Kamienie z jogurtu
Składniki na kamienie z jogurtu:
- 100 g białej czekolady
- 8 g suszonego jogurtu
- 5 g fizzy lub innego strzelającego proszku
- owoce liofilizowane – wedle własnych preferencji
Jak przygotować kamienie z jogurtu?
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać – najlepiej silikonową łopatką. Całą masę przełożyć do foremki i zostawić na w lodówce na 12 godzin. Po tym czasie połamać kostkę na małe kamyki.
Ryba w sosie rybno-cebulowym i z soczewicą
Składniki na rybę w sosie:
Ryba konfitowana w maśle klarowanym:
- 400 g masła klarowanego
- 40 g ryby
Sos rybno-cebulowy:
- 500 g cebuli białej
- 30 proc. śmietany
- 200 g korpusów z halibuta
- mleko 0 proc.
- 100 g masła
- 100 g wina białego
Pozostałe składniki:
- 50 g soczewicy ugotowanej al dente
- 20 g marynowanej cebuli a la śledź
- łyżeczka szczypioru
- kawior opcjonalnie
Jak przygotować rybę w sosie?
Ryba: rybę ugotować w roztopionym maśle klarowanym w niskiej temperaturze (około 60 st. C) do momentu, w którym jej temperatura osiągnie 54 st. C.
Sos rybno-cebulowy: cebule udusić na maśle z korpusami ryby. Dodać mleko, wino i śmietanę. Dusić przez około 20 minut. Przecedzić sos przez sito i doprawić solą.
Na talerzu ułożyć w kolejności: sos, rybę, soczewicę, cebulę, szczypior oraz kawior (opcjonalnie).
Stek z jelenia z sosem na bazie kości i piklowanymi burakami
Składniki na stek z jelenia:
- 70 g steku z jelenia
Sos na bazie kości:
- 90 g kości szpikowych
- warzywa wedle uznania
- wino czerwone
Buraki piklowane w czarnym bzie:
- 100 g octu z czarnego bzu
- 50 g wody
- 70 g cukru
- 70 g plastrów buraka
Jak przygotować stek z jelenia?
Stek z jelenia: na rozgrzanej patelni smażyć stek aż do średniego wysmażenia. Na koniec smażenia posolić wedle uznania.
Sos na bazie kości: kości szpikowe upiec w piekarniku aż do spalenia. Do garnka dodać kości wraz z warzywami i wodą. Gotować na wolnym ogniu przez dwa dni, dolewając wody wedle potrzeby. Po ugotowaniu odcedzić bulion, zredukować do gęstej konsystencji. Na koniec dodać odrobinę wina.
Buraki piklowane w czarnym bzie: zagotować ocet z wodą oraz cukrem, a następnie pozostawić do pełnego wystudzenia. Dodać buraki i pozostawić na 5 godzin.
Na talerzu ułożyć w kolejności: sos, stek, piklowane buraki.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Poznaj polskiego szefa kuchni, który zdobył gwiazdkę Michelin. "Nie jest to łatwa droga"
Tarta grzechu warta. Poznaj słodkie przepisy Joanny Juhnke
Pomysły na naleśniki: w sałatce, jako makaron i po japońsku. Przepisy Cristiny Catese
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Przemysław Klima