Krokiety rybne - przepis krok po kroku
Składniki:
- dorsz filet bez skóry 300 g,
- ziemniaki truflowe fioletowe 400 g,
- płatki kukurydziane 300 g,
- cytryna 3 szt,
- cukinia 4 szt,
- passata pomidorowa 1 L,
- pietruszka 2 pęczki ,
- czosnek 1 główka,
- wino białe 300 ml,
- tymianek.
Sposób przygotowania krokietów rybnych:
- Filety z dorsza obficie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na godzinę.
- Następnie obmywamy z nadmiaru soli i rozdrobnione widelcem wkładamy do miski. Dodajemy też ugotowane ziemniaki, startą skórkę z cytryny i płatki kukurydziane. Doprawiamy sola, świeżo startym pieprzem oraz oliwa z oliwek.
- Formujemy średniej wielkości rogaliki, obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy oliwę smażymy czosnek z tymiankiem i 2 ząbkami czosnku.
- Cukinię kroimy na cienkie podłużne plastry.
- Dno ceramicznej brytfanny wykładamy sosem pomidorowym, układamy krokiety na przemian z ułożonymi razem plastrami cukinii.
- Skrapiamy oliwą z oliwek, sól, pieprz, odrobina tymianku, skórka z cytryny.
- Pieczemy 25 min w temperaturze 190 stopni.
Zobacz także:
- Dorsz - jak przyrządzić? Jak wybrać? Porady i przepisy na dorsza
- Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
- Dorsz norweski - jak przygotować dorsza z pieca z pomidorami i pieczarkami? Ile kalorii ma dorsz norweski?
Źródło: Mateusz Zielonka
Źródło zdjęcia głównego: Sebastian Olma
podziel się: