Naleśniki z serem feta i dipem pomidorowym - przepis Grzegorza Zawieruchy

Naleśniki z fetą i dipem pomidorowym
Naleśniki z serem feta i dipem pomidorowym - przepis Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Mateusz Jagielski/East News
Przedstawiamy świetny pomysł na drugie śniadanie zamiast nudnej kanapki. Naleśniki z serem feta i dipem pomidorowym to pyszny posiłek, który można wziąć do pracy lub do szkoły. Sprawdź, jak przygotował je Grzegorz Zawierucha w Dzień Dobry TVN z autorskiego przepisu. 

Naleśniki z serem feta i dipem pomidorowym - przepis krok po kroku

Składniki na farsz:

  • 250 g świeżego szpinaku lub mrożonego,
  • 10 kawałków suszonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa i masło,
  • 150 g sera feta,
  • 4 łyżki łuskanego słonecznika.

Składniki na naleśniki:

  • 1 jajko,
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej,
  • 1 ½ szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 3 łyżki oleju,
  • ¼ łyżeczki soli.

Składniki na dip pomidorowy:

  • 2 łyżeczki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 cebuli,
  • 700 ml przecieru pomidorowego (passaty),
  • przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, szczypta cukru,
  • świeża bazylia,
  • rukola do dekoracji.

Sposób przygotowania naleśników z fetą i dipem pomidorowym

  1. Wymyty i osuszony szpinak wrzucamy na patelnię i chwilę smażymy, aż „opadnie”.
  2. Przekładamy na talerz do ostygnięcia.
  3. Do garnka wrzucamy 2 łyżki masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy i mieszamy i dorzucamy ponownie szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Na naleśnika rozkładamy szpinak, pokrojoną w kosteczkę fetę oraz suszone pomidory.
  5. Doprawiamy suszonym oregano i zmielonym pieprzem. Zawijamy naleśnik w roladkę.
  6. Podajemy z dipem pomidorowym.
  7. Dip pomidorowy: w garnku na oliwie szklimy pokrojony czosnek i cebulę. Dodajemy przecier. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.

Zobacz także:

podziel się: