Placuszki z komosy ryżowej z dipem jogurtowym według Grzegorza Zawieruchy

Placki z komosy ryżowej
Placuszki z komosy ryżowej z dipem jogurtowym według Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Mateusz Jagielski/East News
Pomysłowe drugie śniadanie z fantazją? Koniecznie wypróbuj przepis Grzegorza Zawieruchy. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował, jak przygotować placuszki z komosy ryżowej z dipem jogurtowym. Warto wypróbować je w domu. 

Placuszki z komosy ryżowej z dipem jogurtowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 duża cukinia (3 szklanki startej cukinii),
    • ½ szklanki komosy ryżowej,
      • 1 mała cebula,
        • 1 ząbek czosnku,
          • 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki,
            • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
              • 2 łyżki soku z cytryny,
                • sól i pieprz do smaku,
                  • 1 łyżeczka oregano,
                    • 1 łyżeczka bazylii,
                      • garść szczypiorku.

                        Składniki do dipu:

                        • 6-8 łyżek gęstego jogurtu greckiego,
                          • 1-2 łyżki posiekanej mięty,
                            • 1 łyżeczka soku z limonki,
                              • pieprz i sól do smaku,
                                • kiełki do dekoracji.

                                  Sposób przygotowania placuszków z komosy ryżowej

                                  1. Do garnka wlewamy szklankę wody, solimy i dosypujemy komosę, gotujemy aż do momentu wrzenia.
                                    1. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut.
                                      1. Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na patelni. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce i wyciskamy z niej jak najwięcej wody, jeśli będzie zbyt mokra, placki nie będą zwarte i chrupkie.
                                        1. W jednej misce mieszamy cukinie, wystudzoną komosę, proszek do pieczenia, mąkę, sok z cytryny i przyprawy.
                                          1. Dokładnie mieszamy ze sobą składniki. Małe placuszki pieczemy około 20 minut w piekarniku.
                                            1. Składniki do sosu mieszamy ze sobą.
                                              1. Sos podajemy schłodzony jako dodatek do placuszków.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Teofila Siewko

                                                Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana