Gotowane na parze ryby z warzywami i ziołowo-maślanym sosem
Składniki na rybę z warzywami:
- 0,5 kg szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 250 ml białego wina
- 200 g słonego masła
- 50 g musztardy francuskiej
- mały pęczek natki pietruszki
- 4 pak choi
- 100 g kiełków mun
- marchew
- opakowanie groszku cukrowego
- mały pęczek tymianku
- 100 ml sosu ponzu
- 0,5 kg krewetek, mogą być ogony
- 2 brokuły
- 300 g filetu z łososia
- 300 g filetu z sandacza
- 300 g polędwicy z dorsza
Jak przygotować rybę z warzywami:
W rondelku usmaż posiekaną szalotkę razem z czosnkiem. Dodaj białe wino i odparuj do 1/3, na koniec gotowania wina dodaj zimne słone masło pokrojone w kostkę i dokładnie mieszaj, aż zrobi się gęsty sos, na koniec do sosu dodaj łyżkę musztardy francuskiej i posiekaną natkę pietruszki.
W głębokim naczyniu ułóż pokrojony pak choi, kiełki mun, drobno pokrojoną marchew, groszek cukrowy, tymianek, krewetki i brokuł. Warzywa podlej sosem ponzu i ułóż na nich kawałki słonego masła. Na wierzch ułóż kawałki łososia, sandacza i dorsza. Naczynie wstaw do piekarnika z trybem gotowania na parze na 15 minut. Wyjmij ryby, przełóż na talerz i polej sosem maślanym.
Maślana tarta z karmelizowaną cebulką, grzybami i serem cheddar
Składniki na maślaną tartę:
- 1 kg cebuli białej
- łyżka stołowa soli
- 200 g cukru
- 2 łyżki stołowe\u0009suszonego tymianku
- 50 ml oleju do smażenia
- 200 g boczniaków
- 200 g pieczarek
- 200 g portobello
- 50 g masła
- mały pęczek natki pietruszki
- 3 ciasta francuskie
- oliwa z oliwek
- świeże zioła do dekoracji
Jak przygotować maślaną tartę:
Cebulę białą posiekaj w paski, przełóż do miski, dodając sól, cukier, suszony tymianek i olej. Dokładnie wymieszaj i przełóż do garnka, ustawiając na małym ogniu. Cebulkę duś około 45 minut, aż będzie złota i miękka.
Mieszankę grzybów potnij na grubsze kawałki, podsmaż na patelni, dodając na koniec sól, pieprz, masło i posiekaną natkę pietruszki.
Z ciasta francuskiego wytnij duże krążki, w cieście odciśnij za pomocą noża mniejszy krąg. W tym mniejszym kręgu ułóż podduszą cebulkę, następnie dodaj podsmażone grzyby i zakończ wszystko tartym serem cheddar. Tak przygotowaną tartę piecz przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 195 st. C. Po wyjęciu polej oliwą i dodaj świeże zioła.
Dwuczęściowe czekoladowe brownie z suszoną żurawiną i chili
Składniki na czekoladowe brownie:
Pierwsza część:
- 240 g masła zwykłego
- 240 g cukru trzcinowego
- 150 g cukru białego
- 3 jajka
- 400 g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 1,5 łyżki sody
- 100 g suszonej żurawiny
- czerwone chili
- 250 g posiekanej mlecznej czekolady
Druga część:
- 185 g masła
- 185 g ciemnej czekolady
- 3 jajka
- łyżeczka wanilii ekstraktu
- 275 g brązowego cukru
- 50 g kakao
- 130 g mąki pszennej
- 50 g posiekanej mlecznej czekolady
Jak przygotować czekoladowe brownie:
Pierwsza część: w metalowej misce dobrze utrzyj za pomocą miksera masło razem z dwoma rodzajami cukru, dodaj jajka i znów wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Do masy dodaj mąkę, sól, sodę, suszoną żurawinę, posiekane chili i kawałki czekolady. Gotową masę wymieszaj i przełóż na spód naczynia do wypiekania, na którego dnie ułóż pergamin posmarowany masłem. Masę ugnieć na "prosto" za pomocą łyżki plastikowej lub drewnianej.
Druga część: rozpuść masło i ciemną czekoladę w misce nad lekko parującą wodą, wymieszaj za pomocą plastikowej łyżki, poczekaj, aż lekko ostygnie. W misce ubij jajka, wanilię, cukier, aż będą gęste i kleiste, następnie dodaj wcześniej wymieszaną masę z masła i czekolady, i dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj mąkę, kakao i mleczną czekoladę. Masa będzie dość gęsta, zacznij nakładać ją na pierwszą część ciasta. Wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 185 st. C. Piecz przez 45 minut. Wyjmij i sprawdź za pomocą wykałaczki, czy brownie nie jest mokre w środku. Gotowe ciasto zostaw, aby ostygło i potnij na mniejsze kawałki.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Brukselka - pyszna i zdrowa. Poznaj ciekawe przepisy Jaśka Kuronia
Gołąbki z mięsem, dorszem, ziemniakami lub jabłkami. Które wybierasz?
Sprawdzony przepis na tort wiśniowy "Dziewczyn z wypiekami". Jak przygotować idealny biszkopt?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Sebastian Olma