Poke ze szpinakiem, groszkiem, łososiem i awokado Cristiny Catese

Poke bowl ze szpinakiem
Poke ze szpinakiem, groszkiem, łososiem i awokado Cristiny Catese
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News.
Poke to hawajski termin na rzeczy pokrojone w kostkę. Wymawia się go "poh-kay". Jest to danie z ryżu, do którego dodaje się najczęściej surową rybę i roślinne dodatki. Potrawa nazywana jest również hawajskim poke, sushi poke lub poke bowl. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese zaprezentowała, jak przygotować Poke ze szpinakiem, groszkiem, łososiem i awokado. Sprawdź jej przepis. 

Poke ze szpinakiem, groszkiem, łososiem i awokado - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g filetu z łososia,
  • 80 g ryżu,
  • 100 g szpinaku,
  • 50 g grochu,
  • 1 awokado,
  • szczypiorek,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • olej sezamowy,
  • 1 1/2 łyżki stołowej sosu sojowego,
  • 1 łyżka stołowa białych nasion sezamu,
  • 1 łyżka stołowa czarnuszki,
  • 1 łyżka octu balsamicznego.

Sposób przygotowania poke ze szpinakiem

  1. Ugotować ryż.
  2. Umyj i osusz szpinak.
  3. Blanszuj groszek w osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie przepłucz go pod zimną wodą i odcedź.
  4. Usuń skórę z fileta łososia, pokrój go w kostkę i umieść w misce.
  5. Przygotować sos z sosu sojowego, oleju sezamowego, octu balsamicznego i połowy świeżo startego imbiru, dobrze wymieszać i skropić nim łososia, a następnie odstawić.
  6. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w paski.
  7. Uprażyć sezam.
  8. W tym momencie komponujemy danie.
  9. Można wybrać ryż jako podstawę, a następnie ułożyć składniki na wierzchu, lub ułożyć składniki obok siebie - ja lubię ten sposób.
  10. Dodaj szczypiorek, trochę więcej imbiru i sosu sojowego, a na koniec sezam i nasiona czarnuszki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości