Różowy hummus
Składniki na hummus:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy + woda pozostawiona po gotowaniu
- 4 łyżki tahiny
- ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól
- pieczony burak
- wędzona papryka, pestki granatu, oliwa - do podania
Jak przygotować hummus:
Opcja I- suszoną ciecierzycę (szklankę) zalej wodą i odstaw do napęcznienia na całą noc. Ciecierzycę odsącz, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (jeśli wyjmiesz z wody ziarenko i zgnieciesz je między palcami powinno bez żadnego oporu rozpaść się). Odlej (zachowaj wodę) i ostudź.
Opcja II- ciecierzycę z puszki odlej (zachowaj wodę).
Ciecierzycę umieść w misce, dodaj ząbek czosnku, taninę, burak i kilka łyżek wody z ciecierzycy. Miksuj ręczny blenderem, aż uzyskasz gładki krem. Konieczne będzie stopniowe dodawanie płynu od ciecierzycy, aby hummus miał gładką konsystencję. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą.
Przed podaniem posyp (opcjonalnie) szczyptą wędzonej papryki, ozdób ziarenkami granatu i obowiązkowo polej chlustem dobrej oliwy.
Różowy chłodnik z botwinki
Składniki na chłodnik z botwinki:
- pęczek botwiny
- pęczek rzodkiewki
- 2 ogórki gruntowe
- pęczek koperku
- 1/2 pęczka szczypioru
- 1/2 litra maślanki
- duże opakowanie jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- cukier
- ocet (kwasek cytrynowy)
- jajka do podania, ugotowane na twardo
Jak przygotować chłodnik z botwinki:
Buraczki obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki, gotuj ok. 10 minut w małej ilości wody. Dodaj drobno posiekane liście botwiny, zalej taką ilością wody, by je przykryła. Gotuj ok. 5 minut - najważniejsze, żeby buraki nie były twarde. Ostudź. Możesz też dzień wcześniej ugotować całe obrane buraki, potem tylko je zetrzeć na tarce (lub kupić już gotowe, ugotowane buraki w sklepie). Do botwiny dodaj drobno posiekane lub starte na grubych oczkach tarki rzodkiewki, ogórki, posiekany szczypior i koper (trochę zostaw do posypania wierchu zupy). Zalej maślanką i jogurtem, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Różowy budyń jaglany
Składniki na budyń jaglany:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowe lub tłuste krowie)
- szklanka malin
- łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki cukru (lub miód)
- 1/4 łyżeczki soli
Jak przygotować budyń jaglany:
Kaszę zalej wodą i odstaw na noc. Po tym czasie odlej na sitko i przepłucz porządnie pod zimną wodą.
Kaszę przełóż do rondelka, zalej wybranym mlekiem i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka, rozgotowana, a płyn wokół niej się zredukuje. Jeszcze ciepłą kaszę przełóż do kielicha mocnego blendera, dodaj owoce, wanilię i cukier/miód. Miksuj aż będzie miała idealnie kremową konsystencję. Na koniec dodaj 2 łyżki zimnego masła i ponownie zmiksuj. Ewentualnie dopraw do smaku.
Budyń (będzie jeszcze płynny) przelej do miseczek i odstaw do lodówki, aby stężał. Podawaj np. ze świeżymi owocami sezonowymi.
Różowa surówka z kapusty
Składniki na surówkę z kapusty:
- 1/3 główki czerwonej kapusty
- jabłko
- marchewka
- kilka cm białej części pora
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka ostrej musztardy
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu
Jak przygotować surówkę z kapusty:
Warzywa drobno poszatkuj. Połącz składniki sosu. Polej nimi kapustę, dopraw do smaku.
Placuszki z botwiną
Składniki na placuszki z botwiną:
- pęczek botwiny
- jajko
- ok. 3 łyżek mąki
- 3 łyżki świeżo tartego parmezanu
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Jak przygotować placuszki z botwiną:
Botwinę posiekaj, usmaż do miękkości. Ostudź. W misce połącz mąkę z jajkiem, parmezanem, proszkiem do pieczenia, szczypiorem i koprem. Dodaj botwinkę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, wlej odrobinę mleka. Wymieszaj. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię, smaż na złoto z obu stron.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Przepisy Jaśka Kuronia zgodne z dietą SIRT. To dzięki niej Adele przeszła spektakularną metamorfozę
Placek "Skubaniec" i gazowana rabarbarada, czyli przepisy Piotra Kucharskiego na dania z rabarbarem
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Agata Jędraszczak