Poke ze szpinakiem, groszkiem, łososiem i awokado - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g filetu z łososia,
- 80 g ryżu,
- 100 g szpinaku,
- 50 g grochu,
- 1 awokado,
- szczypiorek,
- 2 cm świeżego imbiru,
- olej sezamowy,
- 1 1/2 łyżki stołowej sosu sojowego,
- 1 łyżka stołowa białych nasion sezamu,
- 1 łyżka stołowa czarnuszki,
- 1 łyżka octu balsamicznego.
Sposób przygotowania poke ze szpinakiem
- Ugotować ryż.
- Umyj i osusz szpinak.
- Blanszuj groszek w osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie przepłucz go pod zimną wodą i odcedź.
- Usuń skórę z fileta łososia, pokrój go w kostkę i umieść w misce.
- Przygotować sos z sosu sojowego, oleju sezamowego, octu balsamicznego i połowy świeżo startego imbiru, dobrze wymieszać i skropić nim łososia, a następnie odstawić.
- Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w paski.
- Uprażyć sezam.
- W tym momencie komponujemy danie.
- Można wybrać ryż jako podstawę, a następnie ułożyć składniki na wierzchu, lub ułożyć składniki obok siebie - ja lubię ten sposób.
- Dodaj szczypiorek, trochę więcej imbiru i sosu sojowego, a na koniec sezam i nasiona czarnuszki.
Zobacz także:
- Szpinak - czy w każdej formie jest zdrowy? Dietetyczka o faktach i mitach dotyczących tego warzywa
- Szpinak na wiele sposobów. Pyszne dania Grzegorza Zawieruchy
- Dania ze szpinakiem w roli głównej. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News.
podziel się: