Mięso można łączyć z warzywami, jajkiem i oczywiście pysznym sosem. To, na jaką mieszankę składników i proporcji się zdecydujemy, zależy wyłącznie od naszej kreatywności. Dziś proponujemy kilka przepisów, po jakie możecie sięgnąć, biorąc na warsztat popularne danie zwane zapiekanką.
Przepisy Darii Ładochy
Boczek i ziemniaki – zgrany duet
Jeśli dbamy o szczupłą sylwetkę, nie warto sięgać po to zestawienie zbyt często. Jedzone od czasu do czasu jednak na pewno nie zaszkodzi. Tylko jakie inne składniki wykorzystać, aby zapiekanka smakowała jak najlepiej?
Na pewno świetnie będzie komponować się jajko, ale także ser (również ten dojrzewający), cebula, grzyby oraz grillowane warzywa, a nawet szczypiorek. Choć pomysł wykorzystania owoców w zapiekance brzmi dość odważnie, to warto wiedzieć, że boczek świetnie komponuje się z mango, śliwką, ananasem czy gruszką. Z sosu w tej potrawie możemy zrezygnować, jeśli jednak zdecydujemy się po niego sięgnąć, może być on śmietanowy czy serowy. Smaku nadadzą zdecydowanie zioła np. rozmaryn, koperek czy tymianek.
Poniżej prezentujemy przepisy na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i jajkiem
Pożywna i niezwykle sycąca zapiekanka z ziemniakami. W tej wersji można ją podawać wraz z kefirem lub zsiadłym mlekiem. Potrzebujemy:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 4 jajka,
- 200 g boczku,
- 250 g sera żółtego,
- 500 g pieczarek,
- 300 g brokułów,
- 250 ml śmietany 18%,
- przyprawy (czosnek mielony, sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa).
Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w plasterki. Tak samo postępujemy w przypadku jajek. Cebulkę drobno szatkujemy, boczek kroimy w paski i całość podsmażamy na patelni, przyprawiając solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy, a brokuły gotujemy w osolonej wodzie. Tak przygotowane składniki układamy warstwowo w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, zaczynając od ziemniaków. Potem kładziemy na nich warstwę cebulki z boczkiem, warstwę pieczarek, brokułów i posypujemy żółtym serem startym na grubych oczkach. Na koniec układamy pokrojone w plasterki jajka. Ilość warstw zależy od wysokości naszego naczynia. Ostatnia warstwa powinna składać się z ziemniaków. Wierzch grubo posypujemy serem, a całość zalewamy sosem czosnkowo-paprykowym (przygotowanym ze śmietany i przypraw). Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni Celsjusza na około 25 minut. Kiedy wierzch się zarumieni, zapiekanka jest gotowa.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i warzywami
Ta zapiekanka z ziemniaków z boczkiem powinna przypaść do gustu paniom. Jest nieco lżejsza niż poprzednia, a zamiast ananasa można wykorzystać np. gruszkę. Danie będzie równie pyszne. Potrzebujemy:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 150 g boczku,
- 200 g parmezanu,
- puszkę kukurydzy,
- puszkę ananasa,
- 15 pomidorków koktajlowych,
- 150 g sera żółtego gouda do posypania na wierzchu,
- przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, bazylia tymianek).
Ziemniaki gotujemy i kroimy w małe części. Poszatkowaną cebulę smażymy wraz z boczkiem oraz połówkami pomidorków koktajlowych. Do żaroodpornego naczynia wsypujemy wszystkie składniki: ziemniaki, pomidorki, cebulkę, boczek, pomidorki, odsączone kawałki ananasa i kukurydzę, a także starty parmezan oraz oczywiście przyprawy (w ilości takiej, jak lubimy). Całość mieszamy, a wierzch obficie posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i szpinakiem
Kremowa, bogata w żelazo zapiekanka z boczkiem będzie wspaniałą kulinarną propozycją na danie obiadowe. Potrzebujemy:
- 700 g ziemniaków,
- opakowanie mrożonego szpinaku,
- 200 g sera żółtego cheddar,
- 2 pomidory,
- 3 jajka,
- 150 g wędzonego boczku,
- 1 cebulę,
- 200 g śmietankowego serka topionego,
- 200 ml śmietany 18%,
- zmielony czosnek,
- łyżkę masła,
- sól i pieprz,
- gałkę muszkatołową.
Ziemniaki gotujemy i kroimy w plasterki. Szpinak rozmrażamy na patelni z dodatkiem łyżki masła, a na koniec dodajemy do niego szczyptę zmielonego czosnku i serek topiony. Cebulę należy zeszklić na rozgrzanej patelni, a potem dodać do niej pokrojony w kostkę boczek. Sos do dania przygotowujemy, mieszając śmietanę z solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz jajkami. Składniki układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu w kolejności: ziemniaki, szpinak, cebula i boczek, każdą z nich przekładając cienką warstwą sosu. Wierzch dekorujemy warstwą sera żółtego i plasterkami pomidora. Zapiekamy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kanapki w duńskim stylu - przepisy Piotra Kucharskiego
- Serowa kuchnia Grzegorza Zawieruchy. Przepisy na ziemniaki z szynką parmeńską w sosie, paszteciki, ryż z wołowiną i founde w dyni
- Niesamowite dania z odrobiną masła. Poznaj przepisy Mateusza Gesslera
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: foodandstyle/Getty Images