Canneloni z sosem pomidorowym, ricottą i czosnkiem niedźwiedzim - przepis krok po kroku
Składniki na sos:
- Pomidory malinowe - 1 kg
- Czosnek - 5 ząbków
- Bazylia - pęczek świeży
- Sól, pieprz do smaku
Składniki na canneloni:
- Czosnek niedźwiedzi - 200
- Parmezan - 200 g
- Płatki migdałów - 100 g
- Oliwa - opcjonalnie
- Ser riccotta - 500 g
- Makaron canelloni - 1 kg
- Bazylia świeża - pęczek
- Migdały - 50 g
Sposób przygotowania canneloni z sosem pomidorowym, ricottą i czosnkiem niedźwiedzim
- Pomidory zmiksuj z czosnkiem i bazylią w robocie kuchennym. Przełóż do garnka i gotuj aż lekko odparują, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Czosnek niedźwiedzi zmiksuj w robocie kuchenny razem z parmezanem i płatkami migdałów, jeśli masa będzie bardzo sucha dodaj odrobiny oliwy. Następnie do zmiksowanej masy dodaj ser ricotta i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego i odłóż do lodówki.
- Gotowy makaron Canelloni nadziej farszem z ricotty i czosnku niedźwiedziego. Na spodzie naczynia lub garnka ułóż porcje sosu, następnie dodaj makaron z nadzieniem i dalej zalej sosem. Na wierzch nasyp ser mozzarella i całość wstaw do piekarnika na 30 minut do temp. 170 st. C. Po tym czasie wyjmij naczynie, udekoruj liśćmi bazylii i posyp prażonymi migdałami.
Zobacz także:
- Cannelloni – makaron, który może być przygotowany na wiele różnych sposobów
- Przepis na nadziewany makaron cannelloni. Zrobisz go w godzinę!
- Farfalle, cannelloni i spaghetti. Makarony na piknik
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
podziel się: