Jak przygotować krokiety ze szpinakiem i serem feta? Dwa przepisy na jarskie danie

GettyImages-1175852403
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy wegetarianie żyją dłużej?
Czy wegetarianie żyją dłużej?
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Cristina Catese i jej (g)lato
Cristina Catese i jej (g)lato
Krokiety ze szpinakiem i serem feta to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Danie jest pożywne i zdrowe, a przy tym niezwykle smaczne, w związku z czym stanowi doskonałą propozycję dla całej rodziny. Jaki jest sprawdzony przepis na krokiety ze szpinakiem i serem feta?

Krokiety ze szpinakiem i serem feta to nic innego, jak specjalnie przygotowane naleśniki wypełnione aromatycznym, jarskim farszem. Można przyrządzić je na wiele sposobów, a receptury różnią się głównie składem placków. W zależności od indywidualnych preferencji, wykonuje się je według klasycznego przepisu lub z użyciem np. mąki gryczanej. Dzięki temu krokiety ze szpinakiem i serem feta mogą stanowić doskonałe danie bezglutenowe.

Przepis na krokiety ze szpinakiem i serem feta z klasycznym ciastem naleśnikowym

Bazą krokietów ze szpinakiem i serem feta jest ciasto naleśnikowe. Zwolennicy tradycji mogą wykonać je według sprawdzonego, klasycznego przepisu. Dzięki niemu uzyskają puszystą konsystencję i doskonały smak. Jak wygląda przepis na krokiety ze szpinakiem i serem feta? Składniki na ciasto naleśnikowe (na ok. 8–10 placków):

  • 160 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 130 ml wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • odrobina soli do smaku,
  • olej do smażenia.

Składniki na farsz (na ok. 8–10 krokietów):

  • 700 g szpinaku mrożonego,
  • 250 g greckiego sera feta,
  • 4–5 ząbków czosnku (lub więcej),
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie – 3 łyżki jogurtu lub śmietany.

Składniki na panierkę do krokietów:

  • 200 g bułki tartej,
  • 1–2 jajka.

Przygotowanie:

Rozpocznij od przygotowania naleśników. Do miski wlej mleko i wodę, a następnie wbij jajko oraz wsyp mąkę i odrobinę soli. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż cienkie naleśniki na wolnym ogniu (powinny być delikatnie podsmażone z obu stron). Przejdź do przyrządzenia farszu. Jeżeli korzystasz z mrożonego szpinaku, dobrze, aby lekko go rozmrozić (możesz po prostu wyjąć go wcześniej w zamrażalnika). W garnku lub na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj szpinak. Podgrzewaj go przez kilka minut, cały czas mieszając. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi, dodaj sól i pieprz, a także przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Wymieszaj wszystko i duś jeszcze przez kilka minut. Pod koniec smażenia dodaj pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetę i opcjonalnie jogurt, lub śmietanę. Wymieszaj składniki i odstaw farsz do przestygnięcia. Gdy naleśniki i farsz wystygły, możesz rozpocząć formowanie krokietów ze szpinakiem i serem. Rozłóż placek i rozsmaruj na nim farsz, zostawiając odrobinę miejsca przy krawędziach. Następnie złóż dwa przeciwległe boki naleśnika do środka, a na koniec zawiń całość na kształt rulonu. Na koniec musisz przygotować chrupiącą panierkę. W misce dokładnie rozbełtaj jajka, a na talerz wysyp bułkę tartą. Krokiety zamocz w jajku, równomiernie obtocz w bułce, a następnie podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Krokiety ze szpinakiem i serem feta stanowią doskonałe samodzielne danie. Można podawać je również z różnymi sosami. Idealnie komponuje się z nimi zwłaszcza dip czosnkowy.

Przepis na bezglutenowe krokiety ze szpinakiem i serem feta (wersja z suszonymi pomidorami)

Szpinakowe krokiety z fetą są również dobrą propozycją dla osób pozostających na diecie bezglutenowej. Aby je przyrządzić, należy wykorzystać alternatywny przepis na naleśniki i panierkę. Dodatkowo można urozmaicić nieco farsz. Składniki na ciasto naleśnikowe (na ok. 8–10 placków):

  • 160 g mąki gryczanej (opcjonalnie mieszanka 60 g mąki kukurydzianej, 60 g ryżowej i 40 g ziemniaczanej),
  • 250 ml mleka (krowiego lub roślinnego, np. kokosowego),
  • 2 jajka,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła.

Składniki na farsz (na ok. 8–10 placków):

  • 700 g szpinaku mrożonego,
  • 250 g sera feta,
  • 5–6 ząbków czosnku,
  • 12 kawałków suszonych pomidorów w zalewie,
  • 50 g orzeszków pinii,
  • 1–2 łyżeczki oregano,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na panierkę:

  • 200 g płatków amarantusa,
  • 1–2 jajka.

Przygotowanie:

Przygotuj naleśniki. W misce zmieszaj bezglutenową mąkę, jajka, mleko i sól. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę. Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub masło. Smaż cienkie naleśniki, aż delikatnie zrumienią się z obu stron. W razie potrzeby, między kolejnymi partiami placków dodaj więcej tłuszczu. Na patelni lub w garnku rozgrzej masło klarowane i dodaj do niego szpinak. Duś go, aż całkowicie się rozmrozi. Potem dodaj rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec smażenia dorzuć małe kawałki fety i suszone pomidory (całe lub pokrojone w kostkę bądź w paski). Przypraw wszystko oregano. Na oddzielnej patelni upraż delikatnie orzeszki pinii, a następnie dodaj je do farszu. Przełóż farsz na naleśniki i uformuj krokiety. Zanurz krokiety w rozbełtanym jajku, obtocz w płatkach amarantusa i smaż na złocisty kolor. Tak przygotowane krokiety ze szpinakiem i serem feta wyróżniają się wyjątkowym aromatem. Dzięki suszonym pomidorom potrawa zyskuje niezwykłą głębię smaku, natomiast dodatek pinii sprawia, że danie jest przyjemnie chrupiące. Osoby uczulone na orzechy mogą, zamiast nich wykorzystać nasiona słonecznika.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości