Zapiekanka ze szparagami z przepisu Grzegorza Zawieruchy

Szparagi. Zupa, krem i risotto
Fot. Getty Images/fcafotodigital;
Sezon na szparagi właśnie trwa. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przedstawił swoje przepisy na pyszne dania. Sprawdź, jak przygotować prostą i smaczną zapiekankę ze szparagami i ciesz się apetycznym, zielonym i zdrowym obiadem.

Zapiekanka ze szparagami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów,
  • 50 g posiekanych migdałów,
  • 80 g startego parmezanu,
  • 3 jajka,
  • 500 ml płynnej śmietany 36%,
  • sól pieprz do smaku,
  • sałata rzymska,
  • szczawik krwisty do dekoracji.

Sposób przygotowania zapiekanki ze szparagami

  1. Szparagi myjemy i odcinamy końce. Blanszujemy.
  2. Na suchej patelni prażymy posiekane migdały.
  3. W miseczce ubijamy jajka, dodajemy śmietanę, migdały i parmezan. Lekko solimy i pieprzymy.
  4. Szparagi odsączamy, dokładnie osuszamy i kroimy na 3-4 cm kawałki.
  5. Umieszczamy szparagi w naczyniu żaroodpornym i zalewamy masą śmietankowo-jajową.
  6. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się: