Naleśniki z jajkami poche, szpinakiem i sosem holenderskim, czyli naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy 

Źródło: Dzień Dobry TVN
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował naleśniki na różne sposoby. Kto z nas nie uwielbia placków z farszem? Sprawdź przepis na naleśniki z jajkami poche, szpinakiem i sosem holenderskim - z pewnością Cię zachwyci!

Naleśniki z jajkami poche, szpinakiem i sosem holederskim - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Mąka pszenna - 200 g
    • Proszek do pieczenia - 1 łyżka
      • Posiekany szczypiorek - 2 łyżki
        • Mleko - 200 ml
          • Jajka - 3 szt.
            • Masło 25 g

              Dodatkowo:

              • Jajko - 4 szt.
                • Gotowy sos holenderski - 200 g
                  • Gruba szynka - 4 plastry
                    • Młody szpinak w liściach

                      Sposób przygotowania naleśników z jajkami poche

                      1. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta naleśnikowego razem do uzyskania gładkiej konsystencji.
                        1. Umieść mały kawałek zimnego masła na patelni naleśnikowej na średnim ogniu i smaż, aż się rozpuści. Wlej 2 łyżki ciasta na patelnię i uformuj wierzchem łyżki okrągły krążek o średnicy 8-9 cm.
                          1. W zależności od wielkości patelni możesz przygotować 2 lub 3 naleśniki w tym samym czasie. Gotuj przez 2-3 minuty z pierwszej strony, następnie odwróć i gotuj przez kolejną minutę.
                            1. Rozgrzej piekarnik do najniższego ustawienia. Ułóż ugotowane naleśniki na blasze do pieczenia i trzymaj je w piekarniku w cieple, podczas gdy przygotujesz resztę składników.
                              1. Zagotuj wodę w dużym rondlu. Każde jajko wbić do kokilki, a następnie ostrożnie zanurzyć w wodzie. Gotuj przez 2-3 minuty, aż białka się zestalą, a żółtka będą jeszcze wodniste.
                                1. Odcedź i powtórz z pozostałymi jajkami. Zagrzej sos hollandaise zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
                                  1. Przed podaniem ułóż naleśniki z warstwą sosu holenderskiego, między nimi szynką i listkami szpinaku, a następnie ułóż jajko w koszulce. Polej po wierzchu trochę sosu holenderskiego i posyp szczypiorkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Sebastian Olma

                                    Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana