Grillowane szparagi z owczym serem i pistacjami po grecku - przepis
Składniki:
- 500 g szparagów białych
- 50 ml oliwy extra vergine
- 60 g dojrzałego sera owczego manchego
- garść pistacji
- 50 g masła
- sól
Sposób przygotowania grillowanych szparagów z owczym serem
Szparagi obieramy i gotujemy al dente. Układamy je na grillu albo na patelni grillowej. Grillujemy z każdej strony. Wykładamy na talerz. Na patelni roztapiamy masło wymieszane pół na pół z oliwą. Solimy. Skrapiamy szparagi, posypujemy je manchego w płatkach i rozdrobnionymi pistacjami.
Zobacz także:
- Zapiekane szparagi z młodymi ziemniakami i sosem serowym
- Zapiekanka ze szparagami z przepisu Grzegorza Zawieruchy
- Wiosenne pyszności: tosty ze szparagami, zapiekany ser z pomidorami i szczawiowa z marynowanym jajkiem
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Kieżun
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: