Zapiekanka ze szparagami z przepisu Grzegorza Zawieruchy

Szparagi. Zupa, krem i risotto
Fot. Getty Images/fcafotodigital;
Sezon na szparagi właśnie trwa. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przedstawił swoje przepisy na pyszne dania. Sprawdź, jak przygotować prostą i smaczną zapiekankę ze szparagami i ciesz się apetycznym, zielonym i zdrowym obiadem.

Zapiekanka ze szparagami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów,
    • 50 g posiekanych migdałów,
      • 80 g startego parmezanu,
        • 3 jajka,
          • 500 ml płynnej śmietany 36%,
            • sól pieprz do smaku,
              • sałata rzymska,
                • szczawik krwisty do dekoracji.

                  Sposób przygotowania zapiekanki ze szparagami

                  1. Szparagi myjemy i odcinamy końce. Blanszujemy.
                    1. Na suchej patelni prażymy posiekane migdały.
                      1. W miseczce ubijamy jajka, dodajemy śmietanę, migdały i parmezan. Lekko solimy i pieprzymy.
                        1. Szparagi odsączamy, dokładnie osuszamy i kroimy na 3-4 cm kawałki.
                          1. Umieszczamy szparagi w naczyniu żaroodpornym i zalewamy masą śmietankowo-jajową.
                            1. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

                              Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Grzegorz Zawieruchy

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości