Canneloni z sosem pomidorowym, ricottą i czosnkiem niedźwiedzim z przepisu Sebastiana Olmy

Cannelloni z mięsem mielonym
Fot. Getty Images
Makaron canneloni to świetny pomysł na obiad i większą różnorodność w kuchni. W Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował taki makaron z sosem pomidorowym, ricottą i czosnkiem niedźwiedzim. Sprawdź jego przepis i przygotuj to pyszne danie samodzielnie.

Canneloni z sosem pomidorowym, ricottą i czosnkiem niedźwiedzim - przepis krok po kroku

Składniki na sos:

  • Pomidory malinowe - 1 kg
    • Czosnek - 5 ząbków
      • Bazylia - pęczek świeży
        • Sól, pieprz do smaku

          Składniki na canneloni:

          • Czosnek niedźwiedzi - 200
            • Parmezan - 200 g
              • Płatki migdałów - 100 g
                • Oliwa - opcjonalnie
                  • Ser riccotta - 500 g
                    • Makaron canelloni - 1 kg
                      • Bazylia świeża - pęczek
                        • Migdały - 50 g

                          Sposób przygotowania canneloni z sosem pomidorowym, ricottą i czosnkiem niedźwiedzim

                          1. Pomidory zmiksuj z czosnkiem i bazylią w robocie kuchennym. Przełóż do garnka i gotuj aż lekko odparują, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
                            1. Czosnek niedźwiedzi zmiksuj w robocie kuchenny razem z parmezanem i płatkami migdałów, jeśli masa będzie bardzo sucha dodaj odrobiny oliwy. Następnie do zmiksowanej masy dodaj ser ricotta i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego i odłóż do lodówki.
                              1. Gotowy makaron Canelloni nadziej farszem z ricotty i czosnku niedźwiedziego. Na spodzie naczynia lub garnka ułóż porcje sosu, następnie dodaj makaron z nadzieniem i dalej zalej sosem. Na wierzch nasyp ser mozzarella i całość wstaw do piekarnika na 30 minut do temp. 170 st. C. Po tym czasie wyjmij naczynie, udekoruj liśćmi bazylii i posyp prażonymi migdałami.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Sebastian Olma

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana