier skarmelizować na patelni, dodać sok, a po chwili masło. Do takiego syropu włożyć naleśniki (nie więcej niż 4 na raz). Gotować w syropie przez kilka minut. Gotowe naleśniki podawać z kawałkami świeżego mango.
Sałatka pomarańczowa
Składniki:
3 pomarańcze
3 upieczone buraki
150 g sera koziego
1 pierś kaczki
Sól, pieprz
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku pomarańczowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 mała posiekana papryczka chili
Świeża mięta
Przygotowanie:
Skórę kaczki naciąć, oprószyć solą i pieprzem, przysmażyć z dwóch stron na patelni, następnie przełożyć do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 8 minut. Po upieczeniu przykryć mięso folią i dać mu odpocząć. Buraczki, pomarańcze, kaczkę pokroić w plastry, układać naprzemiennie na talerzu, skropić obficie dresingiem, posypać świeżą miętą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN