Materiał promocyjny

Czekoladowe brownie i inne pyszne dania na maśle. Przepisy Sebastiana Olmy

Dania na maśle
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował dania na maśle: gotowane na parze ryby z warzywami i ziołowo-maślanym sosem, maślaną tartę z karmelizowaną cebulką, grzybami i serem cheddar, a dla łasuchów - dwuczęściowe czekoladowe brownie z suszoną żurawiną i chili.

Gotowane na parze ryby z warzywami i ziołowo-maślanym sosem

Składniki na rybę z warzywami:

  • 0,5 kg szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml białego wina
  • 200 g słonego masła
  • 50 g musztardy francuskiej
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 4 pak choi
  • 100 g kiełków mun
  • marchew
  • opakowanie groszku cukrowego
  • mały pęczek tymianku
  • 100 ml sosu ponzu
  • 0,5 kg krewetek, mogą być ogony
  • 2 brokuły
  • 300 g filetu z łososia
  • 300 g filetu z sandacza
  • 300 g polędwicy z dorsza

Jak przygotować rybę z warzywami:

W rondelku usmaż posiekaną szalotkę razem z czosnkiem. Dodaj białe wino i odparuj do 1/3, na koniec gotowania wina dodaj zimne słone masło pokrojone w kostkę i dokładnie mieszaj, aż zrobi się gęsty sos, na koniec do sosu dodaj łyżkę musztardy francuskiej i posiekaną natkę pietruszki.

W głębokim naczyniu ułóż pokrojony pak choi, kiełki mun, drobno pokrojoną marchew, groszek cukrowy, tymianek, krewetki i brokuł. Warzywa podlej sosem ponzu i ułóż na nich kawałki słonego masła. Na wierzch ułóż kawałki łososia, sandacza i dorsza. Naczynie wstaw do piekarnika z trybem gotowania na parze na 15 minut. Wyjmij ryby, przełóż na talerz i polej sosem maślanym.

Maślana tarta z karmelizowaną cebulką, grzybami i serem cheddar

Składniki na maślaną tartę:

  • 1 kg cebuli białej
  • łyżka stołowa soli
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki stołowe\u0009suszonego tymianku
  • 50 ml oleju do smażenia
  • 200 g boczniaków
  • 200 g pieczarek
  • 200 g portobello
  • 50 g masła
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 3 ciasta francuskie
  • oliwa z oliwek
  • świeże zioła do dekoracji

Jak przygotować maślaną tartę:

Cebulę białą posiekaj w paski, przełóż do miski, dodając sól, cukier, suszony tymianek i olej. Dokładnie wymieszaj i przełóż do garnka, ustawiając na małym ogniu. Cebulkę duś około 45 minut, aż będzie złota i miękka.

Mieszankę grzybów potnij na grubsze kawałki, podsmaż na patelni, dodając na koniec sól, pieprz, masło i posiekaną natkę pietruszki.

Z ciasta francuskiego wytnij duże krążki, w cieście odciśnij za pomocą noża mniejszy krąg. W tym mniejszym kręgu ułóż podduszą cebulkę, następnie dodaj podsmażone grzyby i zakończ wszystko tartym serem cheddar. Tak przygotowaną tartę piecz przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 195 st. C. Po wyjęciu polej oliwą i dodaj świeże zioła.

Dwuczęściowe czekoladowe brownie z suszoną żurawiną i chili

Składniki na czekoladowe brownie:

Pierwsza część:

  • 240 g masła zwykłego
  • 240 g cukru trzcinowego
  • 150 g cukru białego
  • 3 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki sody
  • 100 g suszonej żurawiny
  • czerwone chili
  • 250 g posiekanej mlecznej czekolady

Druga część:

  • 185 g masła
  • 185 g ciemnej czekolady
  • 3 jajka
  • łyżeczka wanilii ekstraktu
  • 275 g brązowego cukru
  • 50 g kakao
  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g posiekanej mlecznej czekolady

Jak przygotować czekoladowe brownie:

Pierwsza część: w metalowej misce dobrze utrzyj za pomocą miksera masło razem z dwoma rodzajami cukru, dodaj jajka i znów wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Do masy dodaj mąkę, sól, sodę, suszoną żurawinę, posiekane chili i kawałki czekolady. Gotową masę wymieszaj i przełóż na spód naczynia do wypiekania, na którego dnie ułóż pergamin posmarowany masłem. Masę ugnieć na "prosto" za pomocą łyżki plastikowej lub drewnianej.

Druga część: rozpuść masło i ciemną czekoladę w misce nad lekko parującą wodą, wymieszaj za pomocą plastikowej łyżki, poczekaj, aż lekko ostygnie. W misce ubij jajka, wanilię, cukier, aż będą gęste i kleiste, następnie dodaj wcześniej wymieszaną masę z masła i czekolady, i dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj mąkę, kakao i mleczną czekoladę. Masa będzie dość gęsta, zacznij nakładać ją na pierwszą część ciasta. Wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 185 st. C. Piecz przez 45 minut. Wyjmij i sprawdź za pomocą wykałaczki, czy brownie nie jest mokre w środku. Gotowe ciasto zostaw, aby ostygło i potnij na mniejsze kawałki.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Brukselka - pyszna i zdrowa. Poznaj ciekawe przepisy Jaśka Kuronia

Gołąbki z mięsem, dorszem, ziemniakami lub jabłkami. Które wybierasz?

Sprawdzony przepis na tort wiśniowy "Dziewczyn z wypiekami". Jak przygotować idealny biszkopt?

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Sebastian Olma

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości