Materiał promocyjny

Pyszne i proste dania na bazie śmietany: ciasto drożdżowe, zupa buraczkowa i sałatka ziemniaczana

Lekki wiosenny obiad
Śmietana to jeden z produktów, którego nie powinno zabraknąć w naszej lodówce. Może stanowić składnik m.in. zupy buraczkowej, ciasta drożdżowego i sałatki ziemniaczanej. Przepisy na te właśnie dania zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski.

Wiosenna buraczkowa z jajkiem i śmietaną

Składniki na zupę buraczkową:

Wywar warzywny:

  • 2 marchewki
    • cebula
      • kawałek selera
        • kawałek pora

          Zupa:

          • 2 pęczki botwinki
            • 2-3 łyżki masła
              • pęczek zielonych szparagów
                • 3-4 młode ziemniaki
                  • sól i pieprz
                    • 2-3 ząbki czosnku
                      • 100 g śmietany Zott Primo
                        • 4 jajka
                          • ocet jabłkowy
                            • pęczek koperku

                              Jak przygotować zupę buraczkową:

                              Warzywa na wywar pokroić, zalać wodą i gotować aż powstanie lekki warzywny wywar. W tym czasie na maśle pokroić pokrojoną botwinkę. W trakcie przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone w plasterki szparagi i lekko poddusić. Zalać wywarem i gotować. W trakcie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Śmietanę przyprawić solą. Dolać do niej chochelkę zupy, wymieszać i dodać do zupy. Przez chwilę podgrzać, ale nie zagotować zupę. Wyłączyć i dodać posiekany koperek, wymieszać.

                              W rondlu zagotować litr wody z kilkoma łyżkami octu. Gdy woda zacznie się lekko gotować, za pomocą łyżki zrobić w garnku wir, i na środek każdego wlewać jajko, uprzednio wbite do miseczki. Gotować około 3-4 minut. Osuszyć jajko na ręczniku papierowym.

                              Zupę przelać do miseczki, na każdą porcję nałożyć jajko w koszulce, można dołożyć jeszcze łyżeczkę śmietany i posypać koperkiem.

                              Sałatka ziemniaczana z boczniakami a'la sznycel

                              Składniki na sałatkę ziemniaczaną:

                              • 500 g młodych ziemniaków
                                • 5 łyżek śmietany Zott Primo
                                  • łyżka musztardy francuskiej
                                    • pęczek szczypiorku
                                      • 4 ogórki małosolne
                                        • pęczek rzodkiewki
                                          • sól i pieprz do smaku
                                            • 400-500 g boczniaków
                                              • sól i pieprz
                                                • 2 jajka
                                                  • bułka tarta do panierowania
                                                    • klarowane masło do smażenia

                                                      Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną:

                                                      Ziemniaki pokroić w grube plasterki, ugotować w osolonej wodzie około 8-10 minut aż będą miękkie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia na około 10 minut.

                                                      W tym czasie w misce wymieszać śmietanę z musztardą. Dodać pokrojone w plasterki ogórki małosolne, rzodkiewkę oraz posiekany szczypiorek, wymieszać. Dodać przestudzone ziemniaki i delikatnie wymieszać, żeby się nie rozleciały.

                                                      Boczniaki lekko rozklepać, żeby były płaskie, przyprawić solą i pieprzem. Zanurzyć w roztrzepanym jaju, a następnie w bułce tartej. Smażyć na klarowanym maśle. Podawać z sałatką ziemniaczaną.

                                                      Ciasto drożdżowe na śmietanie

                                                      Składniki na ciasto drożdżowe:

                                                      Kruszonka:

                                                      • 100 g mąki migdałowej(mielonych migdałów)
                                                        • łyżka mąki pszennej
                                                          • 70 g masła
                                                            • 70 g cukru
                                                              • szczypta soli

                                                                Ciasto:

                                                                • 20 g świeżych drożdży
                                                                  • 100 g śmietany Zott Primo
                                                                    • 120 ml wody
                                                                      • 3 jajka
                                                                        • 120 g cukru
                                                                          • 600 g mąki pszennej tortowej
                                                                            • 0,5 łyżeczki soli
                                                                              • 150 g masła

                                                                                Dodatki:

                                                                                • 100 g śmietany Zott Primo
                                                                                  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
                                                                                    • 300 g truskawek

                                                                                      Jak przygotować ciasto drożdżowe:

                                                                                      Składniki na kruszonkę wymieszać palcami, aż się połączą, wstawić do lodówki. Drożdże wymieszać ze śmietaną, wodą, cukrem i jajkami. Następnie dodać mąkę, sól. Dokładnie wymieszać i wyrobić robotem z hakiem do wyrabiania ciast. Pod koniec wyrabiania dodawać porcjami rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach około 30x25 i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut. W tym czasie śmietanę wymieszać z cukrem z wanilią, obrać i pokroić truskawki.

                                                                                      Ciasto kroić na kawałki, podawać z waniliową śmietaną oraz truskawkami.

                                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                      >>> Zobacz także:

                                                                                      Pyszne dania z olejem rzepakowym: racuchy, szparagi i chłodnik

                                                                                      Przepisy Sebastiana Olmy na dania z serem w roli głównej. W pozostałych: grillowana cukinia, szparagi i pieczony łosoś

                                                                                      Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel

                                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                      Autor: Iza Dorf

                                                                                      Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości