Zapiekanka ze szparagami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów,
- 50 g posiekanych migdałów,
- 80 g startego parmezanu,
- 3 jajka,
- 500 ml płynnej śmietany 36%,
- sól pieprz do smaku,
- sałata rzymska,
- szczawik krwisty do dekoracji.
Sposób przygotowania zapiekanki ze szparagami
- Szparagi myjemy i odcinamy końce. Blanszujemy.
- Na suchej patelni prażymy posiekane migdały.
- W miseczce ubijamy jajka, dodajemy śmietanę, migdały i parmezan. Lekko solimy i pieprzymy.
- Szparagi odsączamy, dokładnie osuszamy i kroimy na 3-4 cm kawałki.
- Umieszczamy szparagi w naczyniu żaroodpornym i zalewamy masą śmietankowo-jajową.
- Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie?
- Sezon na szparagi. Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego
- W kuchni Magdy Gessler: "Białe szparagi to królowe warzyw"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawieruchy
podziel się: