Placuszki z komosy ryżowej z dipem jogurtowym według Grzegorza Zawieruchy

Placki z komosy ryżowej
Placuszki z komosy ryżowej z dipem jogurtowym według Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Mateusz Jagielski/East News
Pomysłowe drugie śniadanie z fantazją? Koniecznie wypróbuj przepis Grzegorza Zawieruchy. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował, jak przygotować placuszki z komosy ryżowej z dipem jogurtowym. Warto wypróbować je w domu. 

Placuszki z komosy ryżowej z dipem jogurtowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 duża cukinia (3 szklanki startej cukinii),
  • ½ szklanki komosy ryżowej,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • garść szczypiorku.

Składniki do dipu:

  • 6-8 łyżek gęstego jogurtu greckiego,
  • 1-2 łyżki posiekanej mięty,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • pieprz i sól do smaku,
  • kiełki do dekoracji.

Sposób przygotowania placuszków z komosy ryżowej

  1. Do garnka wlewamy szklankę wody, solimy i dosypujemy komosę, gotujemy aż do momentu wrzenia.
  2. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut.
  3. Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na patelni. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce i wyciskamy z niej jak najwięcej wody, jeśli będzie zbyt mokra, placki nie będą zwarte i chrupkie.
  4. W jednej misce mieszamy cukinie, wystudzoną komosę, proszek do pieczenia, mąkę, sok z cytryny i przyprawy.
  5. Dokładnie mieszamy ze sobą składniki. Małe placuszki pieczemy około 20 minut w piekarniku.
  6. Składniki do sosu mieszamy ze sobą.
  7. Sos podajemy schłodzony jako dodatek do placuszków.

Zobacz także:

podziel się: