I Śniadanie
Kanapki z serkiem wiejskim i pomidorem
Składniki:
1 serek wiejski, może być light
1 pomidor
garść świeżej bazylii, natki lub szczypiorku
szczypta ulubionych ziół suszonych, np. oregano, czubricy, czy ziół prowansalskich
2 cienkie kromki chleba razowego
Przygotowanie:
Pomidor pokroić w kostkę, zieleninę posiekać. Wymieszać z serkiem wiejskim, doprawić suszonymi ziołami.
II Śniadanie
Sałatka owocowa
Składniki:
1/2 grejpfruta
1/2 kiwi
1/2 jabłka
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka płatków owsianych
Przygotowanie:
Owoce obrać, pokroić w sporą kostkę. Płatki migdałowe podpiec na patelni, by nabrały aromatu. Wymieszać z płatkami owsianymi, posypać owoce.
Obiad
Ryba z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną
Składniki:
3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
natka pietruszki
1/4 czerwonej cebuli
kawałek papryki
mały filet z dorsza lub łososia
suszone oregano
sól
kapusta kiszona
1 marchewka
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
Podwieczorek
Papryka z serem feta i ziołami
Składniki:
1/2 papryki
1 czubata łyżka fety (najlepiej odtłuszczonej)
zioła prowansalskie
Kolacja
Placuszki z cukinii
Składniki:
1/2 cukinii startej na grubej tarce
1/2 papryki startej na grubej tarce
1 jajko
3 łyżki otrębów owsianych, żytnich lub pszennych
1 łyżeczka siemienia lnianego
1/2 pęczka pietruszki drobno pokrojonej
pieprz lub ostra papryka do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i smażyć w formie placuszków na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu lub lekko posmarowanej (np. oliwą). Smażyć po kilka minut na każdej stronie – wystarczy, żeby jajko się ścięło.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN