Pieczona jagnięcina z wiosennymi warzywami - przepis
Składniki:
- 1 łopatka jagnięciny bez kości,
- 0,5 kg młodych ziemniaków,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1 pomarańcza,
- 1 gałązka rozmarynu,
- 2 garście świeżego szpinaku,
- 2 garście świeżego groszku cukrowego,
- 100 g masła,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 szalotka,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- sól i pieprz do smaku.
Pieczona jagnięcina z wiosennymi warzywami - sposób przygotowania
- Z umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Rozmaryn drobno siekamy.
- Mięso rozcinamy na około 2-3 cm kawałek, doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i skórką z pomarańczy. Zwijamy jak do pieczenia i związujemy za pomocą sznurka.
- W rondelku gotujemy na małym ogniu sok z pomarańczy, białe wino, sos sojowy i miód.
- W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 1,5 h regularnie podlewając sosem z rondelka.
- Od szparag oddzielamy główki. Gotujemy je razem z obranymi ziemniakami w osolonej wodzie około 20 minut.
- Resztę łodyg szparagów i zielone warzywa najpierw blanszujemy. Później na patelni z dodatkiem masła obsmażamy szalotkę.
- Następnie dodajemy szparagi i groszek cukrowy. Na końcu szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki z łodygami szparag ugniatamy z dodatkiem masła i dwiema łyżkami śmietany.
- Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem z pieczenia i serwujemy w towarzystwie zielonych warzyw oraz purée ziemniaczano-szparagowym.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kuskus z kalafiora podbija polskie stoły. Wyjaśniamy, jak zrobić go krok po kroku
- Niecodzienne dania na co dzień według Grzegorza Zawieruchy
- Desery lodowe. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: