Placuszki z komosy ryżowej z dipem jogurtowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 duża cukinia (3 szklanki startej cukinii),
- ½ szklanki komosy ryżowej,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- garść szczypiorku.
Składniki do dipu:
- 6-8 łyżek gęstego jogurtu greckiego,
- 1-2 łyżki posiekanej mięty,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- pieprz i sól do smaku,
- kiełki do dekoracji.
Sposób przygotowania placuszków z komosy ryżowej
- Do garnka wlewamy szklankę wody, solimy i dosypujemy komosę, gotujemy aż do momentu wrzenia.
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut.
- Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na patelni. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce i wyciskamy z niej jak najwięcej wody, jeśli będzie zbyt mokra, placki nie będą zwarte i chrupkie.
- W jednej misce mieszamy cukinie, wystudzoną komosę, proszek do pieczenia, mąkę, sok z cytryny i przyprawy.
- Dokładnie mieszamy ze sobą składniki. Małe placuszki pieczemy około 20 minut w piekarniku.
- Składniki do sosu mieszamy ze sobą.
- Sos podajemy schłodzony jako dodatek do placuszków.
Zobacz także:
- Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego
- Placki warzywne w różnych odsłonach według przepisów Darii Ładochy
- Placki z kalarepki z sałatką z rzodkiewek i ogórka - przepis Darii Ładochy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News
podziel się: