Przepisy kulinarne

Pomysły na naleśniki: w sałatce, jako makaron i po japońsku. Przepisy Cristiny Catese

Przepisy kulinarne

Pomysły na naleśniki: w sałatce, jako makaron i po japońsku. Przepisy Cristiny Catese

Lubisz naleśniki, ale brakuje ci pomysłu na to, jak podać je w nowym wydaniu? Z pomocą przychodzi Cristina Catese. Królowa kuchni specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN przygotowała swoje ulubione przepisy: klasyczne naleśniki z owocami, naleśniki w postaci saszetek, makaronu i zwykłych placuszków – od wersji polskiej po włoską. Jedno jest pewne – będzie przepysznie i lekko!

Sałatka z zielonymi naleśnikami

Składniki na sałatkę z zielonymi naleśnikami:

  • 350 g fasoli szparagowej
  • 250 g mleka
  • 180 g sałatki Frisee
  • 150 g groszku
  • 150 g rzodkiewki
  • 140 g mąki
  • 100 g szpinaku
  • 60 g orzeszków piniowych
  • 3 jajka
  • Parmigiano Reggiano do smaku
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz

Jak przygotować sałatkę z zielonymi naleśnikami?

  1. Zmiksuj szpinak. 
  2. Jajka przełóż do miski i zmiksuj mikserem, dodaj mąkę i mleko i wszystko wymieszaj, a następnie podziel mieszaninę na dwie części i dodaj zmiksowany szpinak na jedną.
  3. Naleśniki smażyć na patelni natłuszczonej olejem, wkładając chochlę zielonej mieszanki i chochlę klarownej. 
  4. Następnie zawiń przygotowane naleśniki i pokrój nożem, otrzymasz makaron tagliatelle.
  5. Orzeszki piniowe zwilżyć i posolić, a następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 st. przez około 7-8 minut, aż się przypieką. 
  6. Ugotuj groszek i fasolkę szparagową i pokrój rzodkiewki. 
  7. Przygotuj sos z tartym serem, oliwą i cytryną. 
  8. Ułożyć w kolejności: sałatkę, fasolkę szparagową, groszek, prażone orzeszki pinii, rzodkiewkę, naleśniki tagliatelle i doprawić przygotowanym sosem.

Naleśniki z owocami

Składniki na naleśniki z owocami (10 sztuk):

  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 200 ml zimnej wody gazowanej
  • 25 g neutralnego oleju
  • 200 g mąki 00
  • szczypta soli

Dekoracje:

  • drewniane patyczki do szaszłyków
  • krem czekoladowo-orzechowy
  • płatki kokosowe
  • owoce: banan, truskawki, winogrona, jagody, maliny, jabłko
  • cukier puder

+ rondel 18 cm i chochla.

Jak przygotować naleśniki z owocami?

  1. Jajka rozbijamy i ubijamy z solą, dodajemy wodę, dodajemy przesianą mąkę i dopiero na koniec olej, bardzo dobrze mieszając. 
  2. Odstaw ciasto na 15 minut w temperaturze pokojowej, aż przestaniesz widzieć bąbelki wody gazowanej. 
  3. Patelnię należy po raz pierwszy natłuścić olejem i kawałkiem papieru przed smażeniem naleśników. 
  4. Wyłóż trochę ciasta, aby uzyskać naleśniki. Smażyć z obu stron, aż lekko zbrązowieją. 
  5. Napełnij naleśniki ok. 15 g kremu czekoladowo-orzechowego i zwiń krepę, a następnie pokrój w rolki ok. 3 cm. 
  6. Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziej roladkę naleśnika na przemian z kawałkiem świeżych owoców.

Fagottini z naleśników nadziewanych ricottą i szpinakiem

Składniki na fagottini z naleśników nadziewanych ricottą i szpinakiem (na 6 naleśników o średnicy około 20-22 cm):

  • 80 g mąki 00
  • 1 jajko
  • 170 g mleka
  • 40 g masła
  • sól

Na farsz:

  • 500 g ricotty
  • 300 g szpinaku już oczyszczonego
  • 50 g sera Parmigiano Reggiano
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Do kompozycji potrawy:

  • szczypiorek
  • ser Parmigiano Reggiano

Jak przygotować fagottini z naleśników nadziewanych ricottą i szpinakiem?

Naleśniki:

  1. W misce wymieszaj mąkę, jajka i mleko. 
  2. Rozpuść masło, a następnie ostudź. 
  3. Do ciasta dodaj roztopione masło, zawsze mieszając trzepaczką, a następnie przykryj folią spożywczą, pozostawiając ciasto w lodówce na 30 minut. 
  4. Podgrzej nieprzywierającą patelnię i nałuszcz niewielką ilością masła i wytrzyj całą powierzchnię ręcznikiem kuchennym.

Farsz:

  1. Po oczyszczeniu i dokładnym wypłukaniu szpinaku wrzuć go na patelnię, na której podgrzejesz 50 gramów oliwy z oliwek i obrany, ale cały ząbek czosnku. 
  2. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, przykryj pokrywką i gotuj na dużym ogniu przez 7-8 minut, aż szpinak zmięknie, następnie ostudź i pokrój na małe kawałki. W międzyczasie wlej ricottę do pojemnika, dodaj 20 gramów oliwy z oliwek i dopraw solą i pieprzem, a następnie szybko pracuj widelcem, aby wszystko wymieszać. 
  3. Dodaj odsączony szpinak, wyciśnięty, dodaj starty ser i wszystko wymieszaj. 
  4. Szczypiorek blanszować przez 1 minutę, a następnie wysuszyć - będzie potrzebny do zawiązania saszetki. 
  5. Weź talerz, na środku umieść naleśnik i wlej odrobinę ricotty i szpinaku na środek, a następnie zamknij zawiniątko szczypiorkiem. 
  6. Posyp parmezanem.

Jeśli chcesz, możesz je przygotować i podgrzać w piekarniku na 10 minut przed podaniem.

Dorayaki CRI

Składniki na dorayaki CRI

  • 60 g mąki
  • 4 żółtka
  • 30 g mleka
  • esencja wanilii
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 4 białka jaj

Krem:

  • 48 g cukru
  • trochę masła na patelnię

Do dekoracji:

  • cukier puder
  • owoce sezonowe
  • marmolada

+ papier pergaminowy i rękaw papierniczy

Jak przygotować dorayaki CRI?

  1. Ubij wszystkie składniki razem, aż utworzy się gęsty krem bez grudek. 
  2. Białka ubić z cukrem i po ubiciu dodać delikatnie do wcześniej przygotowanego kremu. 
  3. Włożyć do rękawa do wyciskania.

Patent CRI:

  1. Uformuj krążki papierem do pieczenia i włóż je na patelnię posmarowaną masłem, wypełniając je kremem. 
  2. Gotuj na zamkniętej patelni przez 3 minuty z każdej strony. 
  3. Bąbelki pojawią się po ugotowaniu z jednej strony.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Cristina Catese |
Co sądzisz o tym artykule?
47
3
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0