Dania na różowo: hummus, budyń jaglany, chłodnik i placuszki

Różowa kuchnia Agaty
Różowe dania nie tylko pięknie prezentują się na talerzu, ale także obłędnie smakują. Kilka swoich pomysłów na przysmaki w tym kolorze przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna, Agata Jędraszczak. Na naszym stole pojawiły się: hummus, budyń jaglany, chłodnik, placuszki i surówka z kapusty.

Różowy hummus

Składniki na hummus:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy + woda pozostawiona po gotowaniu
  • 4 łyżki tahiny
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieczony burak
  • wędzona papryka, pestki granatu, oliwa - do podania

Jak przygotować hummus:

Opcja I- suszoną ciecierzycę (szklankę) zalej wodą i odstaw do napęcznienia na całą noc. Ciecierzycę odsącz, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (jeśli wyjmiesz z wody ziarenko i zgnieciesz je między palcami powinno bez żadnego oporu rozpaść się). Odlej (zachowaj wodę) i ostudź.

Opcja II- ciecierzycę z puszki odlej (zachowaj wodę).

Ciecierzycę umieść w misce, dodaj ząbek czosnku, taninę, burak i kilka łyżek wody z ciecierzycy. Miksuj ręczny blenderem, aż uzyskasz gładki krem. Konieczne będzie stopniowe dodawanie płynu od ciecierzycy, aby hummus miał gładką konsystencję. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą.

Przed podaniem posyp (opcjonalnie) szczyptą wędzonej papryki, ozdób ziarenkami granatu i obowiązkowo polej chlustem dobrej oliwy.

Różowy chłodnik z botwinki

Składniki na chłodnik z botwinki:

  • pęczek botwiny
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 ogórki gruntowe
  • pęczek koperku
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 1/2 litra maślanki
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet (kwasek cytrynowy)
  • jajka do podania, ugotowane na twardo

Jak przygotować chłodnik z botwinki:

Buraczki obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki, gotuj ok. 10 minut w małej ilości wody. Dodaj drobno posiekane liście botwiny, zalej taką ilością wody, by je przykryła. Gotuj ok. 5 minut - najważniejsze, żeby buraki nie były twarde. Ostudź. Możesz też dzień wcześniej ugotować całe obrane buraki, potem tylko je zetrzeć na tarce (lub kupić już gotowe, ugotowane buraki w sklepie). Do botwiny dodaj drobno posiekane lub starte na grubych oczkach tarki rzodkiewki, ogórki, posiekany szczypior i koper (trochę zostaw do posypania wierchu zupy). Zalej maślanką i jogurtem, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Różowy budyń jaglany

Składniki na budyń jaglany:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowe lub tłuste krowie)
  • szklanka malin
  • łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki cukru (lub miód)
  • 1/4 łyżeczki soli

Jak przygotować budyń jaglany:

Kaszę zalej wodą i odstaw na noc. Po tym czasie odlej na sitko i przepłucz porządnie pod zimną wodą.

Kaszę przełóż do rondelka, zalej wybranym mlekiem i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka, rozgotowana, a płyn wokół niej się zredukuje. Jeszcze ciepłą kaszę przełóż do kielicha mocnego blendera, dodaj owoce, wanilię i cukier/miód. Miksuj aż będzie miała idealnie kremową konsystencję. Na koniec dodaj 2 łyżki zimnego masła i ponownie zmiksuj. Ewentualnie dopraw do smaku.

Budyń (będzie jeszcze płynny) przelej do miseczek i odstaw do lodówki, aby stężał. Podawaj np. ze świeżymi owocami sezonowymi.

Różowa surówka z kapusty

Składniki na surówkę z kapusty:

  • 1/3 główki czerwonej kapusty
  • jabłko
  • marchewka
  • kilka cm białej części pora

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu

Jak przygotować surówkę z kapusty:

Warzywa drobno poszatkuj. Połącz składniki sosu. Polej nimi kapustę, dopraw do smaku.

Placuszki z botwiną

Składniki na placuszki z botwiną:

  • pęczek botwiny
  • jajko
  • ok. 3 łyżek mąki
  • 3 łyżki świeżo tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Jak przygotować placuszki z botwiną:

Botwinę posiekaj, usmaż do miękkości. Ostudź. W misce połącz mąkę z jajkiem, parmezanem, proszkiem do pieczenia, szczypiorem i koprem. Dodaj botwinkę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, wlej odrobinę mleka. Wymieszaj. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię, smaż na złoto z obu stron.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Przepisy Sebastiana Olmy na dania z serem w roli głównej. W pozostałych: grillowana cukinia, szparagi i pieczony łosoś

Przepisy Jaśka Kuronia zgodne z dietą SIRT. To dzięki niej Adele przeszła spektakularną metamorfozę

Placek "Skubaniec" i gazowana rabarbarada, czyli przepisy Piotra Kucharskiego na dania z rabarbarem

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Agata Jędraszczak

podziel się:

Pozostałe wiadomości