Naleśniki z jajkami poche, szpinakiem i sosem holederskim - przepis krok po kroku
Składniki:
- Mąka pszenna - 200 g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka
- Posiekany szczypiorek - 2 łyżki
- Mleko - 200 ml
- Jajka - 3 szt.
- Masło 25 g
Dodatkowo:
- Jajko - 4 szt.
- Gotowy sos holenderski - 200 g
- Gruba szynka - 4 plastry
- Młody szpinak w liściach
Sposób przygotowania naleśników z jajkami poche
- Wymieszaj wszystkie składniki ciasta naleśnikowego razem do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Umieść mały kawałek zimnego masła na patelni naleśnikowej na średnim ogniu i smaż, aż się rozpuści. Wlej 2 łyżki ciasta na patelnię i uformuj wierzchem łyżki okrągły krążek o średnicy 8-9 cm.
- W zależności od wielkości patelni możesz przygotować 2 lub 3 naleśniki w tym samym czasie. Gotuj przez 2-3 minuty z pierwszej strony, następnie odwróć i gotuj przez kolejną minutę.
- Rozgrzej piekarnik do najniższego ustawienia. Ułóż ugotowane naleśniki na blasze do pieczenia i trzymaj je w piekarniku w cieple, podczas gdy przygotujesz resztę składników.
- Zagotuj wodę w dużym rondlu. Każde jajko wbić do kokilki, a następnie ostrożnie zanurzyć w wodzie. Gotuj przez 2-3 minuty, aż białka się zestalą, a żółtka będą jeszcze wodniste.
- Odcedź i powtórz z pozostałymi jajkami. Zagrzej sos hollandaise zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Przed podaniem ułóż naleśniki z warstwą sosu holenderskiego, między nimi szynką i listkami szpinaku, a następnie ułóż jajko w koszulce. Polej po wierzchu trochę sosu holenderskiego i posyp szczypiorkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Zobacz także:
- Sposób na pyszny szpinak z czosnkiem!
- Szpinak z makaronem – przepisy na różne wersje dania
- Szpinak - czy w każdej formie jest zdrowy? Dietetyczka o faktach i mitach dotyczących tego warzywa
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: