Naleśniki z truskawkami, sernik i gulasz po węgiersku. Oto przepisy najmłodszego uczestnika "MasterChefa Juniora 6"

Kazik Józefowicz
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kazik Józefowicz był najmłodszym uczestnikiem 6. edycji programu "MasterChef Junior". W kuchni Dzień Dobry TVN pojawił się ze swoją mamą. Razem przygotowali naleśniki z truskawkami i sernik, który przyrządzają w domu. Pokazali też, jak ugotować gulasz węgierski, który Kazik zaserwował Robertowi Makłowiczowi. Oto przepisy Kazika.

Naleśniki z truskawkami

Składniki na naleśniki z truskawkami:

  • 1 kg mąki pszennej
    • 3 jajka
      • olej rzepakowy
        • łyżeczka soli
          • 1 l mleka
            • 0,5 szklanki wody gazowanej
              • 0,5 l wody mineralnej
                • 1 kg truskawek
                  • 500 ml serka waniliowego
                    • 200 ml śmietany zakwaszanej 18%
                      • 0,5 szklanki cukru

                        Jak przygotować naleśniki z truskawkami?

                        Wszystkie składniki miksujemy. Smażymy cienkie naleśniki. Podajemy je z serkiem waniliowym i truskawkami albo z truskawkami i śmietaną.

                        Sernik

                        Składniki na sernik:

                        • 1 kg twarogu mielonego
                          • 50 szt. herbatników
                            • 200 g masła
                              • 2 szklanki cukru
                                • 6 jaj
                                  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                    • 3 łyżki kaszki manny
                                      • 1 cukier waniliowy

                                        Jak przygotować sernik Kazika?

                                        Wszystkie składniki miksujemy (bez białek, z których ubijamy pianę i delikatnie łączymy na końcu). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki i wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 55 min w temperaturze 180 st. C.

                                        Gulasz po węgiersku

                                        Składniki na gulasz po węgiersku:

                                        • ok. 1,5 kg łopatki lub karkówki wieprzowej
                                          • ok. 0,5 kg boczku wędzonego parzonego
                                            • 1 kiełbasa węgierska tradycyjna
                                              • 2 łyżki smalcu
                                                • 3 marchewki
                                                  • 2 korzenie pietruszki
                                                    • 1 mały seler
                                                      • 3 czerwone papryki
                                                        • 3 zielone papryki
                                                          • 3 zielone papryki
                                                            • 2 szalotki
                                                              • 3 ząbki czosnku
                                                                • papryka mielona wędzona
                                                                  • papryka ostra
                                                                    • papryka słodka
                                                                      • kilka listków laurowych
                                                                        • ziele angielskie
                                                                          • sól, pieprz
                                                                            • Bagietka jako dodatek do podania (lub inne pieczywo)

                                                                              Jak przygotować gulasz po węgiersku?

                                                                              Na patelni wstępnie obsmażamy mięso, następnie wrzucamy do garnka i dusimy. Na smalcu rozpuszczamy paprykę mieloną wędzoną. Paprykę pieczemy w AirFrayerze, obieramy i blendujemy. Resztę warzyw kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka wraz z przyprawami. Podajemy z bagietką.

                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel

                                                                              Zapiekanki wegańskie – proste i zdrowe przepisy na szybki lunch

                                                                              Pyszne i proste dania na bazie śmietany: ciasto drożdżowe, zupa buraczkowa i sałatka ziemniaczana

                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                              Autor: Kamila Glińska

                                                                              Źródło: Kazik Józefowicz

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości