Śniadanie: Zielony koktajl z dodatkiem truskawek, karmelizowanych w miodzie migdałów i prażonych nasion konopi
Składniki dla dwóch osób:
300 ml kefiru lub mleka ryżowego
100 g szpinaku
100 g jarmużu
50 g truskawek
10 g migdałów
łyżka miodu wrzosowego lub syropu z agawy
10 g nasion z konopi
Przygotowanie:
Na średnio rozgrzaną patelnię wsyp migdały, podpraż je chwilkę mieszając i dodaj miód lub syrop. Mieszaj intensywnie, tak by pokrył wszystkie orzechy dokładnie. Wykorzystując tę samą patelnię na niewielkim ogniu praż ziarna konopi, tak by miały kolor bursztynowy i by nie były przypalone. Do kielicha blendera lub, jeśli posiadasz blender ręczny, to do miski wlej kefir lub mleko, wsyp oczyszczone warzywa oraz umyte truskawki oraz migdały. Blenduj na gładką masę i, jeśli lubisz słodycz, dodaj kroplę miodu lub syropu z agawy. Przelej do naczynia i posyp nasionami konopi. Mniam!
Obiad: Warzywne curry z surowymi zielonymi szparagami, grzybami, soczewicą i kaszą pęczak
Składniki dla dwóch osób:
50 g cukinii
50 g papryki
50 g brokuła
30 g pieczarek
40 g boczniaków
Główka czosnku
50 g cebuli
50 g pomidorów
100 g szparagów
50 g suchej soczewicy lub 100 g z puszki
300 ml mleka kokosowego
100 g kaszy pęczak
cytryna
czerwona cebula
kolendra świeża
szczypta chilli
szczypta kolendry
szczypta anyżu
szczypta kminu
szczypta czarnuszki
4 łyżki oliwy
szczypta soli
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie (nalewamy 1 cm wody nad powierzchnią kaszy) i pozostaw ją w garnku pod przykrywką, by nie straciła temperatury i pęczniała do woli zgodnie z jej naturą. Zacznij od przygotowania czosnku. By czosnek stał się naturalnym antybiotykiem, musi po posiekaniu poleżeć przez około 10 minut (reakcja chemiczna) przed wykorzystaniem go w potrawie. Pół główki czosnku obierz, odetnij stwardniałą stopkę i posiekaj go w cienkie płatki i pozostaw z boku deski. Cebulę białą oczyść i posiekaj w kostkę. Na głębokiej patelni lub w garnku z nieprzywierającym dnem rozgrzej oliwę delikatnie i duś na niewielkim ogniu cebulę z czosnkiem przez około 10 minut, po czym wrzuć wszystkie warzywa pocięte w ulubione wielkości kawałki (poza szparagami) i grzyby. Całość duś kolejne 20 minut, następnie dodaj mleko kokosowe, przyprawy oraz bardzo drobno startą skórkę z całej cytryny (tylko żółta część, ponieważ biała daje potrawom gorycz). Wymieszaj składniki dokładnie i duś przez kolejnych 10 minut, spróbuj i dopraw solą wedle uznania. Podawaj z kaszą, plastrami zielonych szparagów, które przygotujesz wykorzystując obieraczkę do warzyw oraz posiekaną drobno kolendrą. Całe danie możesz skropić sokiem z cytryny oraz wykończyć posypując czerwoną cebulą posiekaną w drobną kostkę.
Kolacja: Pieczony sum z batatami oraz tzatzikami z dodatkiem koziego sera i mięty
Składniki dla dwóch osób:
200 g suma
tymianek cytrynowy lub zwykły
starta skórka z cytryny
4 łyżki oliwy
bataty
2 ząbki czosnku
100 ml jogurtu greckiego
20 g koziego sera
mięta świeża
100 g ogórka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz w nim oczyszczone bataty pokrojone w łódeczki, posolone i skropione oliwą przez około 25 minut. Suma oczyść, natrzyj mieszanką soli, tymianku i oliwy i wstaw do pieca po wyjęciu batatów na około 15 minut, następnie sprawdź czy ryba jest ścięta, ale wciąż szklista. Dopiecz suma, jeśli jest taka potrzeba w tej samej temperaturze. Przeciśnij czosnek przez praskę lub zetrzyj na drobnej tarce. By czosnek zaczął być naturalnym antybiotykiem musi poleżeć po posiekaniu około 10 minut (reakcja chemiczna) przed wykorzystaniem go w potrawie. Ogórek przetnij wzdłuż i wyjmij łyżeczką gniazdo nasienne. Resztę warzywa razem ze skórką zetrzyj na tarce i zasyp szczyptą soli i wymieszaj, dzięki czemu puści trochę soków, które musisz odlać lub wypić jeśli lubisz. Następnie pokrusz do miski kozi ser, połącz z jogurtem, ogórkiem, czosnkiem i posiekaną miętą. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Po nałożeniu na talerz możesz podlać dip łyżką oliwy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN