Naleśniki z serem feta i dipem pomidorowym - przepis krok po kroku
Składniki na farsz:
- 250 g świeżego szpinaku lub mrożonego,
- 10 kawałków suszonych pomidorów,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa i masło,
- 150 g sera feta,
- 4 łyżki łuskanego słonecznika.
Składniki na naleśniki:
- 1 jajko,
- 1 ½ szklanki mąki pszennej,
- 1 ½ szklanki mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- 3 łyżki oleju,
- ¼ łyżeczki soli.
Składniki na dip pomidorowy:
- 2 łyżeczki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 cebuli,
- 700 ml przecieru pomidorowego (passaty),
- przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, szczypta cukru,
- świeża bazylia,
- rukola do dekoracji.
Sposób przygotowania naleśników z fetą i dipem pomidorowym
- Wymyty i osuszony szpinak wrzucamy na patelnię i chwilę smażymy, aż „opadnie”.
- Przekładamy na talerz do ostygnięcia.
- Do garnka wrzucamy 2 łyżki masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy i mieszamy i dorzucamy ponownie szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na naleśnika rozkładamy szpinak, pokrojoną w kosteczkę fetę oraz suszone pomidory.
- Doprawiamy suszonym oregano i zmielonym pieprzem. Zawijamy naleśnik w roladkę.
- Podajemy z dipem pomidorowym.
- Dip pomidorowy: w garnku na oliwie szklimy pokrojony czosnek i cebulę. Dodajemy przecier. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.
Zobacz także:
- Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski
- Naleśniki idealne według Polana
- Pomysły na naleśniki: w sałatce, jako makaron i po japońsku. Przepisy Cristiny Catese
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News
podziel się: