Przepis na nadziewany makaron cannelloni. Zrobisz go w godzinę!

Cannelloni z mięsem mielonym
Fot. Getty Images
Nie masz pomysłu na obiad? Jeżeli tak, wypróbuj przepis na makaron cannelloni, który na pewno zasmakuje Tobie i Twojej rodzinie.
  • Makaron cannelloni ze szpinakiem – sposób na zdrowy i niecodzienny obiad
    • Makaron cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

      Zobacz też: Kuchnia na wzdęcia. Przepisy, które pozwolą uniknąć wzdęć

      Makaron cannelloni pochodzi z Włoch i kształtem przypomina rurki o średnicy około 3 cm. Włosi znaleźli wiele sposób na jego nadzienie, a jednym z nich jest szpinak. Jeśli chcesz być zdrowy i serwować zdrowie swoim najbliższym, warto zadbać o to, aby na talerzach znalazły się warzywa.

      Makaron cannelloni ze szpinakiem – sposób na zdrowy i niecodzienny obiad

      Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Makaron cannelloni ze szpinakiem dostarczy nam także beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny. Bogaty jest również w potas, żelazo i kwas foliowy. Szpinak jest też dobrym źródłem magnezu. Spożywanie go obniża podatność na stres, uspokaja oraz zapobiega bólom i zawrotom głowy. Aby wykorzystać potencjał i wartości odżywcze tej rośliny, można przygotować smaczny makaron cannelloni ze szpinakiem. Oprócz doskonałego smaku, potrawa doda nam sił i niezbędnych witamin.

      Zobacz film: Ekologiczny makaron, źródło: Dzień Dobry TVN

      Jak zrobić makaron cannelloni ze szpinakiem?

      Aby przyrządzić trzy porcje makaronu cannelloni ze szpinakiem należy przygotować:

      Farsz :

      · 600 g liści szpinaku,

      · 3 ząbki czosnku,

      · 250 g sera typu feta,

      · starta gałka muszkatołowa,

      · jedna łyżka śmietany,

      · trzy łyżki masła,

      · 2 łyżki oliwy,

      · sól.

      Sos beszamelowy:

      · 3 łyżki masła,

      · 2 pełne łyżki mąki,

      · 500 ml mleka,

      · 1 łyżeczka Vegety,

      · 125 g sera żółtego.

      Przygotowanie:

      Makaron cannelloni ze szpinakiem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Najpierw umyj szpinak i wrzuć go do gotującej się wody na około cztery minuty. Następnie odcedź i pozostaw na chwilę do przestygnięcia. Następnie wyciśnij ręcznie nadmiar wody i posiekaj. Kolejnym krokiem jest obranie czosnku i podsmażenie go na patelni wraz z oliwą z oliwek. Należy uważać, aby czosnek się nie przypalił. Na patelnię dodaj szpinak, odrobinę gałki muszkatołowej, łyżkę śmietany i sól. Smaż jeszcze kilka minut, od czasu do czasu przemieszaj i pozostaw na chwilę do przestygnięcia. Kiedy całość lekko się ostudzi, dodaj pokrojoną w kostkę fetę. Farsz zrobiony – teraz wypełnij nim makaronowe rurki i wystaw na wysmarowanej oliwą blasze. Zostało jedynie przyrządzić sos beszamelowy. Aby go zrobić, należy ugotować ze sobą wszystkie składniki na sos, nie powinien być zbyt gęsty. Wylej go na blachę, tak aby przykrywał wszystkie rurki i posyp je startym serem. Całość zapiecz w temperaturze 180℃ przez około pół godziny. Po upieczeniu odczekaj piętnaście minut, aby masa była lepiej ujednolicona.

      Makaron cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

      Istnieje wiele przepisów na ten rodzaj makaronu. Makaron cannelloni ze szpinakiem jest bardzo smaczny, lecz jest to potrawa bez mięsa. Makaron cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym to świetna alternatywa. Danie również będzie smacznym sposobem na wykorzystanie makaronowych rurek. Aby je wykonać będziemy potrzebować (składniki na trzy porcje):

      · ½ kg mięsa mielonego (może to być np. mieszanka mięsa z indyka z mięsem wieprzowym),

      · makaron cannelloni,

      · 1 cebula,

      · 1 łyżka startego sera,

      · 2 niewielkie przeciery pomidorowe,

      · jajko,

      · sól i pieprz,

      · czosnek,

      · olej do smażenia.

      Przygotowanie:

      Makaron cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym jest daniem prostym w przygotowaniu. Na początku wystarczy podsmażyć mięso mielone na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać do tego cebulę i po usmażeniu przełożyć całość do miski. Dorzucić ser, sprasowany czosnek, sól i pieprz. Później wbić jajko i wszystko razem dokładnie wymieszać. Farsz jest już gotowy. Teraz należy wypełnić nim makaronowe rurki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Aby zrobić sos, trzeba rozcieńczyć sos pomidorowy w dwóch szklankach wody i doprawić solą i pieprzem. Następnie, tak samo jak przy poprzedniej wersji, należy zalać rurki sosem i posypać serem. Piec w temperaturze 200℃ przez 45 minut. Smaczny makaron cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym gotowy.

      Inne ciekawe propozycje to między innymi faszerowany makaron cannelloni , makaron cannelloni z kurczakiem, makaron cannelloni nadziewany mięsem mielonymi i pieczarkami .

      Istnieje wiele przepisów na makaron cannelloni. Wybierz swój i zachwyć nowym smakiem swoją rodzinę i gości. To, czy wybierzesz wersję ze szpinakiem, czy z mięsem i pomidorami, zależy tylko od Ciebie.

      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

      podziel się:

      Pozostałe wiadomości