Sok ze szpinaku ma właściwości oczyszczające, przeciwutleniające i wzmacniające odporność organizmu.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotowali Sebastian Olma i Iwo Minich, uczestnik MasterChef Nastolatki.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Quiche to placek wykonany z kruchego ciasta. Podaje się go z różnego rodzaju wytrawnymi nadzieniami. Quiche pozwala na tworzenie wielu kombinacji smakowych, dzięki czemu stanowi bardzo popularne danie, serwowane przede wszystkim jako przystawka. Można podawać je zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Danie jest pożywne i zdrowe, a przy tym niezwykle smaczne.
Aby przygotować to danie, wcale nie trzeba być mistrzem kuchni. Wystarczy pomysłowość, bo zapiekanka ziemniaczana z boczkiem może zawierać takie składniki, jakie lubimy najbardziej.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne naleśniki. Sprawdź jego przepis na to danie z jajkami poche, szpinakiem i sosem holenderskim.
Jesień trwa, sezon grzybowy w pełni. Dodatkowo dzisiaj obchodzimy Dzień Chłopaka. Z tej okazji Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował rydze zapiekane ze szpinakiem i serem Gryoeer.
Chłodnik to danie, które kojarzy się z latem, ciepłymi wieczorami i upalnymi popołudniami. Podawany na zimno jest idealny na obiad i popołudniową przekąskę. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała chłodnik z ogórków małosolnych ze szpinakiem, fetą i awokado. Sprawdź jej przepis.
Poke to hawajski termin na rzeczy pokrojone w kostkę. Wymawia się go "poh-kay". Jest to danie z ryżu, do którego dodaje się najczęściej surową rybę i roślinne dodatki. Potrawa nazywana jest również hawajskim poke, sushi poke lub poke bowl. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese zaprezentowała, jak przygotować Poke ze szpinakiem, groszkiem, łososiem i awokado. Sprawdź jej przepis.
Przedstawiamy świetny pomysł na drugie śniadanie zamiast nudnej kanapki. Naleśniki z serem feta i dipem pomidorowym to pyszny posiłek, który można wziąć do pracy lub do szkoły. Sprawdź, jak przygotował je Grzegorz Zawierucha w Dzień Dobry TVN z autorskiego przepisu.
Zupa z młodej kapusty z fasolką szparagową i szpinakiem to propozycja w sam raz na wiosenny obiad. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak przyrządzać to danie. Sprawdź jej przepis.
Ciasto leśny mech lub leśna murawa to niesamowity deser w przepięknym, żywym, zielonym kolorze. Idealne na rozpoczęcie wiosny. Za jego wspaniałą barwę odpowiada szpinak. Sprawdź, jak przygotować ciasto w wersji fit i tradycyjnej.
Poznaj przepisy Sebastiana Olmy.
Lato to czas, w którym mamy dostęp do najpyszniejszych, świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Co prawda większość z nich jest dostępna przez cały rok, ale najbardziej wartościowe i intensywne w smaku są właśnie latem. Poniżej znajdziecie 5 warzyw, które warto jeść w sierpniu i kilka przepisów z ich wykorzystaniem.
Ciasto shrek to delikatne ciasto na biszkoptowym spodzie, z zieloną galaretką i zielonym budyniem. Wypiek jest pracochłonny, ale można także wykorzystać wersję prostszą, z gotowymi biszkoptami. Ciasto shrek na biszkoptach smakuje nie tylko najmłodszym, choć najczęściej przygotowywane jest na dziecięce przyjęcia.
26 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Choć w czasach dzieciństwa wielu z nas nie przepadało za "zieloną, niedoprawioną papką", to z wiekiem zaczęliśmy doceniać i przyrządzać na różne sposoby to warzywo. A w jakiej postaci jest najzdrowsze? O to zapytaliśmy Ulę Somow, dietetyczkę.
Weekend powinien być zdecydowanie czasem odpoczynku i relaksu, a nie stania w kuchni i gotowania, by zapełnić żołądki domowników. Dlatego to, co masz przygotować w sobotę i w niedzielę, zrób w piątek. Raz ugotowane dania wystarczą na cały weekend. Sprawdź przepisy Darii Ładochy na pieczonego kurczaka, ziemniaki w sosie ziołowym, ekspresowy krem z pora, sałatkę ze szpinakiem oraz kanapki z awokado.
Mrożonki to coś, co każdy z nas powinien w domu mieć. Mrożone warzywa są fenomenalne – nie tracą wiele wartości odżywczych, można je szybko przygotować, zajmują mało miejsca w zamrażarce, a także nadają się do długiego przechowywania. Jeśli robić zapasy na kwarantannę to tylko z mrożonek!
Szpinak jest bogaty w wiele składników odżywczych, dlatego warto wykorzystywać go w kuchni. Warzywo to można przygotować na wiele różnych sposobów, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha zrobił dla nas: szpinakowe gnocchi z ricottą i palonym masłem, piersi z kurczaka w sosie cytrynowym ze szpinakiem oraz tagiatelle z polędwicą wołową i szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym.
Dania ze szpinakiem są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował dla nas makaron w sosie pomidorowym ze szpinakowo-selerowymi pulpecikami, makaron faszerowany szpinakiem i fetą zapiekany pod sosem pomidorowym, hiszpański gulasz z cieciorką i szpinakiem, a także placki z kukurydzy i szpinaku.
Przygotuj pyszne i zdrowe dania z piekarnika. Sebastian Olma przedstawia przepisy na szpinakową lasagne, polędwiczki z salsą cukiniową i zapiekane owoce z budyniem.
"Nie mamy jakiegoś, takiego wielkiego sekretu jak np. Lewandowscy te 'kule mocy' (...) my jemy konsekwentnie dobrze" mówiła w kuchni Dzień Dobry TVN Dominika Fetraś. Zobaczcie jakie smakołyki przygotowała nam dziś w kuchni. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy ze szpinakiem w roli głównej. Co powiecie na soczystego indyka ze szpinakiem, tartę serową ze szpinakiem i truskawkami lub faszerowane szpinakiem i pieczarkami w miodzie kajzerki?
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i Sylwia Chrzanowska, uczestniczka programu "Masterchef", przygotowały: sałatkę ze szpinakiem, gruszką i serem gorgonzola, mini ciastka francuskie z figami i sosem gorgonzola, muffinki z gorgonzolą oraz zupę szpinakową. Smacznego!
W orzechowej kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach przygotowała same pyszności: tartę z gorgonzolą na orzechowym spodzie, czekoladowe ciasteczka z migdałami w karmelu, kurczaka z orzechami nerkowca i śliwki z orzechową kruszonką. Palce lizać! Skorzystajcie z przepisów Ani Starmach na naszej stronie www.
Paulina Krupińska ostatnio odkryła w sobie nową pasję. Czy tylko gotowanie? W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem na zielono!
Zapraszamy na orientalny piknik! W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło przygotował m.in.: roladki z bakłażana z twarożkiem z nerkowców, chleb z oliwkami, sałatkę z młodego szpinaku z miodowym winegretem, hummus z zielonego groszku oraz tureckki ratatuj. Skorzystajcie z jego przepisów!
Pierwszoplanową rolę w kuchni Dzień Dobry TVN grają dziś warzywa. Jan Paszkowski, uczestnik „MasterChefa, przygotował sałatkę z kaszy kuskus i piersi kurczaka, warzywny gulasz z cieciorki ze szpinakiem i fetą oraz sałatkę z zielonej soczewicy i brokułów. Jak przygotowuje się kuskus? Lubicie cieciorkę?
A odnalazła się w kuchni Dzień Dobry TVN:) Agata Nizińska to wnuczka legendy PRL-owskiego kina i odtwórcy niepowtarzalnej Marysi z „Poszukiwanego, poszukiwanej”, czyli Wojciecha Pokory. Jak sama przyznaje, nie miała wyjścia, musiała pójść w ślady dziadka. Stara się łączyć dwie pasje – aktorstwo i śpiew. Chętnie fotografowana dzięki urodzie i świetnej sylwetce. Jak ją utrzymuje?